Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Nem kell többet fizetni a koszorúért

Szeged - Nagyjából a tavalyi árakon kaphatunk koszorúkat mindenszentek előtt a Mars téri piac nagycsarnokában. A legegyszerűbbek 300-400 forintért, a legnagyobbak és legpompásabbak 5000 forintért kaphatók. A szálas virágokat a parkolóban árulják.
– Nincs semmi újítás, csak amit megszoktak és keresnek az emberek, azt lehet eladni – mondta Kovácsné Mészáros Tünde algyői koszorúkészítő a Mars téri piac nagycsarnokában. Tavalyhoz hasonlóan most is a csarnok Csillag börtön felőli részén tartják a koszorúvásárt, óriási a választék. „Mi élő anyagokkal dolgozunk, ami szívet, lelket, szeretetet kíván" – hirdetik egy fatáblán a koszorúk között az algyőiek. 300-tól 5000 forintig választhatnak a vevők. Látszott, hogy aprólékos munkával készült minden darab, van, amelyiket a juharfa „pörgettyűs" termése is díszíti. Kovácsék több mint fél évvel mindenszentek előtt kezdték a gyártást, egy-egy koszorú elkészítése akár többórás munkát is igényelt.
– Most nézelődöm, és már szeretném meg is venni a koszorúkat. Nagyjából 1000-1500 forintot szánok darabonként, és körülbelül 10 ezres kiadás lesz, mire beszerzem a sírokra valót. Két szegedi és két vidéki temetőbe megyünk, persze mécsest és virágot is viszek mindenhová – hallottuk a szegedi Tóth Istvánnétól.

Van, aki már fél éve elkezdte készíteni a portékáját.
Nagyjából a tavalyi árakon kaphatunk koszorúkat mindenszentek előtt a Mars téri piac nagycsarnokában.
Fotó: Frank Yvette.

Az árusok szerint jellemzően az utolsó egy-két napra hagyják az emberek a vásárlást, bár szombaton már elég nagy forgalmuk volt. Egyiküknél a nagyobb koszorúk fogytak el először, és a közepes, 1200 forint körüli áron kaphatók maradtak. Művirágokat és -koszorúkat is széles választékban láttunk, Farkas Ferencné például 850-ért adta a legolcsóbbat, 6800 forintért a legdrágábbat. Ő úgy véli, az szereti a művirágokat, aki meg tudja fizetni.

A mécsesek, illetve gyertyák sem drágultak a Mars téren tavalyhoz képest. A legkelendőbb a 90–150 forint közötti műanyag vagy üvegmécses, amelynek van fedője. Teamécsest, háztartási gyertyát 20 forinttól árulnak darabonként. A hosszabb ideig égő olajmécsesek 200-300 forinttól kaphatók.

Krizantém a parkolóban

Krizantém- és vágottvirág-vásárt tartanak a héten a Mars téri piac parkolójában. A krizantémot szálanként 100 forinttól adja Szabó István, aki szombat óta jár ki. A nagyobb fejű virágok 200 vagy 250 forintosak – mutatta a kínálatot. Azt javasolta, legkésőbb csütörtökig vegye meg a virágot, aki szeretné, mert pénteken már csak délig tart nyitva a piac. Az egyik multiban is szétnéztünk, és krizantémárakban nem láttunk nagyobb eltérést, mécsesek viszont akár több száz forinttal olcsóbban is kaphatók, mint a piacon.

Olvasóink írták

 • 6. .suhym. 2013. október 30. 16:22
  „" Nincs semmi újítás,......"

  Nos, többek között ezért is nem veszek piacon koszorút, hanem gyűjtögetek különböző terméseket, elmegyek egy bizonyos dekor boltba, ahol pár száz forintért veszek még hozzávalókat és megcsinálom, ugyanúgy, ahogy az adventi koszorú is.
  Azt már csak zárójelben említem, hogy a piacon nem is láttam nekem tetsző koszorút.”
 • 5. Óperenciás 2013. október 29. 12:49
  „Szegeden drágák a koszorúk, sírcsokrok.
  A hétvégén Pesten az Új Köztemetőben jártunk.
  Kétezer forintért vettem egy gyönyörű kb. 30x70 cm-es sírcsokrot,
  benne 6 szál gyönyörű vörös rózsával és 3 krizantémmal.
  Lefotóztam. Kár, hogy nem lehet feltenni.
  Ha már piac: Budapest Nagycsarnok,
  Csiperkegomba (normál méretű) 448, Kacsaháj 399, Libaháj 499,
  Pulyka darált hús -akciós, gyönyörű- 599/kg!
  Fénykép is van róla.
  Nálunk most emelték a csiperkét 650-ről, 690-re!!!
  Miért drágább Szeged?”
 • 4. szöszi 2013. október 29. 07:24
  „Ja, és azt még hozzátenném, hogy ugyan az a design évről évre. Nem láttam egyet sem a piacon, amit megvettem volna szívesen az ára ellenére, mert annyira hűha volt. Unalmas, és minden évben ugyan az. Semmi kreativitás.”
 • 3. szöszi 2013. október 29. 07:22
  „Dekorosként mondom (és magam ellen beszélek kicsit, de én nem vagyok virágkötő), igen is mocsok drágák. Erőt vettem magamon, elmentem bevásárolni a dekornagykerbe, vettem annyi gyönyörű dekort, hogy sztem még két év múlva is abból csinálhatok koszorút. Fizettem 3 500 Ft-ot, + 140 Ft volt az A....n Áruházban a koszorú alap (a nagy moha is csak 500,-), és készítettem belőle 3 gyönyörű és egyedi, gazdagon díszített koszorút, még kerámia figura is jutott bele ebben az árban. Szívesen tennék fel képet de nem lehet. Én elhiszem hogy fizetni kell a platzért, hogy vannak járulékok amit fizetni kell, de egyrészt vagy egy csomó virágos, dekoros akik másodállásban csinálják ezt, úgyhogy már járulék nincs is.... Mindegy, mindent kiszámolva pofátlanul sokat kérnek egy-egy koszorúért, és ne mondják hogy sok a munka vele, mert a kis koszorúk kész voltak 20 perc alatt....”
 • 2. Zotya100 2013. október 28. 20:38
  „A fenét, nagyon is drágák! Azok a párszáz forintosak olyan kicsik, hogy nagyítóval kell nézni. Az idén mi csak cserepes krizantémot viszünk mindenhová, bár a család is tud koszorú alapra szépet alkotni, és az jóval olcsóbb.”
 • 1. TELSTAR 2013. október 28. 18:11
  „Tehát mostantól ingyen van? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakások, nem csak fiataloknak

Újszentivánon még bérlőre várnak, Domaszéken teljes a kihasználtságuk az önkormányzati bérlakásoknak. Tovább olvasom