Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem kérnek a telefontoronyból

Szeged - Más helyszínen újraindította telefontornya engedélyeztetését a Telenor. A kecskéstelepiek és a hattyasiak szerint ez közelebb van a házakhoz, a szolgáltató szerint messzebb kerülne.
Újabb lakossági fórumot tartott a Kecskéstelepre tervezett telefontoronyról Nógrádi Tibor, a körzet fideszes önkormányzati képviselője. – A városi főépítésztől azt az információt kaptam, hogy a beruházó Telenor a tavalyihoz képest új helyszínre újabb engedélyezési eljárást kezdeményezett a 40 méteres telefontornyának építésére. Megnéztem a beadott tervet, az építményt eddig a Tisza-töltés főúthoz közeli kanyarjába tervezték. Az új helyszín attól kétszáz méterrel távolabb, a Zombori utca folytatásában lenne, jóval közelebb a Sipos Iván utcai házakhoz – mutatta a helyszínen a képviselő. Hozzátette: előzetes véleményt kért a lakosságtól, ezért nem hívta meg a polgármesteri hivatal és a szolgáltató munkatársát. A lakosok ellene vannak, márpedig ő a többség érdekeit képviseli. A főépítészt megkérte, hogy a Telenor és a hivatal képviselőivel hívjon össze lakossági fórumot. Várja a szolgáltató válaszát, hogy érdemi párbeszéd folyjon, amelyben műszaki és társadalmi megoldást találnak.

Össze kell egyeztetni a kecskési lakosság érdekét és a szolgáltató profitérdekét, ami szerinte akkor sikerülhet, ha a telefontorony kellő távolságba kerül a településtől. Nógrádi Tibor megjegyezte: Hattyastelepre is eljutott az adótorony híre, ott aláírásgyűjtés indult ellene. A probléma tehát közös.

Nógrádi Tibor és a kecskésiek akkor lennének nyugodtak, ha a telefontorony kellő távolságba kerülne a településtől. Fotó: Karnok Csaba
Nógrádi Tibor és a kecskésiek akkor lennének nyugodtak, ha a telefontorony kellő távolságba kerülne a településtől.
Fotó: Karnok Csaba

– Egyértelmű volt a fórumon a lakosság elutasítása. És az is, hogy a szolgáltató profitérdeke nem lehet magasabb rendű szempont, mint az itt élők érdeke – mondta Papp Zoltán Sipos Iván utcai lakó. Hangsúlyozta: Kecskés családias városrész, és ez érték. Szeretnek itt lakni, és nem engedik, hogy az egészségüket veszélyeztesse, illetve az ingatlanjaik értékét lerontsa egy távközlési állomás. Levelet is írt a főjegyzőnek, amelyben megfogalmazta, hogy ha a torony engedélyt kap, akkor lakossági engedetlenség formájában minden eszközzel akadályozni fogják a megépítését.

Tavaly májusban tartották az első kecskéstelepi fórumot az adótoronyról, mert lapunkból értesült a lakosság, hogy a mobilszolgáltató mit tervez. Akkor is hevesen tiltakoztak az építmény ellen, hiába magyarázta el a Telenor Magyarország Zrt. képviselője, hogy a fejlesztés célja a jobb lefedettség és megbízhatóbb mobilinternet-elérés. A társasághoz érkezett lakossági panaszokra nincs más megoldás. Az országban 3000 ilyen távközlési állomás működik.

Mostani megkeresésünkre a Telenor Vállalati Kommunikációs Igazgatósága úgy reagált: nagyon sajnálják, hogy nem vehettek részt a lakossági fórumon, de nem tudtak róla. Munkatársaik készséggel nyújtanak tájékoztatást a bázisállomásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy eloszlassák az esetleges aggodalmakat, és hiteles információkat adjanak. A javasolt új helyszínről azt írták: nincs közelebb a lakóövezethez, ellenkezőleg, 80 méterrel távolabbra kerülne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: legyen kötelező a miniszterelnök-jelölti vita

Ha szétnézünk az országban, azt tapasztaljuk, hogy a Fidesz az MSZP-vel, az MSZP pedig a Fidesszel riogat – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Rácz Tibor. Tovább olvasom