Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem kell az automatáknak a 200 forintos pénzérme

Hétből egy – ez az eredménye gyorstesztünknek, amiben azt vizsgáltuk, hogy elfogadják-e a fém 200-ast a szegedi belváros automatái. A gépek mintha tudomást se vennének a létezéséről.
– Nekem elfogadta, de én apróval próbálkoztam – mondta tegnap az új klinika előterében lévő kávéautomatánál Magyari Lászlóné, kezében egy gőzölgő pohárral. Aztán bennünket figyelt, és fogadott, hogy fém kétszázasunkkal semmire se megyünk. Ki is van írva: csak 5, 10, 20, 50 és 100 forintos érméket fogad el. Elveszette a fogadást, ugyanis megkaptuk a kért meggylevet. A kedvező fejleményen felbátorodva aztán a szemben lévő csokiautomatánál is kísérleteztünk, de az – a kiírásnak megfelelően – nem fogadta el az érmét.

Na jó, ha nincs csoki, legalább igyunk egy kávét – gondoltuk, amikor az egyetem Irinyi-épületének pincéjében bedobtuk a 200-ast az automatába. Háromszor, különféle erővel, más-más szögből. Az eredmény ugyanaz volt: a pénzünket visszakaptuk, a kávéról viszont le kellett mondanunk.

Az Aradi vértanúk terén álló bérletautomata sem vett tudomást a fém 200-as létéről – tapasztaltuk, amikor hiába igyekeztünk a szokásos 3 alkalommal elfogadtatni vele. Még csak ki sem írta, hogy beledobtuk a pénzt. Az információk között ugyan szerepelt, hogy érméket csak 100-asig veszi be, ezen kívül pedig csak bankjegyet fogad el – de a remény hal meg utoljára. Az utánunk érkező, bérletet vásárló lány azt mondta, korábban ő is kísérletezett itt fém 200-assal, de neki se ment, ezért elment beváltani a „csörgőst".

Még mindig kevés az újfémpénz-barát automata. Fotó: Frank Yvette
Még mindig kevés az újfémpénz-barát automata.
Fotó: Frank Yvette

Kudarcaink ellenére optimizmussal vettük a nagyáruház passzázssora felé az irányt, ahol jéghideg kólát ígért mindkét automata. De mint kiderült, csak azoknak, akik nem fém 200-assal akarnak fizetni. A bal oldalin egyszerűen áthullott az érme, a gép többszöri próbálkozásra sem érzékelte. A jobb oldalival pedig ugyanúgy jártunk, mint 3 hónapja: elnyelte a 200-ast. Rádobtunk még egy húszast, hátha attól beindul, és kiadja a kért kólát, de az sem hatott. A húszast is elnyelte. Papír 200-asért ugyanakkor – ami novembertől eltűnik a forgalomból – kaphattunk volna italt, hiszen bankjegyelfogadó rés volt a gépeken.

Fém kétszázas. Az automaták még nem kérnek belőle. Fotó: Frank Yvette
Fém kétszázas. Az automaták még nem kérnek belőle.
Fotó: Frank Yvette

A JATE-klub előtti telefonfülkébe már félve léptünk be – de az nem nyelte el a 200-asunkat. Helyette ezen is áthullott, hiába próbáltuk többször is „megetetni" vele.

Magyarázatok

Át lehetne programozni, de annyira kevés szakember ért hozzá, hogy „sorban állnak" náluk a gépek üzemeltetői – kaptunk magyarázatot az Irinyi-épület kávégépének üzemeltetőjétől arra, miért nem fogadja el az automata a fém 200-ast. Októberre ígérték az átállást. A bérletautomaták üzemeltetője, az SZKT viszont azzal magyarázta a késlekedést, hogy véges az érme- és bankjegyskála, aminek az elfogadására be lehet programozni a gépeket. Azt ígérték, heteken belül már 200-as érmével is fizethetünk.

Olvasóink írták

 • 3. Zs 2009. szeptember 09. 07:32
  „nooooormáááális?? :)”
 • 2. persona 2009. szeptember 08. 21:43
  „ha egyszer ki van írva a gépre, hogy milyen címletű érmét fogad el, és abban a 200-as nincs benne, akkor a Tombácz Róbert mi a bánatos francért akarja belegyömöszölni? talán szövegértelmezési gondjai vannak, és erről még újságcikket is ír, ráadásul talált egy hülyét, aki ezért fizet is neki? :D”
 • 1. Zsoltee0716 2009. szeptember 08. 12:30
  „"Azt ígérték, heteken belül már 200-as érmével is fizethetünk. "

  1év is heteken belül van csak 56 hét!
  Még jó hogy beszedték az egy két forintost beolvasztották azt lett belőle 200-as!

  Papír pénz is nehezen ismeri fel a gép, van hogy többször vissza küldi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gorillák és esőerdők a ködben

Két héten keresztül utazott Afrikában egy kamionból átalakított busszal Csajbók Éva. Tovább olvasom