Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem kaptak bért, felmondtak

Szeged - Elmaradt fizetésekről, leromlott munkakörülményekről számolt be lapunknak a Szevafém egykori dolgozója, aki nemrég több kollégájával együtt felmondott. A kerti gépeket gyártó szövetkezet elnöke szerint idén csökkent az exportjuk, de két hónapon belül rendeződik a helyzet.
– Három éve vezette be cégünk a négynapos munkarendet, mondván, nincs annyi munka, mint korábban. A helyzetünk nem javult, sőt rosszabb lett. Tavaly májustól késve vagy egyáltalán nem fizetik ki a béreket. Én a mai napig nem kaptam meg a júniusi és a júliusi fizetésemet, de van, akinek többel is tartoznak. A munkakörülményeink teljesen leromlottak, a dolgozókkal használt hangnem minősíthetetlen – panaszolta a Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet (Szevafém) egykori dolgozója, aki szeptember elején rendkívüli felmondást adott be.

– Nem szeretnénk többet, csak amiért megdolgoztunk – szögezte le a neve elhallgatását kérő informátorunk, aki lakatosként dolgozott a kerti kisgépeket gyártó szövetkezetnél. Azt mondta, az irodai alkalmazottakkal együtt nagyjából 30 dolgozót érint a kifizetések elmaradása, és több hullámban nagyjából húszan adták be a rendkívüli felmondást. Ezt a szövetkezet nem fogadta el, levelet kapott, amelyben azt írták, ki kell fizetnie a felmondási időt. Peres úton igyekszik a pénzéhez jutni.

