Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem konferenciára utazott Thaiföldre a kübekházi orvos

Budapest – Összesen több tízmillió forintos bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet több gyógyszercégre a januári thaiföldi orvostragédia kapcsán.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a januári thaiföldi orvostragédia kapcsán több gyógyszercégre összesen több tízmillió forintos bírságot szabott ki; az ügyben indított vizsgálat nyomán az OGYI egy cég esetében javaslatot tett az általa forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére is.

Szepezdi Zsuzsanna, az intézet vezetője a fővárosban pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az érintett cégcsoportnál több vizsgálatot indítottak "a szakmai promóciós marketingtevékenységre és a gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos szabályok betartására vonatkozóan". Ennek eredménye alapján a cégcsoport hat cége ellen összesen 18 eljárást indítottak, s 9 esetben állapítottak meg jogsértést - közölte a főigazgató.

A Thaiföldön elhunyt magyar orvos halála rávilágított a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységeire - emelte ki Szepezdi Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a konkrét esetben az orvosokat piackutatás ürügyén utaztatták Thaiföldre. Az OGYI főigazgatója szerint ez viszont csak színlelt tevékenység volt, ugyanis valójában nem voltak meg a szükséges feltételek egy tudományos kutatás elvégzésére.

Szepezdi Zsuzsanna kifejtette, hogy a gyógyszeriparban gyakoriak az olyan luxusutazások, amelyek mögött nincs valódi szakmai rendezvény. Az ilyen "etikátlan módon" tevékenykedő cégek kiszűrésére javasolják a promóciós tevékenységekre és természetbeni juttatásokra vonatkozó jogszabályok módosítását. Továbbá azt is indítványozzák, hogy az eljárások során született határozatok, akár az érintett cégek nevével együtt, kerüljenek nyilvánosságra.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár mindezek kapcsán azt mondta: a szaktárca meg fogja tenni az érintett jogszabályokra vonatkozó módosítási javaslatát. Ezen felül vizsgálni fogja, hogy a gyógyszeripar promóciós gyakorlata mit eredményezett a gyógyszerkassza szempontjából.

Nem "boszorkányüldözés" a cél, hanem egy transzparens, hatékony támogatási rendszer kialakítása, méghozzá a betegek érdekében – fogalmazott az államtitkár.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. bánki 2011. március 20. 18:27
  „47. macs 2011.03.20. 16:45

  Persze ! Orvoslátogató vagy patikus vagy ?”
 • 46. macs 2011. március 20. 16:45
  „41. mezeinyuszi,
  közöd? Arra költi a pénzét, amire akarja.
  Én nem bánom, ha az orvoslátogató új, hatékony gyógyszert ajánl az orvosnak. Amennyiben az új gyógyszernek nincs, vagy csak kevés mellékhatása van, ezért nem kell még három félét szednem, ráadásul hamar meggyógyulok, akkor ez mindenkinek jó.”
 • 45. tol 2011. március 20. 10:30
  „most dőlj nyugodtan hátra kedves qutya! Ez az egész világon így megyen!”
 • 44. qutya 2011. március 19. 19:59
  „Jön az orvoslátogató. Bebizonyítja, hogy milyen szuper gyógyszerrel állt elő. Utána a fülébe súgja az orvosnak, hogy mennyi jutalékot kap. Innentől kezdve egyre több embernek ez lesz felírva. Magyar egészségügy.”
 • 43. csendesen 2011. március 19. 16:11
  „Illő lenne, ha végre békén hagyná Őt mindenki! Ha ezen a témán akar ezután is csámcsogni valaki, legalább ne a halott ember fotójával tegye vagy nálunk már a kegyelet sem szent?”
 • 42. rókus1 2011. március 19. 15:48
  „"Nem konferenciára utazott Thaiföldre a kübekházi orvos"

