Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Nem lehet szegedi bérlettel utazni három vonalon

Szeged - Az algyőiek, a Fehértói halgazdasághoz, valamint Sziksósfürdőre utazók eddig a szegedi helyi tömegközlekedésben használt bérlettel utazhattak a helyközi járatokon. Január 1-jével azonban ez a lehetőség megszűnt, mivel a szegedi önkormányzat és a Tisza Volán Zrt. erről szóló megállapodását nem hosszabbították meg.
Algyői nyugdíjas olvasónk arról kapott értesítést a Tisza Volán Zrt.-től, hogy 2013. január 1-jétől az Algyő és Szeged között közlekedő buszokra nem lehet a szegedi nyugdíjasbérletet kiváltani. A jövőben évi 16 alkalommal utazhat 50 százalékos kedvezménnyel, amennyiben még nem töltötte be a 65-öt, és csak a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye maradt meg. Az asszony felháborítónak tartja, hogy 11 ezer 900 forintos dolgozói bérletet kell vásárolnia, ha Szegedre szeretne utazni.

Nem lehet szegedi bérlettel utazni három vonalon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A panaszra Káity Károly, a Tisza Volán Zrt. forgalomfejlesztési és koordinációs igazgatója válaszolt. Megerősítette: az algyői helyközi járatokon a múlt év végéig szegedi helyi bérlettel lehetett utazni, egy, a szegedi önkormányzat és a Tisza Volán Zrt. közötti külön megállapodás alapján. Ez azonban lejárt, az új évtől Algyő és Szeged között már a helyközi közlekedésre vonatkozó feltételek és díjak érvényesek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Tisza Volán Zrt. által aláírt közszolgáltatási szerződés szerint. Káity Károly elmondta: 2013. január 1-jétől csak a helyközi közlekedés kedvezményeit lehet majd alkalmazni, a társaságnak nem áll módjában saját hatáskörben az NFM-mel megkötött szerződésben foglaltaktól eltérő kedvezményt adni. A buszok viszont idén már nem a Víztorony térig szállítják az algyőieket, hanem beviszik őket a Mars térig, így nem kell még pluszban helyi bérletet is vásárolniuk.

Nem csak az algyői vonalon élt ez a kedvezmény: a szegedi önkormányzattal aláírt megállapodás a Fehértói halgazdasághoz, valamint a Sziksósfürdőre utazóknak is kedvezett a korábbiakban. Január 1-jével viszont már ezeken a vonalakon is a helyközi tarifák és bérletek érvényesek. A sziksósiaknak viszont – szemben az algyőiekkel – van egy helyi autóbuszvonaluk, a 7F, amelyen új járatokat helyeztek forgalomba, Fehértóra pedig az új, 79H jelzésű buszokkal lehet eljutni.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. xilinx 2013. január 07. 10:15
  „94. valaki_a_sok_közül 2013.01.05. 21:18
  "xilinxnek:
  A google térkép szerint (jobbat hirtelen nem találtam) a kastély még Szegedhez tartozik, az utána lévő jelenleg kamion telephely már Algyő."

  Lehet, hogy tévedek a dologban, de azt érdemes meggondolni, hogy az iparűzési adó azért Algyőé, mert az üzem még Algyő területén van. A kastély (én tornyos tanyaként ismerem) környékén régen volt néhány tanya, ahonnan a gyerekek Algyőre jártak iskolába-ovodába.”
 • 97. Mox 2013. január 06. 09:50
  „CID : Te egy igazi BB <moderálva> vagy! Mi köze a dologhoz annak ,hogy hivatalosan kiskertek/üdülő övezet??Attól még nagyon sok ember él az említett helyeken életvitelszerűen.Akik semmivel sem kevesebbek nálad,SŐT!Ugyanannyiért veszi az ember a bérletet mint mondjuk egy rókusi lakos ,csak sokkal hitványabb szolgáltatást kap érte...

