Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nem kelendőek a háziorvosi praxisok

Csongrád megye - Nem jó befektetés a háziorvosi praxis: a hatalmas pénzért megvásárolt jog csupán az értékét veszíti az évek előrehaladtával. A megyében van, aki néhány százezer forintért tudott csak megválni tőle, miközben máshol tízmilliókat fizetnek érte. Vannak, akik éppen ezért szabadulnának tőle – vevő azonban alig akad.
Nehezen cserélnek gazdát a háziorvosi praxisok: hónapokig, de van, hogy akár évekig hiába hirdetik, nem kelnek el. Pedig egyre többet kínálnak a jövőben eladásra, hiszen a mostani generáció kiöregedőben van. Nyugdíjba azonban csak akkor tudnak menni, ha átadják a „stafétát", máskülönben körzetük ellátatlan marad. Érdeklődő azonban alig van, és ha akad is, nem tud annyit fizetni, amennyiért megérné megválni tőle.

Egy háziorvosi praxis értékét sok minden meghatározza. – Elméletileg és általánosságban az ár alapját az éves OEP bevétel képezi. Ez azonban torz képet ad, hiszen a fix díjban alig érzékelhető a különbség egy kis falu és egy fővárosi körzet között. Márpedig utóbbi nyilvánvalóan jóval értékesebb – mondta el Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátette: a kisebb lélekszámot, a nagyobb távolságokat és a kevésbé fejlett infrastruktúrát a 60-as, 70-es években talán még kicsit ellensúlyozta, hogy a falusiak rendszeresen vittek különböző javakat a háziorvosnak. Mára azonban ez a jövedelembeli előny teljesen eltűnt.

Így fordulhat elő, hogy míg van olyan megyei körzet, amelyet mindössze 300 ezer forintért sikerült eladni, egy szegedi praxis a közelmúltban 12 millióért cserélt gazdát. Ez utóbbi egyébként meglehetősen extrém ár: még a 8-10 millió forintot is sokallják a háziorvosok – egyszerűen ugyanis nem éri meg ennyit kifizetni érte.

– Más vállalkozások esetében nagyjából tervezhető, hogy a befektetés mikorra térül meg, az egészségügyben azonban ez kiszámíthatatlan – fogalmazott Szilárd András. – Elég csak említenem azt, hogy a finanszírozás tíz éve változatlan, vagyis egy kártyáért pontosan akkora összeget kapunk, mint egy évtizede, miközben a költségeink hatványozódtak.

Hatalmas árkülönbségek

Az interneten egy Csongrád megyei hirdetést találtunk: a csanyteleki 1-es számú vegyes háziorvosi praxist kínálják eladásra, önkormányzati lakással. Itt az ár nem volt feltüntetve, és nehéz erre következtetni a többi árból is. Találtunk ugyanis 1350 kártyás, Tolna megyei praxist 7 millióért és még ennél is nagyobb, 1450 kártyás mezőberényit 1,5 millióért. Az árak vélhetően az eladás sürgősségét is jelzik: akinek muszáj szabadulnia, mélyen áron alul kénytelen eladni praxisát. És még így is szerencsés, ha talál vevőt.  

Nem véletlen, hogy vannak, akik nem is a nyugdíjba vonulás miatt árulják praxisukat: mentik, ami még menthető. – Amikor én vettem praxist annak idején, nagyon nehéz volt még a város környékén is hozzájutni egyhez – mesélte egy szegedi háziorvos. – Most viszont azt látom, hogy nincs érdeklődő és nagyon félek attól, hogy 5 év múlva már senki nem akar majd vásárolni. Ezért hirdetem a rendelőmet és a praxisomat. Bár 10-15 százalékot minimum bukok rajta, de legalább nem ragad bele az a rengeteg pénz, amit a család adott nekem erre össze annak idején.

A háziorvosnak azonban nincs könnyű dolga: saját, felújított rendelőjével együtt praxisának értéke 20 millió forint körül van – ekkora összeget kevesen tudnak kifizetni. Ha pedig van ennyi pénzük, még akkor is jobban járnak, ha a bankba teszik: az ott kapott hozamot ugyanis egy háziorvosi praxisból nem lehet kitermelni – még a munkabért is alig.

