Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Nem kapunk már behívót tüdőszűrésre

Csongrád megye - Megszűnik a tömeges tüdőszűrés: jövő tavasztól már csak a rizikócsoportba tartozókat hívják be vizsgálatra. Szakemberek szerint azonban az évi egy vizsgálat 40 éves kor felett ajánlott – ezt a tb is támogatja.
Határérték alá került a tbc-s megbetegedések száma hazánkban, ezért jövő tavasztól már nem lesznek tömeges tüdőszűrések. Kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat – hajléktalanokat, HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, a fogvatartottakat, illetve a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat – vizsgálnák célzottan.

Nem kapunk már behívót tüdőszűrésre. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kötelező tüdőszűrés egyébként már évek óta nincs hazánkban, a 40 év feletti korosztálynak azonban ajánlott évente egyszer elvégeztetnie. Ezt az egészségbiztosító is finanszírozza. – Bár ezt a szűrést a tbc miatt vezették be, az egyéb mellkasi betegségek korai felismerésében még mindig nagy szerepe lehet – mondta el Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

Csongrád megyében tavaly 32 tbc-s beteget tartottak nyilván. Egy évvel korábban még 45-öt, 2010-ben pedig 71-et. Két év alatt megfeleződött tehát nálunk a megbetegedések száma. Országosan is jelentősen csökken az új tbc-sek száma: 2011-ben mindössze 1500-an voltak. Az 1950-ben mért közel 46 ezres számhoz képest ez már szinte elenyésző. Ez Somfay professzor szerint elsősorban a tüdőgyógyászati szakma eredménye. – A korai felfedezéssel meg tudjuk előzni a betegség terjedését – magyarázta.

A tuberkulózis tehát visszaszorulóban van, évente hozzávetőleg öt százalékkal csökken, mégis naponta több mint ezren betegszenek meg még Európában az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Az esetek 87 százalékát az európai régió keleti részéből jelzik. A szűrővizsgálatok tehát továbbra is fontosak, az ernyőfényképszűrés alternatívája pedig lehet ma már akár a mellkasi CT-vizsgálat is. Tízszeres ára, illetve a hozzáférhetőség korlátozottsága miatt azonban széles körű bevezetése egyelőre nincs napirenden.

Olvasóink írták

 • 12. deszkás 2013. március 24. 20:48
  „BODR! Én átestem egy ilyen tortúrán. Nem kívánom az ellenségemnek se! Szűrővizsgálat-3 hónap múlva idéző- mert önnél elváltozást észleltünk- CT (1 hónap múlva--egyéb vizsgálatok(minta leadása)- majd -önnek sok kiállt tüdőgyuszija okozott meglepetést. Mit mondjak nekem is. És ha tüdőrák? Dohányzott és ezzel el van intézve. Tudtommal a szegények betegségének tartották az orvosok.”
 • 11. tol 2013. március 24. 19:16
  „amikor kötelezö volt a szürés, az észlelt tüdörákos betegek fele inoperábilis vagyis mütéttel már nem gyógyítható állapotban volt. Ennek több okát lehet felsorolni; biztosan javul a helyzet a vizsgálati gépek fejlödésével. Negyven felett minden normális ember évente egyszer magától elballag egy EKG-, labor-, mellkasrtg/CT- vizsgálatra, asszonyok nögyógyászhoz, férfiak ötven felett prosztatavizsgálatra. Ugye?”
 • 10. bodr 2013. március 24. 18:00
  „Tehát a tüdőrákos megbetegedésen elhunytak számában is világelsők leszünk ismét. Hurrá! Vagy nem a tüdőszűrésen volt lehetőség ennek kiszűrésére vagy tényleg csak a TBC szűrésére alkalmas?”
 • 9. X_Y 2013. március 24. 10:51
  „7. havranek 2013.03.23. 20:59

  "az alultápláltság a rossz higiéniás viszonyok ezek meg egyre inkább adottak"

  Tedd hozzá hogy sok a "bevándorló" olyan területekről, ahol a TBC nem ritkaság (Ukrajna, Románia, Moldávia - nem szólva az "egzotikusabb" országokról: afgánok, afrikaiak..)

  "Az esetek 87 százalékát az európai régió keleti részéből jelzik. "”
 • 8. X_Y 2013. március 24. 10:47
  „4. tavimaszlag 2013.03.23. 17:33
  "minek kapnánk? aki nem dohányzik, normális körülmények között él, egészségesen étkezik nincs félnivalója"

  A felsoroltak semmilyen összefüggésben nincsenek a TBC-vel. Bőven elég ha a buszon ülve rád tüsszent egy beteg (akinek lehet hogy nincsenek is tünetet, tehát nem látszik betegnek)

  "A tüdőtuberkulózis tünetei nem specifikusak, azaz nem említhetünk olyan tüneteket, melyek fennállása esetén a diagnózis biztosan kimondható,"

  "A tbc kórokozója cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével."”
 • 7. havranek 2013. március 23. 20:59
  „Folytatódik a "sikerszéria" ismét sikerült felszámolni egy "bolsevik terrort". Csak emlékeztetőül a TBC nemzetközi neve
  "morbus hungaricus" (lehet ,hogy nem pontos a latin írásom) ezt számolták fel nemzetközi elismerést kivívva a "bolsik". Egyébként a TBC "nagy túlélő" mert ahogy a körülmények kedvezőek számára újra megjelenik és nagyon virulens . A kedvező körülmények pedig az alultápláltság a rossz higiéniás viszonyok ezek meg egyre inkább adottak !? Mivel "cseppfertőzéssel" is terjed a Gazdagok sem védettek !”
 • 6. lepkehalo 2013. március 23. 19:56
  „Hogy fejlődik a technika! 40 éve ezer éves röntgengépekkel szűrtek, most meg CT-vel?”
 • 5. queenmargareth1 2013. március 23. 18:07
  „4. tavimaszlag 2013.03.23. 17:33 , hú, de tévedésben élsz!!!nem véletlenül volt kötelező!
  Tömegközlekedési eszközön, boltban akárhol, ahol emberek mozognak, így a gondozó is, tbc-s lehetsz, még, ha kórházba látogatóként mégy, vagy egyszerűen vért vesznek...én nem hogy kötelezővé tenném, de ezt tenném a hepatitis vírusok esetében is!”
 • 4. tavimaszlag 2013. március 23. 17:33
  „minek kapnánk? aki nem dohányzik, normális körülmények között él, egészségesen étkezik nincs félnivalója. Nekem anno amikor egyetem után el kezdtem dolgozni kb. 12 éve, akkor is egy magán tüdőgyógyászaton voltam, abba a közösbe be nem tenném a lábam.”
 • 3. papika56 2013. március 23. 09:52
  „Már v. 10 éve nem jön behívó tüdőszűrésre !”
 • 2. kisvirag.simon 2013. március 23. 08:51
  „Dögöljetek magyarok..akiknek nincs pénze külön magánkezelésekre! Csakhogy a GAZDAGOKAT sem kerüli majdd el ez a rizikó faktor!! A fertőzések ott vannak mindenhol! Mit gondoltok miért volt állami feladat a TÜDŐBAJ időbeni felismerése??”
 • 1. queenmargareth1 2013. március 23. 08:28
  „:hmm, de nemzeti konzultációra van papír, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerák figyelik a szabálytalankodókat a Dugonics téren

Érdemes nagyon odafigyelni az új közlekedési rendre a Dugonics tér Somogyi utcai részén, illetve a BÁV és a nagyáruház között. A kamerák rendszám beazonosítására is alkalmasak. Tovább olvasom