Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem könnyű a civilek helyzete

Szeged - Sok civilszervezet a túlélésért küzd Csongrád megyében, van, ahol már szórólapozásra sincs pénz. Az önkéntesség viszont minden nehézség ellenére igen népszerű, sokan tesznek a közjóért külön felszólítás nélkül.
Negyedszer rendezték meg idén országosan a Civilek Éjszakáját, a rendezvénnyel ezúttal is rá akarták irányítani az emberek figyelmét a civilszervezetekre. Milyen állapotban vannak, és nyitottak-e irántuk az emberek?

A tavaly július óta működő Csongrád megyei Civil Információs Centrum (CIC) több mint 1500 civilszervezettel tud kapcsolatot létesíteni a megyében. Hírleveleket, meghívókat küldenek nekik, a személyes tanácsadások mellett információs napokat, képzéssel egybekötött fórumokat szerveznek megyeszerte. Megírtuk, hogy a szegedi irodával is rendelkező CIC – a szentesi Kurca Vidéke Polgári Egyesület – 2014 végéig 35 millió forintot költhet arra, hogy segítse más szervezetek munkáját. Eddig összesen 13 térségi képzési napot, 26 kistérségi információs napot tartottak, és közel 300 szervezet kereste fel őket személyes tanácsadással kapcsolatban. Tapasztalataik szerint nehéz megmozdítani a civilszervezeteket, ennek ellenére a rendezvényeken részt vevők száma látványosan emelkedik a centrum indulása óta.

Szórólapra sem volt pénz

– Idén nem volt pénzünk szórólapokra, ezért nagyjából annyian jöttek, mint tavaly – számolt be a Civilek Éjszakájáról Vaskóné Kiss Éva, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Azt mondta, az egyesületüknek likviditási gondjai vannak. Az viszont jelent egy kis könnyebbséget, hogy az adó 1 százalékokból befolyt összeg felét ettől az évtől rezsire is fordíthatják.

– A Talentum Alapítvány működteti a Csongrád Megyei Önkéntes Centrumot, amelynek célja, hogy az önkéntesség kultúráját terjessze, az önkénteseket közvetítse a civilszervezetek felé. Naponta 3-5 ember toborzás nélkül is bekopogtat az ügyfélszolgálatra, és hetente számos megkeresés érkezik e-mailben olyanoktól, akik nyitottak önként, térítésmentesen a közjóért cselekedni – közölte B. Balogh Edit, az alapítvány elnöke.

– Nagyon fontos, hogy a civil szektor erős, befogadó és stabil legyen. Az utóbbi évek gazdasági válsága, a társadalmi és jogi környezet dinamikus változása megviselte a civilszervezeteket. Sokan feladták a tevékenységet, és sokan a túlélésért küzdenek. Nagyon fontos, hogy a civil szektor alkalmazkodjon az új civiltörvényben megjelölt irányvonalakhoz, amely az átláthatóságot biztosítja, vagy például másként értelmezi a közhasznúság fogalmát. Ez megköveteli azt, hogy a civilek tudatosítsák küldetésüket, megfogalmazzák az általuk nyújtott szolgáltatásokat, és alternatív forrásteremtési módokat találjanak a pályázati forrásokon kívül. Egy civilszervezetet az általa nyújtott szolgáltatások minősége és a velük kapcsolatba kerülő kliensek száma fémjelez. Ezért is büszke arra a Talentum Alapítvány, hogy évente 400-500 önkéntest közvetít, és több mint 200 főt képez ki a civil szektorban végzendő feladatokra az általa működtetett önkéntes centrumban – hangsúlyozta B. Balogh Edit.

Olvasóink írták

 • 2. majzik 2013. október 11. 19:30
  „1500 civil szervezet ?
  Ha civil vagyok, már pediglen az , akkor ingyen dolgozok vagy adok ,,fénymásoló papírt" munkát vagy pénzt a rászorulóknak.
  Nem adok egy buznyákot sem ,,civil szervezetnek " abban az országban ahol a 2,5 millió forintból 3-400 ezer forint jutott a rákos kis gyereknek !
  Nem adok egy buznyákot sem a roma gyerekek napfény mutyi buliájára !
  Nem adok egy buznyákot sem a ,,naiv művész" drogos támogatására sem !”
 • 1. s3307 2013. október 11. 08:03
  „talán az egy hely ahol fel tudják a civilek emelni hangjukat az az internet,csak,hogy az még nem minden háztartásban elérhető a médiát meg egyáltalán nem lehet objektívnek tekinteni,hisz nincs pártsemleges megszólalási lehetőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le a depresszióval!

Öt emberből legalább egy szenved mentális problémák miatt: ma tartották a Lelki Egészség… Tovább olvasom