Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nem könnyű visszafizetni a diákhitelt

Szeged - Telefonon, levélben figyelmeztetik a diákhitelt törlesztőket: elmaradásuk van. A pályakezdők adóssággal kezdik a nagybetűs életet, ami nagy felelősség, de a Diákhitel Központ adatai szerint a magyar diákok „jó adósok".

– A Diákhitel Központból hívjuk, a beszélgetést rögzítjük. Ugye tudja, hogy tartozik 22 ezer 500 forinttal? – tette fel a kényes kérdést egy női hang Gábornak. – Tudtam, hogy van háromhavi elmaradásom, de nem értem, miért nem elég levélben értesíteni – bosszankodott a 28 éves szegedi fiatalember. Megtudtuk, ha valakinek két hónapos elmaradása van, a Diákhitel Központ az összes lehetséges módon megpróbálja értesíteni.

2001 szeptembere óta 250 ezren vettek föl diákhitelt. Nem könnyű visszafizetni. Fotó: Frank Yvette
2001 szeptembere óta 250 ezren vettek föl diákhitelt. Nem könnyű visszafizetni. Fotó: Frank Yvette

– Négy forinttal tartozom – tudtam meg a levélben érkező felszólításból. Viccesnek találtam – mesélte Hári Péter vállalkozó. Nyolc szemeszteren keresztül vette fel a diákhitelt, mert a munkából és az ösztöndíjból befolyó összeg mellett szüksége volt erre is a megélhetéshez. Az első évben havi 15, majd 25 ezret igényelt. Összesen mintegy 900 ezret vett fel, jelenleg több mint egymillió forinttal tartozik. – Kiszámoltam, hogy a kamat több, mint amennyit törlesztek, így ahelyett, hogy csökkenne, folyamatosan nő az adósságom. Ha többet keresnék, akkor egyensúlyban tudnám tartani az összeget – magyarázta a szegedi férfi. Csak akkor gondolkodna előtörlesztésen – ami rögtön a tőketartozásból íródik jóvá –, ha egyszerre nagyobb összeghez jutna, hiszen a fizetéséből annyi mindent levonnak minden hónapban, hogy azt a három-négy ezer forintot már meg sem érzi.

Minden harmadik

Szegeden nyolc év alatt 9427 diák élt a kölcsön lehetőségével – nagyjából minden harmadik egyetemista. 1798-an már mindent visszafizettek, 4343 személy kötelezett a törlesztésre, mert már nem tanul, és közülük csak 170 a tartósan, azaz a hat hónapja nem fizető.

– A Diákhitel Központ ügyfelei „jó adósok", teljesítik kötelezettségeiket. A 2006–2007-es tanévre előírt törlesztési részlet – 5,2 milliárd – helyett 10 milliárd érkezett a központ kasszájába. Sokan kihasználták az ingyenes előtörlesztés előnyeit – avatott be Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója. Elmondta, 2001 szeptembere óta 250 ezren éltek a hitel felvételével, és negyvenezren már kifizették minden adóságukat. Jelenleg 96 ezer a törlesztők száma. Az adósoknak csupán 3-4 százaléka, azaz körülbelül 3800 fő nem fizet, többségük el sem kezdte a törlesztést. Aktáik már az APEH-nél vannak, köztartozásként hajtja be tartozásukat, ami sohasem évül el.

A diákhitelt mozgó kamatra adják. Induláskor, 2001-ben – és jelenleg is – 9,5 százalékos kamatra lehetett felvenni a hitelt, de a pénzügyi és tőkepiac drágulása miatt 2004-ben már 11,95 százalék is volt a kamat.

A törlesztés szabályai

A hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell elkezdeni a diákhitel visszafizetését. Az első két évben mindenki az előző évi minimálbér hat százalékát fizeti, idén január elseje óta 3930 forintot. A harmadik évtől válik jövedelemarányossá a fizetés.

Olvasóink írták

 • 11. tothgy 2008. március 28. 16:55
  „Én is felvettem 2001-2002-ben, 3 év alatt vissza is fizettem.
  Múlt évben ismét felvettem - mert az építőmesterek sok pénzt vittek, a posztgrad. költségtérítése mellett. Még mindig jobb ez a megoldás, mint egy bankkártyás vagy akár jelzáloghitel.

