Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Nem jönnek a beteg osztrák majmok

Szeged - Saját sikereként hirdeti a Négy Mancs Alapítvány, hogy mégsem hozzák Magyarországra a gyógyszerkísérletekre használt ausztriai csimpánzokat. Az FVM szerint beteg állat egyébként sem teheti be a lábát hozzánk.
Továbbra is harcban áll a Négy Mancs Alapítvánnyal a magyar baromfiipar, amióta az osztrák állatvédő szervezet azt állította a Pro7 televízióban, hogy hazánkból beteg állatok húsa kerül a német, osztrák áruházakba. A Baromfi Terméktanács pert indított, a Négy Mancs áll az eljárás elé, és bizonyítékokat emleget. A közvélemény zöme nálunk úgy áll ehhez a konfliktushoz, hogy az állatok érdekeit védeni kell, de a magyar munkahelyeket és érdekeket talán még inkább. Ennek fényében érdekes az a közlemény, amely a szervezet honlapján szerepel: a Négy Mancs elnöke, Helmut Dungler köszönetet mond 15 ezer 600 támogatójuknak, akik aláírták azt a petíciót, amellyel 41 csimpánz Magyarországra való szállítása ellen tiltakoztak, és felajánlásaikat elküldték. Szavuk ugyanis meghallgattatott.

Kiszolgált csimpánz. Megérdemli a nyugalmas öregkort. DM/DV-fotó
Kiszolgált csimpánz. Megérdemli a nyugalmas öregkort.
DM/DV-fotó

Az osztrák gänserndorfi szafariparkban tartották azokat az emberszabásúakat, amelyeket korábban az Immuno cég használt gyógyászati kísérletekre. A vállalatot fölvásárolta a Baxter, és az új tulajdonos a szafaripark fölszámolójával közösen úgy határozott, hogy az állatok egy részét eladják a Veszprémi Állatkertnek. Ez ellen azért tiltakozott az állatvédő szervezet, mert az állatok közül sok HIV vírussal és Hepatitisz C-vel fertőzött, és az sem lett volna jó szerintük, ha a csapatot szétválasztják. A Négy Mancs úgy érvelt, hogy az állatkerti látogatóknak sem lehet öröm beteg állatokat nézni, és ha már eddig kénytelenek voltak szolgálni életükkel az orvostudományt, megérdemlik a nyugalmas, háborítatlan öregkort. Most az osztrák hatóságok közbenjárásával sikerült elérni, hogy az állatok Gänserndorfban maradhassanak a következő húsz évben, és körülményeik is javulnak.

Az FVM sem engedte volna

Az osztrák majmok ügye nálunk is téma volt. Az FVM közölte, hogy beteg állat semmilyen körülmények között sem kerülhetett volna Veszprémbe. Az állatkertek közötti adásvételre és szállításra külön egészségügyi szabályok vonatkoznak az Unióban, a feladónál és a fogadónál is megvizsgálják az állatokat, nem fordulhat elő tévedés.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. január 23. 06:32
  „6. szar ügy. Az állatoknak vannak jogaik, az emberek a tevékenységük miatt már régen elvesztették ezeket. Az ember hamarosan eltűnik a földről.”
 • 5. darch 2010. január 20. 17:42
  „Négy Mancs? Röhej. Majd ha nem a meleg irodából papolnak a gonosz állattartók ellen, hanem aktívkodnak, mint bálnavédő Greenpeace-esek, akkor lesz a szememben egy kis becsületük.”
 • 4. nyomdasz63 2010. január 18. 12:56
  „Az állatkertek közötti adásvételre és szállításra külön egészségügyi szabályok vonatkoznak az Unióban, a feladónál és a fogadónál is megvizsgálják az állatokat, nem fordulhat elő tévedés.
  ........No,ezzel a vadaspark első igazgatója azért nem teljesen értene egyet !”
 • 3. madártej 2010. január 18. 10:11
  „Szépen vagyunk, a 4 mancs félék még a saját szüleiket sem gondozzák eléggé!”
 • 2. flexsnake 2010. január 18. 09:26
  „A hírben nem az a durva hogy a négy mancsi szereplő hanem az a tény amit nem emeltek ki jobban: emberek fertőznek meg napi szinten állatokat halálos kórral!! Támogatom az emberkisérleteket, minden állatnak joga van élnie, az embereknek nincs.”
 • 1. wargaborka 2010. január 18. 09:25
  „a cím alapján azt hittem h a Habsburgokról van szó :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 ezret raboltak Marika nénitől

Otthonaikban fosztottak ki egyedül élő, idős embereket több homokháti településen. A 84 éves Marika nénire is rátörtek – még a cukrot, olajat is elvitték. Tovább olvasom