  Látom csak ilyen "okosságokat"tudsz amúgy hozzáfűzni a hozzászólásokhoz.Kellesz ide mint egy falat sz..! off!”
 • 96. CID 2013. január 06. 08:30
  „Mox : Azt azért vágod, hogy sziksós/subasa kiskertek, üdülő övezet. Más kérdés, hogy az alacsonyabb ingatlan árak miatt sokan kiköltöztek, viseljék a következményeket. <moderálva> :)”
 • 95. CID 2013. január 06. 08:26
  „82. valaki_a_sok_közül,
  Vegyék a Budapesti krt.-ig, s máris csak 10 km ;)”
 • 94. valaki_a_sok_közül 2013. január 05. 21:18
  „xilinxnek:
  A google térkép szerint (jobbat hirtelen nem találtam) a kastély még Szegedhez tartozik, az utána lévő jelenleg kamion telephely már Algyő.”
 • 93. xilinx 2013. január 05. 20:05
  „66. valaki_a_sok_közül 2013.01.04. 20:35
  "...Egyébként pedig a Szeged és Algyő közötti közigazgatási határ is ott van valahol. "

  Úgy tudom , a közig. határ majdnem az M43-asnál van. Régen volt ott egy tanya meg egy bádogból készült feszület...valahol ott van a határ.”
 • 92. Mox 2013. január 05. 18:41
  „"A sziksósiaknak viszont - szemben az algyőiekkel - van egy helyi autóbuszvonaluk, a 7F, amelyen új járatokat helyeztek forgalomba,"

  Új járatot??? Ez alatt azt kell érteni,hogy az eddigi helyett most már 11:05-kor és 12:05-kor is van egy busz munkanapokon??Ugyanis itt biztos sokan nem tudják(miért is tudná aki nem jár a 7F-essel) de eddig úgy volt ,hogy munkanapokon nem járt 7F-es busz 10:05 és 13:05 között!!!Akkor ez egy új járat??? Hurrá!! Szerintem az lenne egy új járat ha az eddigivel szemben 2 busz járna a vonalon.Elvették az itt élő emberektől az egész nap közlekedő,sokszor fél óránként járó bordányi buszon utazás lehetőségét,de kaptunk cserébe egy buszt 11:05,12:05 meg egyet este.Jó üzlet,de kinek is???”
 • 91. Mox 2013. január 05. 18:10
  „Annak kéne busszal járni Subasára vagy Szikibe aki szerint elég 1 busz óránként!!!”
 • 90. Mox 2013. január 05. 17:44
  „Manapság már nagyon sokan laknak kint Subasán,Öreghegyen és Sziksósfürdőn.(talán nem ártana valami felmérést készíteni erről,hogy pontosan mennyien is)Már elég rég óta nem csak üdülők meg kiskertek vannak itt.Ezek után óránként már csak egy busz lesz.Sok gyerek jár iskolába innen.Ha épp úgy van vége az órájuknak az iskolában,hogy lekésik a 7F-es buszt akkor akár 50-60 percet is várhatnak,lézenghetnek Dorozsmán mire jön a következő.Eddig legalább hazajuthattak a bordányi stb. helyközi járatokkal is.Kérdem én,rendjén van ez így??És persze nem csak a gyerekekről van szó.Az embernek úgy van dolga ,hogy menne haza de hiába mert nincs busz ha épp nem érte el azt az egyet ami megy óránként!!!Mert 1db!!!busz jár oda-vissza a vonalon.Az említett helyek szintén Szeged részei!!!(Hát)nem akad a Tisza volánnál még egy hadrendbe fogható busz,hogy legalább fél óránként közlekedjenek azok a K.. buszok ha már az ember majdnem 7000ft -ért vesz bérletet rá??Hol van még egy ilyen pontja Szegednek ahova csak óránként egy busz jár mondjuk munkanapokon csúcsidőben is??Bordányba sűrűbben el lehet jutni mint Subasa,Sziksósfürdőbe.Ez komolyan egy (rossz) vicc!!”
 • 89. ikszy 2013. január 05. 14:41
  „Algyő valamikor régen különvált Szegedtől. Volt erről népszavazás. Ácsingóztak az olajipar helyi adójára. Ha elmegyek Kecskemétre, akkor nekem is jegyet kell váltani a buszokon. Vehetek bérletet, mert a szegedit ott nem fogadják el. Az algyői lakosok ha elmennek egy másik helyiségbe ugyanígy kell tegyenek. Ez nem lehet meglepetés.”
 • 88. vmagdi 2013. január 05. 13:39
  „én meg korrektnek tartom, ha nincs magyar és magyar között különbség, ezért (is) az annát preferálom”
 • 87. macs 2013. január 05. 13:39
  „85. vmagdi ,
  Szeged Kártya! :-)”
 • 86. macs 2013. január 05. 13:38
  „82. valaki_a_sok_közül,
  úgy látszik beszéltek a BKV-val. :-D
  Valaki azt mondta, hogy azért jó a Mars tér, mert akkor nem kell helyi bérletet venni, hiszen sokan gyalog mennek tovább, Tarjánból viszont kellett a helyi bérlet. Mennyi a különbség a 10 km-es és 15 km-es helyközi bérlet között? Megérte ez az algyőieknek?”
 • 85. vmagdi 2013. január 05. 13:37
  „tök mindegy az ok, szerintem nem frankó, hogy a végén még kenyeret is lakcímkártyával vásárolunk, hiszen egy pékség is a helyi infrastruktúrát veszi igénybe, amit döntő többségben a helyi lakosok finanszíroznak... vagy pld a piacot is, vagy bármit, ha meg elfogadjuk a diszkrimináció igazságosságát, akkor mindenben érvényesítsük.”
 • 84. vanigazsag 2013. január 05. 13:07
  „Kedves vmagdi!