  Nekem sem volt mindig stabil állásom, de ha néhány hónap kimaradt, az sem volt gond - azzal együtt, hogy a Diákhitel központ szorgalmasan küldte havonta a leveleket. Amikor azonban több pénzhez jutottam, minden rendeződött, és már rég el is felejtettem. Amikor ismét szükségem és lehetőségem volt rá, éltem is vele és ismét felvettem. Majd vissza lesz fizetve ez is.

  Az első törlesztőév végén nekem is több tőkét számoltak ki, mint amennyit felvettem - annak ellenére, hogy rendszeresen többet utaltam át a diákhitelszámlára. Merthogy nem foglalkoztam azzal, hogy két bankszámlára kellene küldeni az összeget, egyik részét a kötelezőre, a fölötte levő részt egy másikra - előtörlesztési számla a neve? - így a pluszban befizetett összegeimet nem vonták le a tőkéből, sőt, mintha nem is fizettem volna a sok plusz összeget, anélkül számolták ki nekem a kamatokat. Ahelyett, hogy ha nálam marad, nekem kamatozott volna!...Külön kellett kérni következő év tavaszán, hogy mit szándékozok tenni vele.

  Ezt követően nem minden hónapban tudtam befizetni, de amíg igen, az addig pluszban befizetett összegek fedezték azt helyette. És van 6 hónap türelmi idő is. Vagy ma már 12 ha jól emlékszem. Melyik bank ilyen kegyes hozzánk? Pedig rossz időszakai mindenkinek vannak..

  És én fizettem rengeteg tandíjat, költségtérítést is, mert nem volt nekünk még ingyenes tömegképzés. Nem kell annyit rinyálni, főleg, aki ingyendiplomával indul az életbe - az ilyenkorra hülyére keresheti magát. Legalábbis én sem voltam soha túlfizetve, de 18-ból 10 évnyi nettó fizetésem ha a saját taníttatásomra tudtam fordítani, akkor ma már a legtöbb fiatalnak erre sincs gondja, tehát gyűjtögethet szépen. Még ha felveszi az összes diákhitelt, amit felvehet, akkor is jól jár. Persze nem elkocsmázni kell, mert azt nyilván sajnálni fogja, de értelmes cél érdekében az ember mindig szívesen áldoz.
  Én még ma sem vagyok túlságosan megijedve, hogy jaj mi lesz velem, fizetni kell?! Mert tudom, hogy dolgozni fogok, bárhol is, és meg fogom keresni, úgy mint minden másra, és mindig is, erre is a rávalót. Nem csak nyavalygok, hogy "és ki fogja mindezt fizetni?"

  Visszatérve az elejére - munka mellett 4. diplomámért tanulok (mindig így ment), építőmunkásokat foglalkoztatok, háztartásokat vezetek, költségtérítést fizetek, rendszeres számlákat fizetek, és diákhitelt veszek fel, és egyéb hitelt törlesztek - egyedülálló nőként.
  Aki meg csak rémüldözik a diákhiteltől, mivel tölti a napjait? Tanulgat, kocsmázgat - én is csináltam ilyet is, de közben nem azon méláztam, hogy sose lesz pénzem visszafizetni. Azért bizony sokat kell tenni, és jobb, ha minél előbb elkezdi az ember. Minek tanul az ilyen - tudja-e egyáltalán, vagy csak a papír kell, ha nem bízik benne, hogy szeretni fogja amit csinál, és meg is fogja vele keresni azt, amire szüksége van.
  Én bizony örültem neki, szükségem volt rá, senkitől nem számíthattam támogatásra, és most szintén így van.
  Amit elértem a segítségével, az megfizethetetlen - szellemiekben. Amellett, hogy pénzügyileg is megérte számomra.”
 • 10. Berényi Károly 2008. március 28. 14:44
  „Üdv mindenki!

  Én fölvettem, és már fizetem vissza, nincs vele semmi gond.
  Pontosítanék a cikkhez, a törlesztés megkezdésének évében, és az azt követő évben kell a minimálbér után fizetni a törlesztőt.

