Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem kellettek a szegedi nyelviskolák

Csongrád megye - Kevés sikerrel pályáztak a szegedi nyelviskolák a diplomamentő programban való részvételre. Egy kivételt találtunk: a Minerva Bridge Kft.-t, amely Vásárhelyen és Szentesen is indít tanfolyamot.
Hiába pályázott Magyarországon az elsők között a diplomamentő programban való részvételre a szegedi Mátrix Nyelviskola. Nem indíthatnak ősztől nyelvtanfolyamot azoknak, akik az államilag finanszírozott lehetőséget kihasználják, hogy mentsék a nyelvvizsga híján beragadt diplomájukat. „Olyan pesti cégek végezhetik a képzéseket – 12–16 fős óriáscsoportokban –, amelyek soha nem rendelkeztek a térségben nyelviskolával. Így álláspontunk szerint elég nagy kockázatot vállalnak azok a leendő tanulók, akik a %BBfrissen alapult%AB nyelviskolában próbálják megszerezni a nyelvvizsgájukat" – írta szerkesztőségünknek Kalmár Róbert, a Mátrix Nyelviskola tulajdonosa.

Megdöbbentek a nyolcéves múlttal rendelkező Mátrix vezetői, hogy a szintén szegedi, de csupán egy éve alapított Minerva Bridge Kft. viszont részt vesz a diplomamentő programban, holott ők nem nyelvvizsgaközpontként működnek. Internetes oldaluk szerint Szegeden két angol tanfolyamot indítanak szeptembertől, Vásárhelyen egy angolt, Szentesen pedig egy németet.

Igazi fejtörő, miért maradtak ki a diplomamentésből a helyi, nagyobb tapasztalatú nyelviskolák. Fotó: Frank Yvette
Igazi fejtörő, miért maradtak ki a diplomamentésből a helyi, nagyobb tapasztalatú nyelviskolák. Fotó: Frank Yvette

Sikertelenül pályázott a programra a Profi Profil Nyelvstúdió is. A cég egyik munkatársától megtudtuk, minden iskolának van lehetősége megnézni az elutasítás indoklását, de ehhez fel kell utazni Budapestre. Azt tervezik, jövő héten mennének. A Laksmi Nyelviskola szintén kimarad a diplomamentésből, ezt az információt Józsa Ernő ügyvezető igazgató megerősítette lapunknak. – Bizottsági döntés alapján utasították el a pályázatunkat. Nem tudom, milyen szempontrendszer szerint döntöttek – fogalmazott.

Megírtuk: elsőként Szegeden a fővárosi Tudomány Nyelviskola hirdetett meg tanfolyamot. Az 1991-ben megalakult nyelviskola létrehozója Légrádi Tamás, aki egyben a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) elnöke. Miért nem helyi, nagyobb tapasztalatú és múltú intézményekre bízzák a képzéseket? – kérdeztük a diplomamentő programot szervező Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Pákozdi Szabolcstól pénteken lapzártánkig nem kaptunk választ az e-mailre.

Szakmai egyeztetés volt

A minősített nyelviskolák készen állnak a diplomamentésre – ezzel a címmel közölt cikket márciusban a NYESZE. Azt írták, hogy „a szakmai egyeztetéseken a Nemzetgazdasági Minisztérium és az OFA munkatársai nyitottak voltak a NYESZE javaslataira, ugyanis mindhárom szervezetnek az a célja, hogy minél több jelentkezőnek sikerüljön nyelvvizsgát tennie, és így átvehessék a diplomáikat. Ezért minden érintettnek – beleértve a hallgatókat is – kiemelten fontos, hogy a Diplomamentő Program nyelvi képzéseit olyan nyelviskolák bonyolítsák le, amelyek bizonyítottan komoly tapasztalattal rendelkeznek mind a szintfelmérés, mind pedig a nyelvvizsga-felkészítés, valamint a nyelvvizsgáztatás területén".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyűjthetik a papírt az iskolások

Mégis lehet majd jövőre papírt gyűjteni az iskolákban – a kormány törvényt módosít ennek érdekében. Tovább olvasom