Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem jön Szegedre angol beteg

Szeged - Visszaesett a fogászati kezelésre érkező külföldiek száma Sopronban – a világgazdasági válság következményeként. Szegeden felemás helyzet alakult ki az elmúlt fél évben: olasz páciensből ma sincs kevesebb, az angolok négyötöde azonban otthon marad.
Osztrák és német páciensek jönnek magyar fogászati kezelésre – a nyugati határszélen a rendszerváltás óta virágzik az úgynevezett fogturizmus. A külföldiek az otthoninál jutányosabb áron és gyorsabban kapnak ellátást, a fogászoknak pedig jól jövedelmez a határon túlról érkező betegek ellátása, akik főként nagyobb és drágább beavatkozásokra érkeznek. A jól menő üzlet azonban az utóbbi időben 30-50 százalékkal visszaesett.

– Nálunk egyelőre nem érződik a válság, stabil a kezelésre érkező külföldiek száma – közölte a szegedi Osztróvszky utcai rendelőben dolgozó Benedek Gábor, aki kollégáival főként olasz betegekre specializálódott. A forgalom megtartásához – mint mondta – a jó hírnév, a „szájhagyomány" erős hatása mellett hozzájárul, hogy a rendelőben nem emelkedtek az árak, és igyekeznek a szolgáltatások körét is bővíteni.

Az olasz betegek az otthoni 2 hónap helyett 2-3 hét alatt bejutnak a szegedi rendelőbe, ahol minőségi ellátást kapnak. Ráadásul még utazási és szállásköltséggel, a betegeknek szervezett kulturális programok árával együtt is feleannyiba kerül a szegedi kezelés, mint az olasz. A többnyire kisbusszal érkező, jellemzően 50 év feletti betegeknek ugyanis a kezelések mellett programokat is szerveznek. Állandó programnak számít például az Anna és a mórahalmi fürdő, Ópusztaszer, és nyáron a szabadtéri játékok. Benedek doktorék fogorvosi székeibe havonta 2-10 külföldi beteg ül, a kezelésekre 300-400 ezertől 1-1,5 millió forintig terjedő összegeket költenek.

Benedek Gábor szerint sokat számít a szakmai hírnév. Fotó: Segesvári Csaba
Benedek Gábor szerint sokat számít a szakmai hírnév.
Fotó: Segesvári Csaba

Az angol betegekre specializálódott szegedi fogorvosoknál más a helyzet. Az egyik közismert, de neve elhallgatását kérő fogász azt mondta: korábbi külföldi betegforgalma 80 százalékát „vitte el" az elmúlt 4-5 hónapban a válság. Hozzátette: magyar páciensből is csak feleannyi jön kezelésre, mint korábban. Hiába hirdetnek odakint, hiába működik angol nyelvű weblapjuk és szerveznek szegedi túrákat Nagy-Britanniában – onnan a korábbinál kevesebb páciens érkezik. Akinek van pénze a szigetországban háromszor annyiba kerülő fogászati ellátásra, ott veszi igénybe, míg a kispénzűek a válság végére várnak – tette hozzá a szakember. A gazdasági fellendüléssel talán újra elindulnak Szeged felé külföldről a fogbetegek.

„Nagygenerál" helyett akut ellátás

– Nagyjából fél éve érezzük a visszaesést. Az osztrák és olasz betegek sokkal inkább meggondolják, hogy igénybe vegyék-e a nagyobb és drágább beavatkozásokat. Ma már jellemzően akut, sürgős ellátást igénylő panaszokkal érkeznek – mondta a sokáig Szegeden praktizáló, de 9 éve már Sopronban dolgozó Hoffman János. Becslése szerint praxisában 10-20 százalékkal csökkent a külföldi betegek száma a válság miatt, de vannak kollégái, akiknek abba kellett hagyniuk a szakmát, mert elfogyott a betegkörük. Ehhez viszont – mint mondta – a kemény piaci verseny is hozzájárul, nemcsak a válság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgurult a Red Bull-csapat Szegedről

Szeged - Néhányan tiltott helyről szerették volna megnézni a felvonuló autókat, egy néző pedig műanyag flakont dobott a pályára a Red Bull utcai parádéján. Tovább olvasom