  Ja, én tájékozódtam erről, mielőt föl vettem volna, és saját elhatározásomból hoztam meg a döntést, hogy fölveszem. Aki felsőoktatási intézménybe tanul, annak kell hogy legyen annyi esze, hogy csak azt vállalja be, amit még elbír! He nem, akkor az az ő baja, és nem a diákhitelé.

  (Nem BTK-n végeztem, így bocs a helyesírási hibákért, mindenhez én se érthetek, de nyomom a fejlesztési pontokat erre is...)”
 • 9. Őri András 2008. március 28. 14:02
  „Néhány gondolat a Diákhitel törlesztéséről

  A Diákhitel nem bankhitel. A vonatkozó jogszabály a törlesztésnél figyelembe veszi a pályakezdő, friss diplomások élethelyzetét. Nincs fix törlesztő részlet, sem fix futamidő. Csupán egy kötelező minimális törlesztő részletet ír elő a Diákhitel Központ, amely a harmadik törlesztési évtől függ a jövedelmi helyzettől. Ezen felül a díjtalan és korlátozás nélküli előtörlesztéssel mindenki számára bármikor lehetővé teszi, hogy saját maga alakíthassa törlesztési-futamidejét. Ha valakinek úgy, jó, akkor egy 1,5-2 millió forintos tartozás visszafizetését csupán a kötelező törlesztőrészlet fizetésével elhúzhatja akár 25 évig is, ha meg ennél gyorsabban szeretné letudni, akkor arra is van módja.

  Ez a törlesztési mód annyira humánus, és ügyfélbarát, hogy még azt is lehetővé teszi, hogy egy alacsony kezdőjövedelem esetén az első néhány évben a kötelező törlesztés a tőke éves kamatait se fedezze. De ez tendencia általában megváltozik. Az évek során a jövedelem nő, ezzel együtt nő a kötelező diákhitel-törlesztésre előírt jövedelem-hányad összege is. (Kevéssé valószínű, hogy egy diplomás a kezdő fizetésével megy majd nyugdíjba.) Vagyis az ilyen esetekben is eljön azaz az év, amikor a kötelező törlesztőrészlet már fedezi az éves kamatnövekményt, majd ezután már a tőketartozást is képes lesz csökkenteni. Ezért is tart ebben az esetben olyan sokáig a törlesztés teljesítése.

  A Diákhitel Központ maga is ,,hiteleket" vesz fel a pénz és tőkepiacról - az állam kezességvállalásával nagyon olcsón - és ezt adja tovább önköltségi elven, üzleti haszon nélkül a hallgatóknak. Ezért is tud például a kamat hosszútávon olyan kedvező lenni (Jelenleg 9,5% - egyébként ennyi volt a 2001-es indulás alkalmával is.)

  Az előbbiek szerint ez a rendszer önfenntartó, önfinanszírozó, ahol sarkalatos kérdés a rendszer hosszú távú fenntarthatósága. Ezt a célt tartja a Diákhitel Központ szemelőtt, például a maximálisan felvehető összeg meghatározásánál is. A diákhitelezés csak akkor maradhat fenn, ha ebben a zárt rendszerben nem keletkezik hiány, vagyis a döntő többség képes lesz maradéktalanul visszafizetni a tartozását a rendszer biztosította feltételek mellett.

  Vagyis, jellemzően csupán a kötelező törlesztőrészlet fizetésével is teljesíthető a Diákhitel visszafizetése. Hiszen a fentiek szerint ennek ellenkezője azt jelentené, hogy a rendszer önmaga felszámolásán munkálkodik.

  A www.diakhitel.hu oldalon lévő hitelkalkulátor segítségével egyébként több törlesztési stratégiát is le lehet modellezni.

  Őri András
  kommunikációs igazgató
  Diákhitel Központ”
 • 8. nyuxkó 2008. március 28. 13:49
  „Akinek nem tetszik a diákhitel illetve csak szidja az egész rendszert, az ugyan miért igényelte? nem kötelezte rá senki. Ugyanúgy, mint ahogy egyetemre, főiskolára sem kötelező járni. Ez a tipikus potyaleső fajta..mert ugye minden ingyen kellene..”
 • 7. Mámor 2008. március 28. 13:05
  „Jelentem felvettem!
  2 diplomát szereztem a kiegészítésével...
  És köszönöm én is jól érzem magam a diplomáimmal...