Persze vannak szerencsés találkozások is. Tóth Eszternek például egy hónapon belül sikerült vevőt találnia, és meg is kapta praxisáért azt az összeget, amit szeretett volna. A 2100 fős deszki körzetet ő azért hagyja el, mert elfáradt. – Kemény szellemi munka ez, ráadásul nem egyemberes munkakör. Úgy éreztem, nem tudnám ezt a színvonalat tartani, ha nem pihennék egy kicsit – indokolta döntését. – Most átadom a stafétabotot, de lehet, hogy később ismét visszatérek a háziorvosláshoz – de csak egy kisebb praxisban.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. czindi 2012. augusztus 15. 10:59
  „24. tol , "nem könnyű kérdés..." Egyes országokban (ld. civilizált világ a lexikonokban) megoldották. Igen, olyan fizetést adnak az orvosoknak, amiből az ő szintjüknek elvárhatóan meg lehet élni. És még egy tábla csokit sem fogadnak el, mert nincs rá szükségük. ehhez nem kell odamenni, innen is látszik?! Így megy ez, a szerinted "civilizált világban"!”
 • 24. tol 2012. augusztus 15. 08:21
  „"nem könnyű kérdés..." Egyes országokban (ld. civilizált világ a lexikonokban) megoldották. Oda kell menni, meg kell tanulni, hogyan megyen ez, majd UGYANÚGY meg kell csinálni. Nem umbulda, magyarosan! Sok sikert! Hajrá, magyarok!”
 • 23. czindi 2012. augusztus 14. 16:55
  „Hogy a kiszállási díj megalázó, azt arra mondtam, hogy egy orvos is annyit kér (csak) mint egy TV-szerelő...Egyébként nyilván kérnie is kell(ene) a kártyadíjban ez nem lehet benne, hisz ki tudhatja előre, hányszor kell kimennie beteghez? ( főleg olyanhoz, aki soha nem fizetett egy fillér hozzájárulást sem...)”
 • 22. Senor 2012. augusztus 14. 12:38
  „nem kerhetsz hivatalosan kiszallasi dijat... Elmeletileg bennevan a kartyapenzben...”
 • 21. macs 2012. augusztus 14. 12:24
  „Nem értem, anno a háziorvosok nagy vehemenciával tiltakoztak a vizitdíj ellen. Bár volt egy elvetemült, aki egy riportban elmondta, hogy a pénzből vett a váróba légkondit, kicserélte az elavult műszereit, illetve fel vett egy 4 órás asszisztenst, a másik tehermentesítésére.
  Azt se értem, hogy miért megalázó a kiszállási díj? Anno, hozzánk is kijött a gyerekorvos, meg volt a tarifája, és nem pironkodott, amikor átadtam.
  Akkor, most hogy is van?”
 • 20. czindi 2012. augusztus 14. 10:28
  „Kedves compó: "d 4. haziorvosi ugyelet megszuntetese (irany az SBO, ha nem surgos es igenybeveszi akkor fizet)" ez már megszűnt. A napi 40-50 beteg több mint fele sztem szimuláns, vagy csak beszélgetni akar, stb. Ennyire (még) nem lehet beteg a nemzet! ( vagy igen?) Sztem is az ellátás (min. 70%-át) azok veszik igénybe, akik SOHA NEM FIZETTEK EGY FILLÉRT SEM A KÖZÖSBE, sem adó, sem TB, sem más eü. hozzájárulás címén. ( követelőzni viszont a leghangosabban, legerőszakosabban ők tudnak, - millió példa van rá!)
  Tehát ( a régi mondás mintájára: "aki nem dolgozik, ne is egyék" ) aki nem fizetett, az ne is kapjon semmit. Ill. csak pénzért, előre megadott tarifák szerint, ahol szabott ára van a vizsgálatnak, vérnyomás-mérésnek, vérvételnek, stb.
  A házhoz csak járóképtelen beteghez kelljen menni, a többi esetben fizetni kell érte ( mondjuk mint egy TV-szerelőnek: 5000 ftr/kiszállás. Bár még ez is megalázó, de legalább valamelyest fedezi a költségeket.)
  Senor:"ad 3. kozgyogy megszuntetese (igazi hungarikum, nalunk gazdagabb orszagokban sem divik) Az igaz, viszont ott 900 EU alatt mélyszegénységről beszélnek...Mikor dolgoztam, ( két diplomával ) 500 EU volt a fizetésem!!!! Szóval ezt a kérdést ne feszegessük...( nekem nem jár közgyógy, tehát nem "haza-beszélek"!)
  Valóban, egyeztetés után és időpontra, (kiv. sürgősségi eset ) ez lenne az ideális, nem kellene esetleg órákat várakozni (pl. egy receptírásért ) ami alatt biztosan beteg lesz, aki eddig egészséges volt...
  A receptírást nem lehet egy napra korlátozni, pláne a mostani rendelkezések miatt! ( csak egy hónapra lehet írni rp-t.)
  Nem könnyű kérdés!”
 • 19. tzs_szeged 2012. augusztus 14. 10:04
  „Kösz.
  Ahogy látom a jelen állapotokat ennek hamarosan változnia kell, mert nem marad orvos. Az állam nem tudja / akarja megfizetni, de egy magánvállalkozó felépíthet valamit, aminek csak egy eleme a háziorvosi ellátás. Persze ez nem mindenütt működne, de van, ahol megoldást jelentene.”
 • 18. Senor 2012. augusztus 14. 09:17
  „ket okbol sem mukodik...
  torvenyi szempontbol nem lehetseges:
  A praxisjoggal ha megveszed szemelyre szolo teruleti ellatasi kotelezettseged keletkezik, csak orvos veheti meg. Nem epithetsz be koztes embert.

