Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem keresik a szülők a H1N1 elleni oltást

Szeged - Nem keresik a szülők, de a gyerekorvosok sem tukmálják rájuk az új influenza elleni hazai védőoltást, amelyről folyamatos a vita. A szülők az ellentmondó hírek miatt bizonytalanok, bizalmatlanok – és a gyerekgyógyászoknak is vannak fenntartásaik.
Bár a múlt héten megkapta az engedélyt a hazai gyártású H1N1 elleni vakcina arra is, hogy a 3–18 éveseket is beoltsák vele, Csongrád megyében az új típusú influenza elleni védőoltást még egyetlen gyerek sem kapta meg. Ennek nemcsak az az oka, hogy a régiós ÁNTSZ – központi írásbeli jóváhagyás hiányában – egyelőre nem adott engedélyt erre, hanem az is, hogy folyamatos szakmai viták dúlnak körülötte.

– Nagyon sok a bizonytalanság a védőoltással kapcsolatban: a napokban egy fertőzésekkel foglalkozó infektológus és az ÁNTSZ körlevele állított egymással ellenkezőt. Megnyugtatóbb lenne, ha például uniós engedélye is volna a hazai vakcinának, amit egyébként is kevés gyereken teszteltek. Nem csodálom, hogy a szülők nem tudnak dönteni, beadassák-e a gyereknek – magyarázta tegnap Kováts Ildikó szegedi házi gyermekorvos, aki csak a krónikus beteg gyerekeknek ajánlja a védőoltást. A normál szervezet ugyanis – mint mondta – vitaminokkal, pihenéssel, levegőzéssel is képes legyőzni az influenzát.

Csak krónikus betegeknek merik ajánlani a házi gyerekorvosok a magyar vakcinát. Fotó: Miskolczi Róbert
Csak krónikus betegeknek merik ajánlani a házi gyerekorvosok a magyar vakcinát.
Fotó: Miskolczi Róbert

A rendelőben megkérdezett szülők sem kérik gyereküknek és maguknak az oltást, inkáb C-vitamint szednek. A két kisgyerekkel érkező Károlyi Hédi és Romák László azt mondta: eddig nem hallott túl megnyugtató dolgokat a vakcináról, egyébként is el szokta kerülni a családot az influenza – így ők sem adatják be a védőoltást.

– Beszélek az influenza megelőzéséről, a betegségről, a kezelési lehetőségekről, a védőoltás előnyeiről, hátrányairól, végül pedig elolvastatom a szülőkkel a vakcina gyógyszerismertetőjét, és kérem, hogy gondolják át. Eddig még senki sem jött vissza azzal, hogy szeretné beadatni a gyereknek – mondta el Rósa Ágnes újszegedi házi gyermekorvos, aki hiányolja a gyermekgyógyászati szakmai kollégium állásfoglalását is.

Nem érdeklődnek az új influenza elleni oltás iránt Ágoston Katalinnál sem. A vásárhelyi házi gyermekorvos is legfeljebb krónikus beteg gyerekeknek ajánlja, de sem ellene, sem mellette nem foglal állást.

Nem keresik a szülők, nem tukmálják a doktorok. Fotó: Miskolczi Róbert
Nem keresik a szülők, nem tukmálják a doktorok.
Fotó: Miskolczi Róbert

Pro és kontra a világban

Nem csak itthon kíséri bizalmatlanság a H1N1 elleni vakcinákat. A napokban Németországban robbant ki óriási botrány abból, hogy a kormányzati munkatársak és a katonák más, kevesebb mellékhatással járó vakcinát kapnak, mint amit az állampolgároknak adatnának. A német orvosi kamara szerint ezzel teljesen aláássák az oltás iránti bizalmat. Itthon egyes vélemények szerint kevés emberen, az előírt kísérleti időtartamnál rövidebb ideig tesztelték a hazai gyártású oltóanyagot – ezt az egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos tagadja. Az biztos, hogy terheseken – a tiszti főorvos szerint etikai okokból – nem tesztelték az oltóanyagot, mégis ajánlják nekik. A hivatalos álláspont szerint ugyanis a láz veszélyesebb lehet rájuk és a magzatra, mint a védőoltás esetleges mellékhatása. Az országos tiszti főorvos szerint legalább a népesség 60 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy hazánk elkerülje a tömeges fertőzést, amelynek veszélyes szövődményei lehetnek.

Engedély – enyhe reakciókkal

A forgalomba hozatali engedélyben – ami alapján a betegtájékoztató készült – az szerepel, hogy összesen 20 gyereken tesztelték a hazai vakcinát, közülük 8-nál alakultak ki „enyhe oltási reakciók", azaz fájdalom az oltás helyén és fáradtságérzet. Arról viszont kevés az adat – írja az engedély –, hogy mennyire és mennyi ideig véd a fertőzéssel szemben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Anyuka32 2009. október 31. 09:21
  „21 hsz flexsnake!! Te bunkó állat!!!!!

