Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem lehet büntetni a Mars téri piac kapujánál

Szeged - Szombaton megint 3 őstermelőt büntettek meg a parkolóőrök a Mars téri piac használaton kívüli beléptető kapujánál. Holott nincs is fizetőparkolást jelző tábla. A Szepark tegnap elismerte: hibáztak.
Délutánra happy enddel végződött az a történet, ami reggel még nem így indult. Didergő őstermelőkkel álltunk és áztunk a tettek színhelyén, a Mars téri új beléptető kapunál, a börtön felé vezető egyirányú utca elején. Büntetésük történetét mesélték el, mert úgy érezték: legutolsó mentsváruk a sajtónyilvánosság.

Kissné Varga Krisztina magyarázta el az évek óta tartó kergetőzést a parkolóőrökkel. Megmutatta, hogy az új, 2 éve épült, ám még mindig használaton kívüli beléptető kapu előtt 4 autó ingyenesen parkolhat a díszburkolaton: az ugyanis a piac területe. Az autók mögött, már az utcán, vagyis a közterületen további 4 autó elfér, ráadásul díjmentesen, hiszen az utca elejére éppen a kapubejáró miatt nincs kirakva a P betűs tábla.

A zákányszéki fiatalasszony szerint a parkolóőrök hol büntetnek, hol nem. Szombaton éppen büntettek: 7455 forintja bánná, ha fizetne. De nem akar, már bent is járt az SZKT-nál, és fellebbezett. Hiszen egyszerű a képlet: ha nincs fizetőparkolást jelző tábla, akkor parkolójegyet sem kell venni.

Szanka Imre deszki és Kissné Varga Krisztina zákányszéki őstermelő a táblánál. Egyirányú utcában visszafelé nem érvényes a tiltás. Fotó: Karnok Csaba
Szanka Imre deszki és Kissné Varga Krisztina zákányszéki őstermelő a táblánál. Egyirányú utcában visszafelé nem érvényes a tiltás. Fotó: Karnok Csaba

Szanka Imre deszki őstermelőnek jogerős bírósági végzése van arról, hogy nem kell fizetni az ominózus helyekért. Vette ugyanis a fáradságot, és időt, energiát nem kímélve pereskedni kezdett. Ügyvéd nélkül, saját maga védte az igazát. 2007. november 24-én büntették meg 5460 forintra, a pere 2008. január 7-én kezdődött, és augusztus 8-án végződött. Visszakapta az előre befizetett pénzét: az alapbüntetést, a pluszban kirótt 13 ezer forintos bírságot és a 4000 forintos perköltséget. De az idejét és az energiáját nem számolták át forintra.

A pernyertes férfi szerint az SZKT arra hivatkozott, hogy 20 méterrel arrébb kirakták a fizetőparkolásra figyelmeztető táblát, alá pedig jobbra és balra mutató nyilat tettek. Ezt a jelzést azonban a KRESZ szerint egyirányú utcában nem szabad alkalmazni, mert visszafelé nem érvényes a tiltás. Ennek ellenére büntetnek a parkolóőrök, és akinek nincs ideje az utánajárásra, ki is fizeti a bírságot.

A Szepark elismerte: hibázott.

