Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Nem látni se a zebrát, se a gyalogost

Nem látni se a zebrát, se a gyalogost
Kollégáink szavazatai alapján Szegeden, a Petőfi Sándor sugárúton, a Bécsi körút és Rákóczi utca között található három gyalogátkelő a legveszélyesebb: ezek a Faragó, a Szivárvány, valamint a Rákóczi utcai zebrák. Mindegyikről hiányzik a fehér festék, ráadásul erősebb vagy eltérő színű fények sem hívják fel rájuk a figyelmet. Olvasóinkat is megkérdeztük a témáról a Facebookon, legtöbben a Kossuth Lajos sugárúton a Tavasz utcai átkelőt kritizálták.
Panaszolták, hogy az autósok nem állnak meg a zebráknál, a belvárosban pedig vannak átkelők, amelyeknél kaotikus a helyzet.

A legtöbb festékhiányos zebra olyan főútvonalakon található, amelyeket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezel. Marczin Bence szóvivőtől a következő magyarázatot kaptuk: minden évben közbeszerzési eljárást követően kötnek szerződést külső vállalkozóval a burkolati jelek felújító festésére.

Csongrád megyében azonban nem írtak alá szerződést tavaly, mivel a nyertesnek kihirdetett vállalkozó és a második helyezett társaság is visszalépett a szerződéskötéstől. A válasz így zárul: „Társaságunk előtt is ismeretes, hogy a (...) burkolati jelek állapota nem kielégítő, ezért munkatársaink már intézkedést tettek egy újabb közbeszerzési eljárás lebonyolítására, amelynek eredményére várhatóan nyáron lehet számítani."
Olvasói vélemények a szegedi zebrákról

Vassné Kukula Gabriella: – A Kereszttöltés–Csaba utcai gyalogosátkelők borzalmasan veszélyesek. Nulla elsőbbség a gyalogosoknak... Rendszeresen a zebra előtt gyorsítanak az autók, mindegy, hogy a Tisza felől vagy a Csillag tér felől érkeznek.
Gábor Zoltán: – A Petőfi Sándor sugárúton az Infernó hamburgerezőnél lévő zebra életveszélyes... pláne szürkület után.
kilo: – A Kossuth Lajos sugárút a Szilágyi utcánál és a Kossuth Lajos sugárút a Tavasz utca előtt.
Kiss Ferenc: – A Kossuth Lajos sugárút–Pozsonyi Ignác utca sarok.
Német Tibor: – A Tavasz utca–Kossuth Lajos sugárút–Pozsonyi Ignác utca.
Tarján Péter: – Sportcsarnok, a Makai útról Szeged felé tartva az első gyalogátkelő. Az átkelő kanyarban is van, lejtőn is. 50 kilométer per órás sebességgel haladva szinte lehetetlen megállni, de ha sikerül is, a mögöttünk lévő belénk jöhet.
Attila: – A József Attila sugárút vége, az Olajbányász tér előtti... Esténként nem lehet észrevenni a gyalogosokat, kerékpárosokat.
Ollár Ádám: – Az Oskola utca–Roosevelt tér a Palánknál. Ha a kocsi megáll, a biciklis nem, és még ott vannak a parkoló autók is.
Atomboy: – A Kossuth Lajos sugárút–Tavasz utca, a Csongrádi sugárút–Kecskeméti utca, valamint a Rókusi körút több zebráján van vészhelyzet, amikor nem működnek a forgalomirányító lámpák.
B. Eszti: – József Attila sugárút, Dózsa általános iskola. Villamos, busz, általános iskola, középiskola.

Fényvisszaverő táblák

Információink szerint a szegedi önkormányzat idei költségvetésében szerepel, hogy biztonságosabbá teszik a zebrákat. A gyalogátkelőket jelző táblákat fényvisszaverő háttérbe helyezik, vagyis „kiemelik" őket a környezetükből. Újrafestik az önkormányzati tulajdonú utak zebráit is, a munkát az iskoláknál kezdik még ebben az évben.


Borítókép: Itt ne menjen át senki, akinek drága az élete! Felvételünk a Petőfi Sándor sugárúton, szürkületben készült. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik az udvariasság a fiatalokból?

Hiányzik az udvariasság a fiatalokból?
Olvasóink és saját tapasztalatink szerint a diákok többsége mintha elfeledkezett volna az alapvető… Tovább olvasom