  Ezt eddig is sejtettük!”
 • 41. Koszta 2011. március 19. 14:30
  „Soktényezős féligazságok halmaza, ami a tömegeket butítja...
  1, Úgy tesznek egyesek, mintha az orvosok alakították volna így a jelenlegi (egészségügyi)rendszert...
  Értsd - alulfinanszírozott betegellátás, és intézmény támogatás, alulfizetett alkalmazottakkal... Intézménybezárások és leépítések miatti zsúfoltság a beteg oldalon, míg ápoló és orvos hiány a másikon...
  2, Általánosítva, elnagyolva úgy hangzik a sok ,,okosság", mintha minden egészségügyben dolgozó csaló volna...
  3, Számtalan más ágazatban is vannak tanulmány utak, csapatépítő tréningek... Hasonló luxus helyekre...
  Hiszen nem csak az egészségügy beteg. Más szférában sem biztosítja az állam az ágazat működéséhez a szükséges feltételeket... Az ilyen helyeken, ahol csak tiltani próbál a hatóság meg elvenni, de a feltételeket nem biztosítja, ott bizony a zavarosban halászók kánaánja jön létre.
  4, ,,Miért nem lehet eljuttatni az anyagot az orvosnak, majd elolvassa ha ráér"... Ez úgy hangzik, mintha az orvosnak kötelező lenne a ,,ráérő" idejét a rendelési idő utáni szabadidejét áldozni a munkához kötődő adminisztrációra? Ugyanis az orvoslátogató nem prospektust hoz... CRM, Study anyag és kérdőív kitöltések szoktak inkább történni, az alkalmazott szerek tapasztalatait illetően...Mert bármennyire is hihetetlen bizony ezek nélkül nem haladna előre az (orvos)tudomány és vannak akik ebben becsülettel kiveszik a részüket. Sokszor valóban a 8 órai betegellátás után. Akkor a többlet munkáért nem jár többlet juttatás? Vagy csak az orvosoknak nem?
  5, Miért van az, hogy egy rendőr, egy tűzoltó, egy katona pl. a szolgálat után hazamegy pihenőnapra, míg az orvos a ledolgozott napi munka után ügyel, majd ügyelet után megint ledolgozza a következő 8 óráját és csak ezután mehet haza? Mitől kettős a mérce? Ezek miért nem érdekelnek senkit?
  Mert nincs pénz elég orvosra... De az orvosnak kötelessége ezen túlhajszolt élet, kötelező a túlmunka? Pihenő nélkül...
  6, Havonta 180-200 órát simán lehúz a legtöbb klinikai orvos a munkahelyen 150-180 eFt bérért. Ez 700-900 Ft körüli órabér?! Albán viszonyokért luxus ellátás?
  7, Persze ma mindenhol nehéz a helyzet, csakhogy az orvosi döntéseken múlnak az emberéletek. Felelősség... Ami túlhajszolt, megbecsülés nélküli, alulfizetett viszonyok közt nem működhet jól.
  Miért áramlanak ki a fiatal orvosok külföldre? Érdekes ott egészen mások a viszonyok. De se a hazait, se az ottanit nem az orvosok alakították ilyenné, vagy olyanná. Az ágazati feltételek alakítása, biztosítása a mindenkori kormányzat dolga. És ennek ellenére a nemzetközi rendezvényeken megjelenő nyugati orvosok sem mind ,,saját zsebre" vannak jelen...
  8, Ami a marketing tudorokat illeti: a kozmetikumok árában már ,,ősidők" óta 60-70% promóciós költség van... Édességek, mosószerek, banki szolgáltatások, biztosítások... soroljam még? Mellesleg a TV-ben látott szerek (gombákra, felfúvódásokra, szorulásra...stb) nem gyógyszerek, nem vénykötelesek... semmi közük az orvoslátógatói rendszerhez... Ezért is promóciózzák a TV-ben őket... Szóval erős mellébeszélés és csúsztatás...
  Sok az ,,okosunk", de kevés a megoldásunk... Mert bizony az erdőt kevesen szokták látni...
  A legtöbben csak egy-egy fánál szoktak megállni... Pocskondiázni -,,brunyálni"... Ám ez nem gyógyít, megoldást nem hoz... Az ,,erdő" mint ökoszisztéma nem egy-egy fa körüljárása által lesz meggyógyítva... Ahogyan az egészségügy sem... Vagy átlátjuk a rendszert, vagy nem... A jó erdész, a jó gazda tudja mi a dolga... Többnyire nem a favágót hibáztatja, ostorozza... A többi laikus külsős viszont csak a felszínt simogatja, dumál, okoskodik... avagy kivágja a fákat az erdőt megszüntetve... A megoldás tényleg ez lenne?
  Örülök, hogy mindenki ennyire tud gyógyítani... Akkor szinte kár is orvoshoz járni...”
 • 40. mezeinyuszi 2011. március 19. 11:46
  „Egy szegedi székhelyű patikacsoportnak 5000 nm-es ingatlana van van mallorcán magyar személyzettel, és teljes kiszolgálással kimondottan orvosok,- orvoslátogató ügynökök számára!
  Miből is van erre keret?
  Talán nem az egyre betege emberek pénzéből???”
 • 39. viza 2011. március 19. 11:19
  „Nagyon sajnálunk, Tibi! Mint orvost, és mint embert is tiszteltünk, részvét a családnak!”
 • 38. gavallér 2011. március 19. 10:37
  „Azt nem értem , /azt sem/ hogy miért kell most itt durcáskodni itt annak aki ebben
  a tárgykörben döntéshozó lehetne?
  A PTK tartalmaz az ilyen esetekre vonatkozó minősítést. Tessék már elolvasni!
  Pl : tisztességtelen piaci magatartás , megvesztegetés, gazdaság fölénnyel való visszaélés, stb
  közönségesen fogalmazva: csalás !!”
 • 37. kalkutta 2011. március 19. 10:19
  „37. fer981 2011.03.19. 08:52