  Anyagi szempontbol nem megoldhato:
  A praxispenzbol nem tudsz annyit kigazdalkodni, hogy meg egy alkalmazottat (orvost) fizess. A haziorvosok nagy resze minimalber koruli penzt tud kivenni a praxispenzbol.”
 • 17. tzs_szeged 2012. augusztus 14. 09:10
  „"Nem vehetsz, mert ellatasi kotelezettseged lesz, ha veszel egy praxist es ezt autoszerelokent nem tudod ellatni. Hacsak nincs orvosi diplomad is pl."

  Csak elvi szempontból kérdem:
  És ha alkalmaz egy orvost?”
 • 16. Senor 2012. augusztus 13. 21:19
  „Okos kerdes booo

  Nem vehetsz, mert ellatasi kotelezettseged lesz, ha veszel egy praxist es ezt autoszerelokent nem tudod ellatni. Hacsak nincs orvosi diplomad is pl.
  Magyarul a penzen kivul tobb masik feltetelnek is meg kell felelni (pl. hogy orvos vagy)”
 • 15. Senor 2012. augusztus 13. 21:16
  „Globalisabban:
  ad 1. Aki nem fizet TB-t fizeti az ellatast, most csak az elmaradt jarulekot hajtjak be (mintha nem kotnek cascot, osszetorom a kocsit, ha utolag kifizetem a casco dijat, kifizetik a karomat).
  ad 2. ha a biztositott eu szolgaltatast vesz igenybe akkor onreszt fizet (ellatas aranak x%-a vagy fix osszeg), ezt az osszeget biztosito - ha jogos az ellatas igenybevetele - visszateriti
  ad 3. kozgyogy megszuntetese (igazi hungarikum, nalunk gazdagabb orszagokban sem divik)
  ad 4. utazastamogatas megszuntetese (lasd elozo zarojel)”
 • 14. booo 2012. augusztus 13. 21:04
  „Tessenek má mondani, vehetnék én is egy háziorvosi praxist?
  Kizáró ok ha autószerelő vagyok?”
 • 13. compó 2012. augusztus 13. 19:47
  „:-), ennek kellene az első lépésnek lennie:
  ad 1. napi max 10-15 beteg elojegyzessel + a surgossegi esetek a tobbi ha akar jonni fizet
  ad 2. adminisztrativ terhek csokkentese (pl ! 3 havonta recepíirás- nálunk is lehetnének pl. állandó gyógyszereknél 3 havi kiszerelések)
  ad 3. ami nem haziorvosi feladat azt ne a haziorvos csinalja (pl. halottvizsgalat), ha megis akkor fizetni kell erte
  ad 4. haziorvosi ugyelet megszuntetese (irany az SBO, ha nem surgos es igenybeveszi akkor fizet)
  ad 5. a hazhoz kijarast ki kelljen fizetni (vagy a beteg fizeti vagy a TB)
  ad 6. vegul de elsosorban a kartyapenzt meg kell emelni vagy maskepp kell finanszirozni”
 • 12. Senor 2012. augusztus 13. 19:09
  „Az ingyenes egeszsegugy mitosz, foleg egy olyan orszagban ahol a lakossag fele nem fizet rendesen adot es az ingyenes dolgoknak nincs erteke.
  Pedig el lehetne indulni:
  ad 1. napi max 10-15 beteg elojegyzessel + a surgossegi esetek a tobbi ha akar jonni fizet
  ad 2. adminisztrativ terhek csokkentese (pl havonta receptiras)
  ad 3. ami nem haziorvosi feladat azt ne a haziorvos csinalja (pl. halottvizsgalat), ha megis akkor fizetni kell erte
  ad 4. haziorvosi ugyelet megszuntetese (irany az SBO, ha nem surgos es igenybeveszi akkor fizet)
  ad 5. a hazhoz kijarast ki kelljen fizetni (vagy a beteg fizeti vagy a TB)
  ad 6. vegul de elsosorban a kartyapenzt meg kell emelni vagy maskepp kell finanszirozni”
 • 11. tol 2012. augusztus 13. 19:02
  „remélem, hogy komoly, mert viccnek durva...”
 • 10. Senor 2012. augusztus 13. 18:12
  „Kedves macs,