  Az algyői lakosok egy előre pénzért megváltott Borbála kártya alapján tudják a kedvezményt a fürdőbe igénybe venni. A különbözetet az önkormányzat fizeti ki a fürdőnek. Ez olyan mintha egy szegedi venne jegyet. Egyébként sok helyen van helyi kedvezmény: Makó, Vásárhely, Mórahalom, Napfény fürdő, ...stb. Az Anna fürdőnek meg ez szegénységi bizonyítványa, hogy nem ad kedvezményt a helyi lakosainak.

  Egyébként ha ennyire szúrja a szemeden az algyőiek kedvezménye a fürdőjükbe, akkor van megoldás: költözz ki. Ja de Szegedre már csak 15 km-es bérlettel tudsz beutazni.”
 • 83. vanigazsag 2013. január 05. 12:54
  „Kedves vmagdi!

  Az algyői lakosoknak egy előre, pénzért váltott Borbála fürdőkártya alapján lehet kedvezményes jegyet vásárolni. A különbözetet az Önkormányzat kifizeti a fürdőnek, azaz olyan mintha szegedi lakos fizetne. A Napfényfürdőben van Csongrád megyeieknek kedvezmény a lakcímkártyájuk alapján. Az Anna fürdőnek meg szegénységi bizonyítványa az, hogy nem add kedvezményt a helyi lakosainak. Kedvezményt adnak Mórahalmon, Vásárhelyen, Makón is a helyi lakosoknak.
  De ha ennyire bántja a szemedet az Algyői lakosok kedvezménye a Borbála fürdőbe, akkor a megoldás: költözz ki
  Algyőre. De készülj fel arra (ha kiköltözöl), hogy Szegedre 2013. jan 1-től 15km-es bérlettel tudsz beutazni.”
 • 82. valaki_a_sok_közül 2013. január 05. 12:52
  „Még annyit az előzőhöz, hogy teljesen értelmetlen volt megvariálni az algyői járat útvonalát. A Víztorony térről is el lehetett jutni a városban szinte bárhová. Ha bemegy a busz a Mars térig a többségnek ott is át kell szállni valamilyen hely járatos járműre. A szemétség az egészben az, hogy ezért nem a 10 hanem a 15 km-es helyközi bérletet kell megvenni.”
 • 81. valaki_a_sok_közül 2013. január 05. 12:39
  „Kedves vmagdi!