  Kívánom hogy légy te immunbeteg és jó sokat röhögj magadon!!!!!Biztos vicces lesz!!!!
  Nem valami szórakoztató betegség, mi nem fogunk rajtad röhögni csak a hozzád hasonló primitív bunkók!!!”
 • 21. flexsnake 2009. október 23. 19:37
  „19. nekem nem kell hinni. Én örülök neki ha kínok között pusztultok. Kell a hely a többi számára. Ti vagytok a föld rákfenéi :D

  20. agyátültetésre előjegyeztek már? Remélem nemsokára egészséges donor leszel :D”
 • 20. Hmmm... 2009. október 23. 14:09
  „En intravenas C vitamin kurat kapok rendszeresen evek ota. semmifele negatov hatasat nem tapasztaltam, csak jot. A vesem meg tokeletesen mukodik. En a nathanal es influenzanal sokkal sulyosabb betegsegre kapom a kezelest es csak jokat mondhatok. Immunrendszeri beteg vagyok, megis a csaldban az egyeduli, aki sohasem nathas es sohasem kohog. A titka, hogy nagyon sok homeopatikus keszitmenyt szedek es kapom a kezeleseket / C vitamin es Ozon /.”
 • 19. Roxy08 2009. október 22. 16:39
  „18.
  " Az oltástól a legsúlyosabb allergiás reakcióban is csak hasmenést kapsz meg hőemelkedést."

  Nem vagy akkora szaktekintély, hogy a fenti gondolatokkal vagdalózz!
  Ha az lennél, se hinne neked senki. Lejárt lemez! Nem vetted még észre? UNCSI!

  Egy link a sok közül:
  www.goc.hu/letoltes/erosebb-virus-erosebb-rendorallam.pdf”
 • 18. flexsnake 2009. október 22. 14:51
  „Annak köszönhetően nem halnak meg milliók, hogy rendszeresített kötelező védőoltások vannak.
  Mondjam lassabban: a spanyolnátha ugyanez a vírus másik törzse. Lehet elbagatelizálni. Csak becslések vannak 50 és 100 millió között mennyien haltak bele. Egy ilyen járvány bármikor jöhet. Az oltástól a legsúlyosabb allergiás reakcióban is csak hasmenést kapsz meg hőemelkedést.”
 • 17. flexsnake 2009. október 22. 14:47
  „,,Megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában."”
 • 16. KukoricaJancsi 2009. október 22. 11:07
  „És lám csak! Az idő ítéletet mondott a kacsagyilkosok, és baromfigyilkosok felett! Nem volt igazuk!

  De mostmár a pórnépet sem lehet olyan könnyen megvezetni mint akkor.

  Egyre immunisabb lesz a köznép a "Segítség! Világjárvány!" típusú pánikkeltésre.
  (Kapcsolódó téma lenne, hogy egészen rokonságot mutat ez a fajta pánikkeltés az egyes keresztény, világvége közeledtét kiáltó felekezetek kommunikációjához)

  Arra azért ügyelni kell, hogy ne csípőből utasítsuk el a veszélyjelzést, hanem előítéletmentesen meg kell vizsgálni a híreket, és keresni, figyelni az összefüggéseket.

  Támadni fog még a jövőben a világjárványos pánikkeltés!
  Úgy látszik, korunkban ez vette át a boszorkányégetés szerepét, amelynek oltárán máris állatok milliói pusztultak el.”
 • 15. KukoricaJancsi 2009. október 22. 10:52
  „12-es mondandóját támogatom és igazolom én is!

  A madárinfluenza idején hányszor felszólaltam itt a nyilvánvaló ostobaság ellen!
  Irtották a kacsákat, madarakat, baromfiakat... az ostobaság nevében.

  Közpénzből készíttettek madárinfluenza elleni vakcinát itt Magyarországon, amikor még meg sem jelent az emberről emberre terjedő fajtája (azóta sem jelent meg) . Akkor miből is készítették azt a vakcinát? És miért is költöttek milliárdokat rá? Offshore? ..? ..?

  A modern, kiművelt emberfők így tettek ostobaságot Magyarországon IS. És mint tekintélyek így vezették nyilvánvaló ostoba hitre a népet.

  És lám csak”
 • 14. KukoricaJancsi 2009. október 22. 10:03
  „C vitaminos témához:

  Van egy telítési adag (nem tudom hogy mondják szakszóval), amelynél ha többet veszel be, akkor az nem szívódik fel, hanem hasmenésszerű állapotot okozva távozik a bélcsatornán.
  Ez a telítési adag változik mindenkinél talán napról napra, óráról órára, évszakról évszakra(?). Ezt a szervezet "dönti el", vagyis hogy mennyi C vitamint "akar" felszívni. Ezért nem lehet túladagolni.”
 • 13. Daei 2009. október 22. 09:26
  „Én nem adatom be. S a gyermekemnek sem fogom. Szerintem is a gazdasági érdekek játszanak közre. Mert az, hogy Neked mennyibe kerül tök mindegy, mert az OEP kifizeti az összeset, s neki miből van bevétele?

  Beth 2009.10.21. 21:52
  "Mint a neve is mutatja: védőoltás! Megvéd bizonyos fertőzésektől."