  forras: 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet
  az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról

  19. § (1) Az egészségügyi államigazgatási szerv a működési engedélyt visszavonja, ha
  a) azt az egészségügyi szolgáltató kéri,
  b) az egészségügyi szolgáltató megszűnik,
  c) az egyéni vállalkozói tevékenyég folytatására való jogosultsága megszűnik,
  d az egyéni vállalkozót törölték az orvosok vagy az egészségügyi szakdolgozók működési nyilvántartásából, vagy a szakmai kamarából jogerős határozattal kizárták, vagy a jogszabály szerinti eljárásban a munkaköri egészségi alkalmasság elbírálásának során az egészségügyi tevékenység végzésétől eltiltották,
  e) a 16. § (2) bekezdés e) és g) pontja szerinti esetek fennállnak,
  f) az egészségügyi szolgáltató tevékenységét nem a működési engedélyben foglaltaknak megfelelően végzi, és a kitűzött határidőre sem tett eleget a működési engedélyben foglaltaknak megfelelő működtetésnek,
  g) az egészségügyi szolgáltató a működési engedélyben nem szereplő szolgáltatást nyújt, és a kitűzött határidőre sem kérte a működési engedélye módosítását,

  h) az egészségügyi alapellátás körében kötött feladat-ellátási szerződés megszűnik,

  i) az egészségügyi szolgáltató nem rendelkezik érvényes felelősségbiztosítási szerződéssel,
  j) az egészségügyi szolgáltató bejelentés nélkül legalább hat hónapja szünetelteti a tevékenységét,
  k) a szakfelügyeleti vizsgálat olyan szakmai szabályok súlyos megsértését tárta fel, mely a betegek biztonságos ellátását veszélyezteti.

  A h pont az uj es a kakukktojas...
  A feladat-szerzodest az onkormanyzattal kotik”
 • 9. compó 2012. augusztus 13. 16:28
  „"8. haresz 2012.08.13. 16:06

  Megint az a mocskos pénz. Az emberrel mikor fognak foglalkozni?"-Kedves Haresz. Próbáljon meg pénz nélkül tankolni a benzinkúton! Próbáljon meg pénz nélkül hitelt visszafizetni! Próbáljon meg pénz nélkül cipőt venni a gyermekének, vagy éppen kenyeret venni a boltban.... Próbáljon meg ma alapok (megfelelő anyagi háttér pl.) nélkül fiatalként elindulni Magyarországon.
  Aki letelepedik, hozzászokik egy normális élethez, egy normálisabb országban az már nehezen fog visszajönni. És lassan már nem marad aki foglalkozzon pl Önnel.”
 • 8. haresz 2012. augusztus 13. 16:06
  „Megint az a mocskos pénz. Az emberrel mikor fognak foglalkozni?”
 • 7. compó 2012. augusztus 13. 14:17
  „5. Senor,
  ez komoly?

  Úgy tűnik ez is komoly.... Meddig megy ez így tovább Magyarországon?”
 • 6. macs 2012. augusztus 13. 10:33
  „5. Senor,
  ez komoly?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyponton a Mélypont

Kettétört pad, leszakadt tábla, lyukas nádtető, bezárt illemhely. Ez a látvány fogadja Tiszasziget mellett, a Mélypont emlékhelyig kerekezőket. Tovább olvasom