Forrai Gábor, az SZKT Szepark parkolási ágazata igazgatójának tegnap elmondtuk, mit állítanak a panaszosok. A vezető megígérte: utánanéz a történteknek. Majd rövidesen visszahívott telefonon, és közölte, hibáztak a kollégái, ezért belső vizsgálatot indít. Az autósoktól írásban is elnézést kérnek, amiért kellemetlenséget okoztak nekik.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. qrumpli 2011. február 28. 16:14
  „Tulajdonképp akkor miért fizetjük az autó után az adót?
  Ha nem működik a motor akkor mi változik?
  Akkor nem négy keréken áll az autó?
  Lehetőleg titokban tartózkodjunk a földön?
  Miért kell ezért külön fizetni? Ha megállok.
  Legközelebb már a közlekedési lámpánál is lesz parkolójegy?
  Oltári jó kitalálás az egész és főleg csibészség!”
 • 25. xcbcr 2009. október 18. 23:52
  „A parkolóőr az miért mozog?”
 • 24. Teo 2009. október 18. 18:46
  „A rakparton is volt 3 autónyi hely pár évig, a Novotel felöl a tábla elött de a SZEPARK megunta hogy ingyen tudnak parkolni egy páran, s előrébb tetette a táblát a lejáró végére a betonig.”
 • 23. benq 2009. október 16. 13:00
  „<moderálva> ezek a parkolósok”
 • 22. gavallér 2009. október 16. 12:43
  „14 JÖN HELYETTÜK MÁSIK INGYENÉLŐ CSAPAT. ŐK UGYAN ÚGY NEM ELLENSÉGEIK A SAJÁT ZSEBÜKNEK.
  EZ A PARKOLÓ BIZNIC ÓRIÁSI ZSEBTÖMÉSI LEHETŐSÉG EZT MINDEGYIK LÁTJA.
  SZTM A PARKOLÓ- ELLENŐRÖK ÉRDEKELTEK LEHETNEK A MIKULÁSCSOMAG DARABSZÁMAIT ILLETŐEN.”
 • 21. pillecukor 2009. október 16. 09:04
  „fellebbezés eseten pedig baromi méltányosak lesznek és megfelezik a büntetést. más is járt már így, és nem nevezném méltányosnak..”
 • 20. CID 2009. október 15. 19:28
  „Na, lehet, most én leszek a bunkó.
  Abba, nem szeretnék belemenni, hogy jogos, vagy jogtalan a parkolási díj.
  De, ha már fizetni kell, akkor miért van az, hogy üdvözítő cselekedet, ha parasztjaink a kibúvókat keresik ( a cikk alapján folyamatosan ) ?
  Remélem kirakják a megállni tilos táblát.”
 • 19. zeuszka 2009. október 15. 15:39
  „Ha 3 percél téged is megbüntettek volna akkor te sem nyilatkoznál másként. Szaralak banda az egész társaság a forrai meg a rakás.”
 • 18. kétely 2009. október 15. 15:00
  „Szerintem pedig igenis normálisan reagáltak azzal, hogy elismerték a hibát, és ha már a téves büntetés megtörtént, adott esetben nem is tudnék ennél megfelelőbb nyilatkozatot elképzelni.
  Szóval kár akkor is a SZEPARK-ot hibáztatni, amikor éppen normálisan járnak el.”
 • 17. zeuszka 2009. október 15. 14:57
  „Már megint ez a forrai és emberei. Nem kellene már elhúzni az szepark székéből? Ez a koma oda van ragasztva? Már a csapból is ez a forrai folyik. Azt sem értem minek parkolási dijjat fizetnem? Ha csak azokat büntetnék meg akik a járdán vagy a zöld fűre felállnak az már behozná a hiányzó pénzt annak a kuruzsló önkormányzatnak.”
 • 16. flexsnake 2009. október 15. 14:40
  „:D eszméletlen. Azon csodálkozom hogy a parkolóházba meg az udvarokba nem járnak be csomagot osztani. Hé te dinnye! Dec. 6-án jön a Mikulás!”
 • 15. csiperke73 2009. október 15. 13:50
  „Ezek mindig madárnak nézik az embert ! Centivel méregetik a parkoló autók és a fal közti távolságot és 149 cm-ért már büntetnek. Ahol dolgoztam ott elintézte a főnök hogy legyen rakodási területünk ,de akkor is odaálltak akik a küldeményekért mentek be a nagypostára. Végigraktam sárga szolgálati motorral és sajáttal az út szélét, hogy ne álljanak oda. Lejött hozzánk K.J. közterületfelügyelő és azt mondta hogy elviteti a rendszám nélküli segédmotoros kerékpárokat ami biciklinek számít parkolás szempontjából. Körberöhögtük a fejét, mert ezek mindenkit megpróbálnak hülyének nézni.”
 • 14. antikos 2009. október 15. 13:26
  „Gané banda a vezetőség! A talpas parkoló őröket sajnálom. Nekik ez a munkájuk.
  Azért megnézem, hogy ha jövő ősszel nem nyernek a szocik helyben ezzel a sok értelmiségi ingyenélővel mi lesz.
  Adok nekik munkát, kéne vagy 800 méter árkot ásni... Van pár ásóm...”
 • 13. igazságkereső 2009. október 15. 13:18
  „A Vidács Úr esete is bizonyítja állításom helyességét: nincs itt másról szó, mint egyszerű pénzbehajtásról, pontosabban pénzbegyűjtésről. Kell az MSZP-SZDSZ konglomerátumnak a 2010-es választások finanszírozásához.Ettől eltekintve, jogos Vidács Úr ajánlata, hogy egy kis továbbképzésre is elküldjék embereiket, sőt nem ártana illemtan órákat hallgatniuk.Ha már nincs is veleszületett intelligenciájuk,legalább illenék megtanulniuk,hogy a XXI.század első évtizedének vége felé milyen stílusban és modorban illik tárgyalni az ügyfelekkel, akik érdekében a parkolási társaság semmilyen szolgáltatást nem végez! Igaz is, szolgáltatás nélkül,miképp lehet díjat szedni, a fejlesztések érdekében sem tesz semmit a parkolási társaság!Érdemes lenne egy "belevaló" jogásznak egy próbapert indítani a szolgáltatás nélküli díjbeszedésért!Vagy döntsön a polgármesteri hivatal a városból történő teljes autókitiltás mellet és alakítson ki a város szélén egy hatalmas zárt és őrzött parkolóhelyet,fejlessze ehhez a belvárosi közösségi közlekedést tegye európaivá a szegedi életkörülményeket.De hogy örökké csak a polgárok "lenyúlása" van napirenden, ez már tökéletes balkáni állapot.Szomorú, hogy ennek megváltoztatása érdekében nem sok minden történik, pedig a "bölcsek köve" a városvezetés kezében van, csak élniük kellene vele!!”
 • 12. hamankato 2009. október 15. 12:20
  „Szemét ingyenélők!!!
  A semmiért szedik a pénzt!A tála 2 nap múlva át lesz helyezve,hogy ott is keljen fizetni!!!