  Az adócsökkentés meg azt jelenti, kevesebb lesz az adó, a nem lesz gázáremelés meg azt, hogy ugyanannyiba kerül a gáz, stb... Én sajnos már nem hiszek Nekik! Ebben sem!”
 • 12. igazságkereső 2009. október 22. 09:08
  „Csak emlékeztetőül: a madárinfluenza "elterjedésének" megakadályozására az Omninvest 2 milliárd forintot kapott és ez úgy "csendben el is úszott, a madárinfluenza "őrület" lecsengett,miután a magyar baromfiállomány jelentős részét kipusztították.Adódik a kérdés: vajon nem csupán gazdasági érdekkörök húzódtak meg e mögött,lehet,hogy jelen esetben is erről lenne szó csupán?
  Egy orvosi vicc jut eszembe erről: a beteg elmegy az orvoshoz és elmondja panaszát,melyet nagyon súlyosnak tart! Az orvos megvizsgálja és felkiált: János bácsi, maga az utolsó pillanatban jött hozzám! Mire beteg megrémül és az orvos nyugtatólag mondja: különben magától is meggyógyult volna!!”
 • 11. 19701230 2009. október 22. 08:02
  „flexi . a C vitamint kipisiled
  ha túladagolod, és igenis megvéd / valamennyire a fertözésektöl

  netán te is jártál eü főiskolára, hogy igy vagdalkozol ?
  amúgy nagyon szép napot neked!!”
 • 10. kaze 2009. október 22. 07:44
  „9. flexsnake 2009.10.22. 06:40

  DE nem a C-vitamint!”
 • 9. flexsnake 2009. október 22. 06:40
  „5rossz volt a reklám, ennyi. Ettől függetlenül az egyetlen megelőzési mód. Megsúgom: a c-vitamin nem véd semmi ellen. De könnyű vitamint túladagolni.”
 • 8. Beth 2009. október 21. 21:52
  „Na, szerintem meg most megy a néphülyítés.

  Ha beadatom a védőoltást, s ha meghalok, akkor a családom kaszál egy csomó lóvét.
  Ha nem, és meghalok, akkor nem kaszálnak, kivéve, ha nincs haláleseti biztosításom.
  Ha nem adom be, és a gyerekem, aki 5 éves elkapja, akkor öngyilkos is lehetek bánatomba.
  Ha a környezetembe lévők elkapják, én rohanok beadatni, de akkor szerintem nem fejti még ki a védőhatását.

  Mint a neve is mutatja: védőoltás!

  Megvéd bizonyos fertőzésektől.
  A bébiknek a staphylococcus védőoltás 16000 forint, akkor egy max. 1930 forintos oltáson nem fogok gondolkodni.”
 • 7. babagia 2009. október 21. 20:51
  „Én talán az elsők között voltam a gyerek és a felnőtt orvosnál, aki érdeklődött az oltás után.
  Aztán annyi rosszat halottam, olvastam, hogy inkább tömöm a családomat C vitaminnal, csipkebogyó teával, és egyebekkel.
  Nem vagyok védőoltás ellenes, a kicsi gyerekemnek, aki két éves, mindent beadattam, amit csak lehet, a nagyobbiknak semmit a kötelezőkön kívül. Meg is bántam utólag, ma már ha mást nem, akkor a Rota ellenit mindenképp beadatnám.
  A párommal a veszélyeztetett 30-as korosztályba tartozunk, és szeretnénk még felnevelni a törpöket, ezért gondolkodtunk rajta, hogy mi sem kaptunk eddig semmi plusz oltást, ezt beadatjuk. Ma már nem merem, inkább várok.
  Kivárom, hogy mi lesz másokkal, és reménykedem, hogy addig nem kapja el egyikünk sem!”
 • 6. KukoricaJancsi 2009. október 21. 19:18
  „Recseg-ropog az orvostudományban vakon hívők hitalapja.

  Megrágta már a h1n1-es féreg a többi (kötelező) védőoltás eddig szilárdnak mutatkozó hitalapját is.

  Egyre több ember jön rá, hogy az alkalmazott orvostudomány a lakosság fejében vallásként működik, amelynek dogmáiban ellenőrzés nélkül hinni kell.
  De aki erre rájött, annak már nem KELL!

  Dőljünk hátra a fotelben, és nézzük, hogyan omlik össze az oly sokaknak vallási pótlékot szolgáltató dogmarendszer, hogy aztán tisztább gondolkodású társadalom állhasson elő a pusztulás végén.”
 • 5. katcsi72 2009. október 21. 17:33
  „:D
  turulvédö , ez jo volt”
 • 4. eva45 2009. október 21. 17:11
  „3.turulvédő
  Te már saját magadon nevetsz?”
 • 3. turulvedo 2009. október 21. 16:37
  „:D”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellegekben jártak a déris diákok

Katonai gyakorlógépekkel repülhetett a Balaton felett október elején a szegedi Déri Miksa szakközépiskola 17 diákja. Tovább olvasom