Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Nem kelnek el a bedőlt ingatlanok

Szeged - Nincs 10 százaléknál nagyobb nyereség a bedőlt ingatlanokon, ugyanakkor az ilyen vételek hatalmas kockázattal járnak. Ezért a megyében is kicsi az érdeklődés irántuk.
A bedőlt ingatlanok értékesítésével foglalkozó ingatlanközvetítők azt tapasztalják, hogy a bankok listáin szereplő ingatlanokat nehéz értékesíteni. Hiába kínálják áron alul a lakásokat, telkeket, nem nagyon akad rájuk vevő.

Miért nem kelendőek a bedőlt ingatlanok? Az első ok az, hogy a nagyközönség részére kiadott listákra már csak azok az ingatlanok kerülnek fel, amelyeket a bankok nem tudnak belső hálózatukon, befektetői kapcsolatrendszerükön keresztül értékesíteni. A „legjobb vételek" tehát még a lista kiadása előtt elkelnek. Főként vidéki, elmaradottabb térségekben, kisebb falvakban lévő ingatlanok várnak gazdára.

Jellemző az is, hogy ezeket az ingatlanokat többnyire nem lehet megnézni, mivel az adós sokszor nem is tudja, hogy árulják a házát. A vevő csak egy értékbecslést kap, ami természetesen a szerződéskötéskor fennálló viszonyokat és nem a jelenlegi helyzetet tükrözi.

Eladó ingatlan Közép-Magyarországon. A tulajdonosok nem tudták fizetni a részleteket, és bankon belül sem kelt el. Illusztráció: DM/DV
Eladó ingatlan Közép-Magyarországon. A tulajdonosok nem tudták fizetni a részleteket, és bankon "belül" sem kelt el. Illusztráció: DM/DV

A másik ok, amiért nincs kereslet, a bankok által megkívánt vételár. A listákon, ha összehasonlítjuk a piaci értéket a limitárral, első látásra tűnhet úgy, hogy most akár 60–70 százalékos áron vásárolhatunk. Viszont a piaci ár torzít, mert azt az értéket jelenti, ami a szerződéskötéskor volt, még a válság okozta árcsökkenés előtt. Ha a limitárat a jelenlegi piaci értékhez viszonyítjuk, úgy már alig 10 százalékos megtakarítás jön ki, ami miatt nem érdemes jogi és anyagi kockázatokat vállalni.

Csongrád megyében hasonló a helyzet az országoshoz: az ilyen ingatlanok vagy nagyon rossz adottságokkal rendelkeznek, vagy drágák. Akad néhány panel, de ezeket se lehetne a szabadpiaci áraknál sokkal olcsóbban megvenni – tájékoztatott Bozsó Miklós, a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft. ügyvezető igazgatója.

Rázós ügylet

Adásvételi szerződést csak akkor lehet kötni, ha az adós együttműködik a bankkal, és ezért cserében a bank megadja hozzájárulását az elidegenítéshez. Az adósok azonban még a tartozás lejártát követő 180 napos türelmi idő alatt sem látják be, hogy csak így szabadulhatnak az adósságcsapdából. Ha pedig nincs kooperáció, csak követelést lehet vásárolni. Sokszor 100 ezres nagyságrendű közüzemi díjtartozás is jár az ingatlannal.

Olvasóink írták

  • 3. jq 2009. november 19. 10:58
    „Nem hiszem, hogy jól tudnám érezni magam egy olyan lakásban, amiről tudom, hogy ezért volt olcsóbb...”
  • 2. Mathiasking 2009. november 19. 09:23
    „Csatlakozom az előttem szólóhoz!”
  • 1. papsajt 2009. november 19. 08:50
    „"Miért nem kelendőek a bedőlt ingatlanok? Az első ok az, hogy a nagyközönség részére kiadott listákra már csak azok az ingatlanok kerülnek fel, amelyeket a bankok nem tudnak belső hálózatukon, befektetői kapcsolatrendszerükön keresztül értékesíteni." - ennyi a cikk lényege. A KORRUPCUIÓ.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós városi kintlévőségek

A négy nagyobb megyei városban eddig általában a terveknek megfelelően alakultak a helyi adóbevételek. A válság azért érezteti hatását. Tovább olvasom