  Üdv”
 • 6. En 2008. március 28. 12:43
  „Kedves Hozzaertok,

  Azoknak kellene hozzaszolni,aki felvette azt a hitelt,nem pedig azoknak akik,csak fikazni tudnak.
  En is felvettem es fizetem vissza,habar evrol evre tobb. Ja, es tobbre jutottam mint egy szakmunkas es most nem bantasbol mondom,de tobbet erek el a diplomammal es tobbet is keresek.

  Szep napot”
 • 5. köves 2008. március 28. 10:31
  „Vazzeg fiatal!Te a gyereknél kiszámolod, hogy mennyi hasznot fog hozni, azért nem lesz gyereked te szerencsétlen.
  Igazad van, ma nehéz gyereket nevelni és gazdaságtalan (önzőknek), mennyivel egyszerűbb volt a gazdasági világválság, vagy a világháborúk, esetleg a Rákosi rendszerben szülőnek lenni...akkor jólét volt és létbiztonság!
  Sok ilyen gyökér van az egyetemeken?”
 • 4. E. 2008. március 28. 10:29
  „Nem tudom felfogni miért alakult ki mára ez a diplomaszerzési kényszer. Boldog-boldogtalan diplomát akar és lassan minden sarkon van egy főiskola vagy egyetem. Rengeteg a "mondvacsinált" szak. Egyre szánalmasabb ez az értelmetlen papírgyártás. Az megfordult már valakinek a fejében, hogy szakmunkásokból egy ideje komoly hiány van? Szakmunkásként akár többször annyit lehet keresni mint egy gagyi-bóvli diplomával. OK, tudom, nem menő dolog festőként, burkolóként vagy hegesztőként dolgozni. Lehet alacsony presztízst tulajdonítani ezeknek a munkáknak, de mire mész a presztízseddel ha nem te tudsz lakást venni hanem a hegesztő vagy a kőműves?! Ja és a szakmunkás már 18-20 éves korában pénzt keres és nem a diákhitelből tartja fent magát.”
 • 3. Mámor 2008. március 28. 09:46
  „Kedves Fiatal!
  Úgy érzem nem a pénzügyet választottad tanulmányaid tárgyául, de igazából semmilyen tájékozottságot nem fedezek föl mondani valódban...
  A Diák HItel egy hitel ugyebár...
  És nagyon kedvező feltételekkel felvehető...
  És van neki egy szerződése melyben elég sok minden le van írva...
  És hát nem hiszem hogy bárki kényszerített volna, hogy vedd fel...
  A minimális törlesztés egy lehetőség...
  Ezektől függetlenül ha az ember tájékozott, az egyik legjobb hitelforma... nem indulsz jelzálog hitellel és a kamat is minimális (hasonló hitelek között...)
  Nem hiszem hogy egy fiatalt a diákhitel tartana vissza a gyermek vállallástól és a lakáshoz jutástól :)
  És hidd el életed során sokkal nagyobb problémákkal fogsz találkozni, mint ez a kb 1 millió forint... (ne így legyen, de számíthatsz rá...)”
 • 2. akárki 2008. március 28. 09:05
  „elolvastad a feltételeket te észlény? örüljetek, hogy kaptok kedvezményes hitelt! én is felvettem, már rég visszafizettem...”
 • 1. Fiatal 2008. március 28. 09:00
  „Felháborító hogy egyoldalúan felemelték a diákhitel kamatát. A minimál törlesztés alig fedezi a kamatot és bankköltséget. Ráadásul a kamatot tőkésítik, vagyis a következő évben már a nagyobb összegre számolják a kamatot. Milyen lehetősége van egy fiatalnak akinek nincs lakása és nem kap munkát a diplomájával? Nem nulláról hanem minuszból kezdi az életét. És még csodálkoznak hogy sok fiatal nem vállal gyereket? Mire? Miből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh György fotói a Szabadság téren

100-féle Erdély címmel a hét végéig még látható a budapesti Szabadság téren ötven romániai és ötven… Tovább olvasom