Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem kell esztergagép a Gyertyámos utcába

Szegeden egy belvárosi társasház lakói tiltakoznak egy mozgáskolátozottakat kiszolgáló műhely beköltözése ellen. A közösség és a civilszervezet is állítja, hogy meg akar egyezni. Mégis mindkettő felpaprikázott hangú levélben támadja a másikat.
Indulatos levél jutott el szerkesztőségünkbe a szegedi Gyertyámos utca 6. szám alól. A társasház egyik lakója, Tóthné Fábián Eszter írta 44 szomszédjának. Tiltakozik a nevükben is az ellen, hogy a társasház döntését semmibe vegye az önkormányzat, és kiadja a 200 négyzetméteres földszinti helyiséget. A társasházban a magántulajdonosok alkotják a többséget, a maradék önkormányzati lakásokat és a többi helyiséget az IKV Zrt. kezeli. – Nem a bérlőkkel, azaz a mozgáskorlátozottakkal van problémánk. Eddig párt, majd cég bérelte a házrészt irodának, ezután is jöhet bárki. Az új bérlő viszont műhelyt akar, amibe zajos gépeket hozna, és megnőne a forgalom – magyarázta az előzményeket a lakó.

A társasház közös képviselőjét, Goll Imrét kereste meg az IKV két hónapja, hogy kiadnák az üres helyiséget. A bérlő egy budapesti szervezet, a MEREK, vagyis a Mozgáskorlátozott Emberek Rehabilitációs Központja lenne. Szolgáltató régiós információs irodát és műhelyt rendezne be. A közös képviselő nem akart egyedül rábólintani. Lakógyűlést hívott össze. – A MEREK képviselője bemutatta terveiket. Közölte, hogy mozgássérültek kerekes székeit, biciklijeit, triciklijeit javítanák, alakítanák át. Ehhez gyorsdaraboló flexet és műszerész esztergagépet telepítenének. Ez vágta ki a biztosítékot; a lakók nem akarnak zajos műhelyt a csendes belvárosi házukba – idézte fel Goll Imre. A lakók szavaztak: nem járulnak hozzá, hogy a mozgáskorlátozottak műhelyt nyissanak.

Tóthné Fábián Eszter lakó és Goll Imre közös képviselő: irodának semmi akadálya, műhely nem kell. Fotó: Schmidt Andrea
Tóthné Fábián Eszter lakó és Goll Imre közös képviselő: irodának semmi akadálya, műhely nem kell.
Fotó: Schmidt Andrea

Néhány napra rá a MEREK szakmai vezetője, Kogon Mihály dörgedelmes levelet írt a lakóknak. Kirekesztő magatartással vádolta őket, és hogy a szavazás előtt nem tájékozódtak megfelelően. Ezt követte a lakótárs hozzánk is eljutott levele, amiben kikéri magának a MEREK-vezető támadását. Megkérdeztük az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Németh István a megegyezést sürgeti. Úgy véli, a felek higgadtabban, alaposabb tájékozódás után meg fognak állapodni. Van rá mód, de szerinte elkerülhető, hogy az önkormányzat kisebbségi tulajdonosként jogi útra terelje a vitát.

Békejobb

Vállalom a levelet, én írtam. Igenis, kirekesztőnek tartom a szegedi társasház elutasítását a munkatársam elmondása alapján. Nem akartak végighallgatni bennünket. Anélkül utasítottak el, hogy tudnák, miről van szó – mondta megkeresésünkre a MEREK-vezető. Kogon Mihály hozzátette: nem mondanak le a Gyertyámos utcai beruházásról. Újra egyeztetni fognak. Szeretnének békésen együtt élni a lakókkal. Gyártóüzemet egyáltalán nem akarnak, az esztergagépről lemondtak, mindössze a háztartásban is használatos fúrót szereznének be. Akkora lenne a zaj, mint egy biciklijavító műhelyben. Jövés-menésre nem számít; előzetes időpont-egyeztetés alapján fogadnak ügyfeleket. Ősszel végeznék el az átalakítást, hogy decembertől dolgozhassanak.

Olvasóink írták

  • 1. Titanilla 2009. július 23. 13:21
    „És kizárólag itt akarnak dolgozni a belvárosban. TUndoritó, hogysZudjuk milyen hangja van egy háztartási fúrónak.És a többség nem akarja? Nem többség döntése a mérvadó? MTert ugye ha az IKV lenne többségben, rögtön erre hivatkoznának. Nem lehet valami csendben mükőkdő cégnek kiadni? Ésmég az akar perelni, akit nem akarok a lakásomba- házamaba engedni? ugyan milyen jogon? Undoritó hogy semmi be akarják venni a lakók igényeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ficzere Katalin go-go tánccal hódít

A go-go tánc az egyik hobbija a 20 éves Ficzere Katalinnak – neki köszönhetően néhány forró… Tovább olvasom