  Nagyon egyetértek.
  Félő, hogy nem az boldogul jobban aki hasznosabb tevékenységet folytat vagy nagyobb értéket teremt hanem az aki jobban megtalálja a kiskapukat. Az államnak nagyon sok teendője lenne ha valóban értékarányos rendszert akarna létrehozni. Ehelyett újabb és újabb gúzsbakötések, kommandók és megszorítások. Amiket elsősorban a tisztességesen cselekvők szenvednek meg.
  Ez így továbbra sem vezet sehova.”
 • 36. fer981 2011. március 19. 08:52
  „Nem értem miért kell ezen csodálkozni, hisz évtizedek óta az megy, hogy hogyan tudja a polgár a kiskapukat megkeresni, na meg a cégek, hogyan tudnak nagyobb bevételre szert tenni, mindent kitalálnak az élelmesek. Itt most egymásra találtak, és ennyi. Sajnos nem lehet elitélni őket, mert évtizedek óta hozzá lettünk szokatva, ha meg akarunk élni, akkor meg kell keresni a lehetőséget a több bevételre, ki hogy tudja ezt érvényesiteni. Nyilván, ha minden szakma meg lenne anyagilag becsülve, magyarul uniós fizetést kapna az uniós munkájáért, akkor nem történne ilyen, és nem kellene annyi kommandó, a csalások trükkök ellen. El lehetne gondolkozni, mibe kerül nekünk, az a rengeteg ellenőrző kommandó, meg kommandót ellenörző kommandó. Rákényszeriti az állam a polgárokat, hogy csaljanak, ügyeskedjenek, hogy utána le lehessen venni őket büntetéssel, mert ugye a kommandóknak is meg kell élni. A vállalkozó fizeti azokat, akik megbüntetik piti szabálytalanságért, meg hetente zaklatják, betódulnak hozzá mint a birkák, 15-en oszt ugy érzi az ember magát, mint egy idegen országban, ahol üldözik, büntetik , megalázzák, mert nem oda való. Tisztességes megélhetést még egyik kormány sem tudott produkálni, és nem is fog, ahogy tapasztaljuk. Marad minden a régiben, vagy elhadjuk az országot, vagy rettegünk, mikor jön a kommandó, vagy tisztességesen , minden szabályt betartva éhen pusztulunk.”
 • 35. Lutetia 2011. március 19. 08:43
  „Ha a gyógyszercégek által az orvosoknak adott juttatások illegálisak, akkor miért csak azt büntetik, aki ezeket a juttatásokat adja? Azokat, akik elfogadják, azaz az orvosokat, miért nem büntetik?
  Ha megvesztegetés történik, akkor a megvesztegető és a megvesztegetett egyaránt bűnös, és mindkettejüket büntetik.
  Ha az orvos hálapénzt kap, akkor amennyiben kiderül a dolog, akkor - elvileg! - csak az orvost büntetik, aki elfogadja a hálapénzt.
  Hol van itt a következetesség?”
 • 34. kontrapista 2011. március 19. 08:35
  „A kübekházi eseten keresztül nem lehete általánosítani, de tény, hogy a külföldi gyógyszergyártók mindent megtesznek a piac megszerzése érdekében. A magyarországi orvosi fizetésből pedig nem igen tellik egy külföldi útra , amit az említettek ki is használnak. Emlékeztetőül : egy hazai szakorvos havi bére nem haladja meg a 150 e Ft-ot, míg egy szerbiaié ennek a duplája. Ezen is érdemes elgondolkodni !!!”
 • 33. Zotty 2011. március 19. 08:12
  „Oh... ki gondolta volna, hogy egy gyógyszercég fizette az utat...
  Van cimborám, akinek az anyja orvos, de már a cimbit is megutaztatta egy gyógyszercég. Nam is akárhova...”
 • 32. tol 2011. március 19. 07:53
  „kell nektek magyar orvos, vagy nem, ez a kérdés gyönyörű gyermekeim! Aki azt mondja, hogy az orvosok a paraszolvenciából luxusban élnek, az egyszerűen gyagya. A gyógyszercégek külön juttatásai is csak egy szűk réteget találnak meg, többnyire azt se pénzben. Ha valaki kap nagy ritkán egy lehetőséget egy fapados maláj túrára, az már boldog lehet... Rém elszomorító az összkép!”
 • 31. hahaha62 2011. március 19. 07:26
  „11. LukSzusz 2011.03.18. 16:04
  Szegény dokik,miért nem hagyják őket nyugodtan,mindíg sírnak ,kevés pénz,külföldön kánaán,közben meg korruptak,lopnak csalnak,de luxusban élnek

