Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem kell hajlék a házi kedvenchez

Szeged - Mintegy 60 kutyát chipeznek, oltanak, féregtelenítenek a héten a Máltai Szeretetszolgálat és a Tappancs Állatvédő Alapítvány munkatársai egy állatorvos segítségével. A hajléktalanok házi kedvencein segítenek Szegeden és környékén.
– Hudi, adj szépen egy pacsit a vendégeknek! – biztatja kutyáját Andor, egy hajléktalan férfi a Sándorfalvi út melletti kiserdő szélén. A télire már felhizlalt kerek kutya kicsit megszeppenve fogadja a sok embert. A Tappancs Állatvédő Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásaival és egy állatorvossal látogattuk meg a férfit és kutyáit.

– Öt éve kezdődött együttműködés a máltaisokkal, 2009-ben már együtt jártunk, hogy beoltsuk az állatokat – meséli Szerencsés Tilla, a menhely munkatársa, miközben az állatorvos bechipezi és féregteleníti Hudit és a másik barátságos, de félénk állatot, Boglárkát. Chipezni idén kell először, január óta kötelező a művelet, az azonosító a máltaisok címét tartalmazza. Tavasszal majd ivartalanítani is szeretnének, ahány állatot csak tudnak.

Nem kell hajlék a házi kedvenchez. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A farkaskutya, masztiff, csaucsau és még ki tudja, milyen keverékű Hudi és a szintén keverék Boglárka nagyon jó állapotban vannak. Tari Antal szociális munkás azt mondja, az Andorhoz hasonló emberek gyakran többet költenek az állataikra, mint saját magukra. Sokuknak a kutya gyomra fontosabb, mint a sajátjuk.

– A legtöbbjüknél jól tápláltak az állatok, a kutyáik barátságosak, hallgatnak gazdáikra, akik készségesek velünk. Akad azért kivétel, egy hajléktalan férfinál nagyon elvadultak az ebek, ráadásul nem akar együttműködni velünk, vele lesz még gondunk. Összesen mintegy 60 kutyát látunk el így együtt, gazdáiknak zsíros kenyeret viszünk – meséli Tari Antal.

Éttermi koszt

Andor kutyái naponta egyszer kapnak enni, de akkor igencsak fejedelmi kosztot. Egy szegedi étterem alkalmazottja Sándorfalván lakik, minden este egy erdő széli vödörbe teszi az aznapi ételmaradékot, amikor hazafelé vezet.

A két szervezet és az állatorvos a héten három napon igyekeznek minden eben segíteni. Számításaik szerint egy kutya teljes ellátása körülbelül 22 ezer forint, amit a tappancsosok finanszíroznak.

Miután az orvos végez Hudival és Boglárkával, beljebb megyünk az erdőbe, közben majdnem felbukunk egy pimasz macskában, ő is Andoré. A fák között egy kisebb farm látványa fogad. Andor és felesége egy nagy fóliaházban rendezkedett be, 15 macskát, több libát, kakast, pulykát, még nyulat is tartanak. A férfi elmondja, 11 éve költöztek ide, akkor állították fel vaskályhával fűtött sátrukat. Sikerült kényelmesen berendezkedniük, gázpalack segítségével főznek, van aggregátoruk is. Az előzőeken kívül két kutyájuk van még, őket láncon tartják.

– Ezt a szerencsétlent nyáron hoztam el idáig a kezemben. A közelben dobta ki valaki, megesett rajta a szívem, befogadtam – simogatja meg német juhásza fejét Andor.

Nehezen nyugszik meg a kölyökkutya, ahogy a Boby nevű keverék is, aki a közeli szeméttelepről származik. Kis ellenállás után mindkettőt sikerül ellátni, Bobynak egy szelet kenyér a jutalma.

Sok még az ellátandó kutya Szegeden és környékén, a tappancsosok és a máltaisok egyszerre búcsúznak a farm lakóitól. Hudi az erdőből kifelé vezető szakaszon az utunkat állja, nem enged el pacsi nélkül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét hosszúlépésre van az óvoda

Óvodakerítésbe kapaszkodó részegek, melegkonyhás büfének bejelentett kocsmák borzolják a szülők idegeit. Tovább olvasom