  Hogy jön a a fürdő a busz témához?

  Egyébként pedig amint említetted a napfény fürdőben is van kedvezményes szegedi jegy. Sőt Makón is van a Makó kártya. De ha utána néznél a megye többi fürdőjének gyanítom, hogy találnál még olyat ahol adnak kedvezményt a helyi lakosoknak.”
 • 80. macs 2013. január 05. 12:35
  „Azért érdekes ez a helyzet. Van ismerősöm, aki egy Pest melletti településen él és a városban dolgozik. A BKV bérlete mellé a megtett km arányában külterületi bérletet kell vennie. Most a körzethatárt visszatolták a város felé, így a külterületi bérlete, a távolság növekedése miatt, jelentősen megdrágult. Lassan közel 20 ezer forintba kerül a két bérlet. :-(
  77. kokorcsin,
  rendben van, akkor nem a MOL-tól kapott IPA miatt váltak le Szegedről, de leváltak. Vagyis önállóak akartak lenni, és gondolom felmérték, milyen előnyük és hátrányuk származik ebből. Eddig, ha jól értem a két önkormányzat megállapodása alapján, kedvező helyzetben voltak. Most nincs ilyen megállapodás, vagyis a helyzet megváltozott.
  Abban igazad van, hogy volt olyan, hogy a 10-est nem várta be az algyőit, de sokszor láttam, hogy az utóbbi megállt a tér sarkánál és bevárta a leszállókat, sőt az előbbi is sokszor bevárta az átszállókat.
  vmagdi,
  miért baj, hogy az algyői fürdő a település lakóinak kedvezményt ad?”
 • 79. vmagdi 2013. január 05. 11:18
  „a diszkriminációról csak annyit:
  Borbála fürdő:

  Belépőjegyek ár
  Uszoda - felnőtt 1120 Ft
  Uszoda - gyermek (3-14 éves korig) 670 Ft
  Uszoda - diák, nyugdíjas 785 Ft
  Uszoda - diák, nyugdíjas 785 Ft
  Úszójegy 1-óra 560 Ft
  Kedvezményes uszoda - felnőtt 16 h-tól 670 Ft
  Kedvezményes uszoda - gyermek (3-14 éves korig)16 h-tól 450 Ft
  Kedvezményes uszoda - diák, nyugdíjas 16 h-tól 560 Ft
  Algyői felnőtt uszoda 705 Ft
  Algyői gyerek uszoda 440 Ft
  Algyői diák nyugdíjas uszoda 510 Ft
  Algyői úszójegy 370 Ft

  Bérletek
  Felnőtt bérlet 7 alkalom 6 720 Ft
  Gyerek bérlet 7 alkalom 4 020 Ft
  Uszoda - diák, nyugdíjas 4 710 Ft
  Úszó bérlet 7 alkalom 3 360 Ft
  Felnőtt bérlet (15 alkalom) 14 560 Ft
  Gyerek bérlet (15 alkalom) 8 710 Ft
  Uszoda - diák, nyugdíjas (15 alkalom) 10 200Ft
  Úszó bérlet (15 alkalom) 7 280 Ft
  Felnőtt bérlet (30 alkalom) 28 000 Ft
  Gyerek bérlet (30 alkalom) 16 750 Ft
  Uszoda - diák, nyugdíjas (30 alkalom) 19 625 Ft
  Úszó bérlet (30 alkalom) 14 000 Ft
  Algyői úszó bérlet (10 alkalom) 3 700 Ft

  A szegedi Annában ilyen megkülönböztetés nincs.
  A napfényben igen, de arról tudjuk nem európai embernek épült :)”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélre, esőre, felhőre készüljön!

Március elején szokott olyan idő lenni, mint amilyen ezen a hétvégén. Fagyni nem fog, csak éjjel. Tovább olvasom