  Tényleg utolsó beírásom --ebben a témában legalább is.Az én kis nejem szutyokiában....szóval a h...betűs országban adjunktusként keresett nettó 125 ezret.......no paraszolvencia......pápápá h...ingériának és most szépen keres megbecsülik-és nevet már csak a beírásokon---ez a lényeg!EL LEHET MENNI !!!-ha nem tetszik.
  Május 1-gyel a minőség elhagyja a h betűs országot...utána mi lesz???”
 • 30. sevenof9 2011. március 19. 00:34
  „mekkora flash lenne,ha a gyogyszert is tilos lenne reklamozni? bar mind a politikusok,mind az orvos maffia tovig van a gyogyszergyarak seggeben...”
 • 29. allwin 2011. március 19. 00:25
  „29: irigység?

  Nézz kicsit utána, hogy egy gyógyszer árának 2/3 -a marketingköltség, amely költségnek 60%-át költik el az orvosok "meggyőzésére" orvoslátogatók által !!!

  Aztán ajánlom, hogy elemezd, nyilvános, melyik szektor hirdet a legtöbbet a reklámokban és meg fogsz döbbenni, hogy ha nem első a gyógyszer, akkor legalább a harmadik minden hónapban!

  Akkor számolj, mennyit költenek tévé-rádió-on/offline reklámra, majd ha végeztél, abba gondolj bele, hogy ennek HÁROMSZOROSÁT költik el az orvosok "meggyőzésére", a fentebb említettek nyomán!

  AZTÁN magyarázz itt az irigységről. Ez a szegény orvos meg szerencsétlenül járt na,
  de igenis korrupció biztosított lehetőséget az útra, amelyben mind a két fél felelős!”
 • 28. 267222 2011. március 18. 23:03
  „Ezektől az undoritó hozzászólásoktól illetve a mögötte lévő személyektől az embernek csak az jut eszembe,hogy mennyivel többet érnek az állatok az emebereknél,mert ők legalább tisztelik és segitik,szeretik a gazdáikat,mi meg egy kanál vizben meg tudnánk egymást folytani az irigységünk miatt.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mária Evangéliuma: íme a nyertesek listája

Hatalmas érdeklődés kísérte a szombati oratórikus rockoperához fűződő játékunkat. Nézze meg, hátha ön nyerte a páros belépőt! Tovább olvasom