Csúsztak a kifizetések a Szevafémnél. Fotó: Schmidt Andrea
Csúsztak a kifizetések a Szevafémnél.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az exportunk ebben az évben jelentősen visszaesett, emiatt az árbevételünk is csökkent. Csúsztak a fizetések, és csúsznak jelen pillanatban is. A korábbi tartozásokat mind kifizettük, információim szerint ez év augusztus végéig mindenki ki van fizetve – mondta el érdeklődésünkre Frányó Antal, a Szevafém elnöke. – A felmondás körülbelül 15 embert érintett, köztük van segédmunkás és szakmunkás vegyesen. Havonta 6-8 ember kapja meg később a pénzét. Mindig beszélünk velük, előre közöljük, hogy körülbelül mikor tudunk fizetni, amennyiben akkor nem tudunk, amikor éppen aktuális. Maximum két hónapon belül rendeződni fog a helyzet, ezt elmondtam a dolgozóknak is, de sajnos nem volt türelmük kivárni. Jogellenesen mondtak fel – állítja az elnök. Hozzáfűzte, már lenne munka, jöttek rendelések, de nem igazán maradt, aki csinálja. Szedik össze az embereket, még a nyugdíjasokat is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. seheresezade 2013. szeptember 19. 12:44
  „Meg egy kerdes,van meg valakinek UZLETRESZE vagy mar mindenkit kifizetett 10%-on,O megvette 5%-on Tehat OVE es CSALADJAE az EGESZ SZOVETKEZET!!!!!!! SZEP GONDOLAT MI URAIM<BARATAIM!!!!”
 • 21. seheresezade 2013. szeptember 19. 12:35
  „TONIKA :Hat semmit nem tanultal a MRXISTA egyetemen,amire olyan BUSZKE Voltal azota viszont LETAGADOD,es azt is,hogy a SZOVETKEZETI PARTBIZOTTSAG Tagja Voltal. Igaz a mondas a FOKOMMUNISTABOL lesz a FOKAPITALISTA,igaz ELNOK ELVTARS -UR? Akkor mi is???????? EGY elfogulatlan VAGYONVIZSGALAT segitene a MEMORIADON!!!!!!
  Maradek Kollegaim: Ne ijedjetek meg a Hulyesegeitol Oreg Kutyanak,mar kihullott a foga,csak ugat,hatha megijedtek?!”
 • 20. szilvásbukta 2013. szeptember 19. 07:42
  „18. bömi - SEMMIKÉPPEN! A "szövi"-nek amúgy sincs túl jó híre már 30 éve, szóval az ilyet jobb messzire elkerülni! Ha munkaszerződés volt, akkor tiszta sor. Munkaügyi bírósághoz kell fordulni, mert a szövetkezet jogsértő módon jár el. Megjegyzésem arra az esetre szól, ha nem volt munkaszerződés. Sajnos az ismeretségi körömben van erre is példa.”
 • 19. polo 2013. szeptember 19. 07:33
  „Először egy ügyvédet kellet volna fogadni kollektívan, hogy képviselje őket, 2 ha ők mondtak fel egyéb juttatásoktól is elestek. Ez egy meggondolatlan lépés volt szerintem utánna kellet volna járni és a megfelelő információk birtokában menteni a szükséges lépéseket.”
 • 18. bömi 2013. szeptember 18. 22:22
  „17. szilvásbukta:Tehát akkor tovább kellett volna dolgozni ingyen hogy ne perelje be őket?Amúgy munkaszerződés van ott.”
 • 17. szilvásbukta 2013. szeptember 18. 18:15
  „Sajnos, nem biztos, hogy a munkavállaló jön ki jól ebből a helyzetből. Ugyanis ezek a SZÖVETKEZETEK általában nem munkaszerződést kötnek az alkalmazottakkal, hanem szövetkezeti tagokká léptetik őket, a fizetésük meg többnyire nem munkabér, hanem jutalék/osztalék.
  Teljesen más jogszabályok vonatkoznak a szövetkezeti tagság megszüntetésére, mint a munkaviszony megszüntetésére. Ha ez a fránya elnök bizonyítja, hogy a tagok magatartásukkal kárt okoztak a szövetkezet működésében, még kártérítést is követelhet.
  Az ügyvezető/elnök pontosan tudja ezt, hiszen több évtizede ebből a jogállásból profitál. (Nem is rosszul.)
  Őszintén együtt-érzek azokkal, akik kényszerűségből hagyták magukat kihasználni, viszont a Hőszolgáltatót, Dégázt, Démászt, Vízműveket meg nem érdekli, hogy mitől fizetésképtelenek.
  Van még néhány hasonlóan trükkös szövetkezet Szegeden. Vigyázzatok velük!”
 • 16. seheresezade 2013. szeptember 18. 14:26
  „TONIKA: El kellene adnod egy-ket Hazat,a Makai uton,meg Szoregen,netan visszavinni a 3o ev alatt Ebul szerzett gepeket a Csodalatos a munkasaid alltal felepitett Muhelyedbol,mindjart nem lenne veszteseges a 68 evesen,szenilisen,gorcsosen,ragaszkodva vezetgetett CEGEDHEZ.”
 • 15. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 12:06
  „szegények:(és mennyi ilyen van.Vonják le a cégvezető tulajdonából a megdolgozott pénzüket!”
 • 14. Tshabalala 2013. szeptember 18. 11:57
  „Frányo Elvtárs! Magának természetes hogy megkapja a pénzét, a dolgozói meg a beiskolázásnal csak szemüket sütik le, nincs pénz, hiába dolgoznak, van pár piti alak vezető akik a bankszamlan tartja a pénzt hogy a kamatokbol is hasznot huzzanak! Önnek is így kellene tenni, mármint húzni (el) ha a munkavallalo teljesitette a kötelességet akkor jár a fizetés, ha elmarad akkor a felmondásuk teljesen jogos!”
 • 13. tatam 2013. szeptember 18. 10:52
  „Talán nagyobb lenne a piaci részesedésük, ha nem kínai motorokkal próbálkoztak volna, hanem maradtak volna a már bevált amerikainál!”
 • 12. Együgyű 2013. szeptember 18. 10:34
  „Kedves 11. szatyi 2013.09.18. 09:52!
  Először is nem böfögök! Köszönöm azonban az intelligens, kultúráit megjegyzésedet! Sajna nem ismerted fel az észjárásomat! Se baj, mert együgyű vagyok! Ma én úgy vélem a városban minden negatívumért Botkát okolják! Mért nem lehetne ebben az esetben is Őt okolni? Most az ilyen megnyilvánulás sikk! Üdvözlettel!”
 • 11. szatyi 2013. szeptember 18. 09:52
  „"7. Együgyű 2013.09.18. 08:29
  ... Ezért is Botka a hibás!"

