Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem kaptak fizetést a határon dolgozó tanulók a diákszövetkezettől

Szeged - Nettó 850 forintos órabérrel csábított tanulókat egy fővárosi diákszövetkezet: Röszkén kellett dolgozniuk, az e-útdíjról tájékoztatták az érdeklődőket. A fiatalok azóta is a pénzükre várnak, van, aki 100 ezer forintra.
– Augusztus 10-én kellett volna utalniuk, azóta várunk a pénzünkre, nekem 40 ezer forinttal tartoznak, a barátnőmnek viszont 100 ezerrel – mondja Miklós Vanda.

A szegedi lánynak és több társának egy fővárosi cég, a MULTI-COOP Diák- és Iskolaszövetkezet tartozik a fizetésével. A fiatalok az elektronikus útdíj július eleji bevezetése előtt bruttó 1000 forintos órabérért találtak kedvező állásajánlatot az interneten, ami diákoknak körülbelül 850 forint nettót jelent.

A röszkei határátkelőnél kellett dolgozniuk, szerződésük alapján forgalomszámlálás, adatok rögzítése és tájékoztató anyagok terjesztése volt a feladatuk.

– E-mailben kaptuk meg a szerződést, amelyet ki kellett nyomtatnunk. A határon senki sem tudott az érkezésünkről, a diákszövetkezet egyetlen alkalmazottja sem volt ott. Napokig nem kaptunk szórólapot sem. A csapatból egy fiút hívtak telefonon, vele üzentek, hogy mit kell csinálnunk. Néha SMS-t kaptunk a feladatainkról. Kiderült, szóban kell felvilágosítanunk a magyar és külföldi kamionosokat, de erről senki sem szólt előre – meséli Vanda. Ő és két barátnője, Glatz Erika és Gyenes Dorina beszél angolul, de társaik közül sokan nem ismertek idegen nyelvet. A nyelvtudás nem volt előfeltétel.

Gyenes Dorina, Glatz Erika és Miklós Vanda. Hiába dolgoztak, nem kapnak fizetést a diákok. Fotó: Frank Yvette
Gyenes Dorina, Glatz Erika és Miklós Vanda. Hiába dolgoztak, nem kapnak fizetést a diákok.
Fotó: Frank Yvette

– Előfordult, hogy összesen hárman dolgoztunk, de olyan is, hogy tizenketten. Fejetlenség uralkodott, nem magyarázta el senki, hogy pontosan mi is az új rendszer, magunktól tanultuk meg – eleveníti fel a történteket Erika. Két fiú társuknak állítólag elmagyarázta valaki a rendszert, de nekik nem. A szegedi gimnazista lányok azt mondják, 1-2 napig volt feladatuk, utána óránként tévedt csak valaki az irodába, amely mellett ők álltak. Így sokszor alig akadt tennivalójuk.

Vanda és Erika körülbelül egy héten át dolgozott, Dorina két hétig. Legtöbbször nem volt váltásuk, így előfordult, hogy Dorina az előző nap megbeszélt nyolc helyett tizenkét órát húzott le. Étellel pedig nem készült a hosszabb műszakra, vizet sosem kaptak. Ő az, akinek 100 ezer forinttal tartoznak. Mint mondja, ő nem nyári vakációra vagy bulira költötte volna, szüksége van az összegre.

Információink szerint nemcsak a röszkein, más határátkelőn is diákok tájékoztatták a kamionosokat. A lányok szerint Röszkénél körülbelül 15 tanuló fordult meg. Vandáék már négyszer beszéltek a MULTI-COOP elnökével, Szűcs Attilával, mindig azt az ígéretet kapták, hogy hamarosan utalnak.

– Érdekes, hogy az első beszélgetésünk után, augusztus közepén újra ki kellett töltenünk a jelenléti íveket. Amikor Röszkén dolgoztunk, alig találtunk valakit, akinél szignózni tudtunk, volt, aki nem is csinálta meg – mondja Vanda.

Mi levélben és telefonon is kerestük Szűcs Attilát, sikerült beszélnünk vele, az elnök azonban nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre. A cég honlapján azt a tájékoztatást találtuk, hogy „Tisztelt Tagtársaink, ebben a hónapban a határátkelős munka pontos elszámolása érdekében az utalási időszak tovább tart".

Olvasóink írták

 • 6. Ditke37 2013. szeptember 08. 20:50
  „Akik Gyulán dolgoztak azok se kapták meg a pénzüket!Az én fiamnak is közel 100 ezer ft-l tartoznak! Szücs Attila nekünk is csak ígérgettet minden nap hogy hamarosan utalnak!Remélem én is hogy a NAV meglátogatja őket!”
 • 5. info 2013. szeptember 08. 16:28
  „A diákok részére a baleset és munka védelmi oktatást ki tartotta?! Márpedig, a MULTI-COOP elnökének, Szűcs Attilának erre is válaszolni kell-ene! Ki tudja miből finanszírozták a diákokat? NAV! erre is tessék járni! Csak nem pályázati pénz volt ?! Munkaadó a megfelelő munkakörülményeket nem biztosította! NAV!”
 • 4. majzik 2013. szeptember 08. 06:56
  „Életre nevelik szegény gyerekeket !

  Szeviép, HPQ, Hajdúbét, ................. hosszú a sor !

  Ettől függetlenül csak pofán kéne vágni az illetékest !”
 • 3. X_Y 2013. szeptember 07. 16:51
  „Az e-útdíjból eddig befolyt összegből ere már nem maradt - mind elment stadionokra...
  A diákok megtanulhatták: ha állami cég bíz meg munkával, számíthatsz rá hogy soha nem fognak kifizetni...”
 • 2. JungHeinrich 2013. szeptember 07. 16:08
  „Látjátok kedves gyerekek ennyire fognak megbecsülni benneteket életetek hátralevő részében :-( Mivel többre nem számíthattok a legjobb lesz ha tanulmányaitok végeztével elhúztok Magyarországról ...”
 • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 07. 15:31
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken Az arany emberhez és Rákóczihoz

Egyedül vágott neki biciklivel a szegedi Tóth Attila Törökországnak, néhány száz euróval a zsebében. Tovább olvasom