  Mocskos banda!!!!!”
 • 11. Zsoltee0716 2009. október 15. 11:29
  „Vissza kell fizetni, ha megbünteték! Hasonló eset volt az algyői Vidács esete is.
  Ennyit a SZepark-ról, a nagy autókhoz hozzá se mertek nyúlni, szánalmas gáz egy cég!”
 • 10. ocsi1 2009. október 15. 10:55
  „Szarházi ez mind rakásra. Azt nézik hogyan tudnák végleg megfojtani a kisembert.”
 • 9. Zs 2009. október 15. 10:31
  „7. vimvirepellere
  Ez ül rendesen!”
 • 8. prix 2009. október 15. 10:10
  „fck szepark!”
 • 7. vimvirepellere 2009. október 15. 09:53
  „Azért tanultak valamit a Szeparkosok a Vidács János ellen elveszített perből, látom. Lehet, hogy maga Forrai Gábor ment el egy kommunikációs tréningre a pernyertes által tett felajánlásból. Ha igen, meg is lett a foganatja ;)))

  HAJRÁ VIDÁCS !!!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volkswagenre esett az öngyilkos nő

Öngyilkos lett az az 53 éves nő, aki a szegedi Bőrgyógyászati Klinika harmadik emeletéről ugrott ki szerda délután. Tovább olvasom