  Kifejtenéd ezt bővebben is, vagy csak ide akartál böfögni valami hatáskeltő kijelentést?”
 • 10. alfa258 2013. szeptember 18. 09:38
  „Hivatkozni mindig tudnak, amúgy egy hajó sohasem, vagy a legritkább esetben a matrózok miatt megy rossz irányba, vagy süllyed el! A kedves vezető lehet, hogy megtartja magának azt a pénzt amit az elvégzett munka után kapott! Nem egy hasonló eset van a díszes magyar vállalkozásoknál!!! Ezeket sohasem tudja ellenőrizni a NAV???? Ennek is Botka az oka??? Sok agyhalott.....”
 • 9. KamuNeni 2013. szeptember 18. 09:29
  „Rossz marketing tehtetlen vezetoseg az oka. Mas eladja a kerti gepeket, mert azert csak arulnak a boltok kerti gepeket. A hiba nem a dolgozoban van hanem a vezetosegben elnok ur. Nezzetek korul a sajat fertalyon es valtoztassatok azon akkor a dolgozo is megmarad. ha nincs tisztelet adva ne varjatok el masoktol se.”
 • 8. Kulesevics 2013. szeptember 18. 09:16
  „Az "elnök úr" biztos megkapta a fizuját, mert aki naponta megtesz 50km-t Toyotával a munkahelyére, annak gondolom van elég pénze. A havi benzinköltségéből futná egy munkás bérére. Én vissza nem mennék oda. Jah, és mellesleg télen nincs is fűtés, csak egy két fatüzelésű kályha egy egész csarnokra. Szerencsére én még időben elhagytam a süllyedő hajót.”
 • 7. Együgyű 2013. szeptember 18. 08:29
  „,,Nem kaptak bért, felmondtak"
  A főnökség kapott bért és az évégén az egyenlő áldozatvállalás jegyében? Kapnak évégi prémcsit? Nem mondtak fel jogellenesen a szövetkezet vezetői? ,,A kerti gépeket gyártó szövetkezet elnöke szerint idén csökkent az exportjuk, de két hónapon belül rendeződik a helyzet." Már teljesen rendeződött a helyzet? Két hónap múlva a várható rossz időnél lendül fel teljesen a kerti gépek forgalmazása? Nem a forgalmazott termékből lesz bevétel? Magyarország jobban teljesít! Szegeden a SZEVAFÉM is jobban teljesít! Ezért is Botka a hibás!”
 • 6. istvang58 2013. szeptember 18. 08:29
  „A felmondás nem jogellenes, ha a munkabért nem fizetik ki.
  Ilyen munkahelyre soha nem mennék vissza dolgozni.”
 • 5. bömi 2013. szeptember 18. 08:27
  „Annyit tennék hozzá elnök út már több mint egy éve késnek a fizetések több hónapokat és ha ad is akkor csak csepegtet 10-20eft-ot.Az joggelllenes hogy felmondtak és nem vették fel a munnkát????Tehát az nem az amit ön csinál????Nincs rendezve semmi a pénből miről beszél?Kifizette az augusztusi pénz és kész az elötte levő hónapokkal mi lesz???Felmontak a dolgozok már lassan 3hete de a papírokat még mindig nem kapták meg hiába mennek be illetve aláirat velük olyat amibe azt írja kivannak fizetve,és csodálkozik rajta hogy nem írják alá???Lenne munka jöttek rendelések de vicces kedve van!!!!!Eddig is voltak csak pénzt maga látott belőle.Üdvözlettel egy jólértesült!!!”
 • 4. szatyi 2013. szeptember 18. 07:58
  „"Jogellenesen mondtak fel - állítja az elnök."

  Miért jogellenes, ha -késedelmes bérfizetés miatt- felmond a dolgozó?”
 • 3. Kulesevics 2013. szeptember 18. 07:45
  „Én is dolgoztam ott kb. 4 éve. 2 napig bírtam. Inkább lettem munkanélküli, minthogy ott dolgozzak...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sofőrt is megviselte az újszegedi gázolás

Rendkívül megviselték az elmúlt napok történései a 22 éves férfit, aki autójával elütött egy 15 éves bicikliző fiút csütörtökön Újszegeden. Tovább olvasom