Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Nem lesz házi nyelvvizsga a szegedi egyetemen

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Oktatási Bizottsága azt javasolja a szenátusnak: ne legyen elég a házi, könnyített nyelvvizsga azoknak, akiknek „beragadt" a diplomájuk – akkreditált, hivatalos papír kell. Néhány szakon várható könnyítés.
– Az elmúlt 3 évben 16 ezer 354 oklevelet állítottunk ki, ebből 3989 hallgatónak nem tudtuk kiadni a diplomáját a hiányzó nyelvvizsga miatt – tudtuk meg Varga Zsuzsannától, az SZTE Rektori Hivatalának oktatási igazgatójától, ETR-projektvezetőtől.

Megírtuk: a felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. A nyelvvizsga-amnesztiaként elhíresült lehetőség következtében számos végzett hallgató könnyített úton juthatna beragadt diplomájához. Több hazai egyetem, így a miskolci, a dunaújvárosi is bevezeti a házi nyelvvizsgát.

Az SZTE szenátusa még nem döntött az ügyben. – Az oktatási bizottságnak határozott az álláspontja a kérdésben, nálunk nem lesz házi nyelvvizsga – jelentette ki az oktatási igazgató. Szerinte a nyelvvizsga nem csak a diplomához kell, hiszen a legtöbb munkaadónál alapkövetelménynek számít a dokumentum. Varga Zsuzsannától megtudtuk: a bizottság múlt csütörtöki tárgyalásán az a javaslat született, hogy akiknek a hiányzó nyelvvizsga miatt nincs meg a diplomájuk, azoknak is valamilyen akkreditált, hivatalos nyelvvizsgát kell tenniük. – Néhány szakon elképzelhető némi könnyítés. A nyelvvizsgának elengedhetik az írásbeli vagy a szóbeli részét, erről a karok döntenek – mondta Varga Zsuzsanna.

Az osztatlan és a mesterképzéseken nincs könnyítés – ezt a Magyar Rektori Konferencia is kimondta, a szegedi universitas pedig egyetért. Eltérő kritériumok az alapszakokon fordulhatnak elő. – A gazdaságtudományi karon a szaknyelvi középfokú komplex helyett javasoljuk, hogy fogadják el az általános komplex középfokú nyelvvizsgát. A természettudományi és informatikai karon előreláthatólag nem lesz változás. Ezek a kérdések azonban még nincsenek eldöntve, tárgyaluk róluk – jelentette ki az igazgató.

Olvasóink írták

 • 5. Herli 2012. május 10. 18:00
  „hogy sikerült a diplomát megszerezni?!>>> úgy hogy a kémiához van tehetsége a humánhoz, vagy a nyelvhez meg nincs. Ennyi. Te meg ugorj át 2 m-t, rendben? Ha nem tudod, nem kapsz rétest estére.”
 • 4. szentmiki 2012. május 10. 13:34
  „Most képzeld el, egy egyszerű nyelvvizsgát nem tud letenni, hogy sikerült a diplomát megszerezni?!”
 • 3. fakandrea 2012. május 10. 07:51
  „2. Herli

  Jól mondod, diszkrimináció lenne, ha egyeseknek csak nyelvvizsga fejében adnák ki a diplomát, míg másoknak anélkül. Szerencsére ez a diszkriminatív helyzet most elhárulni látszik. A nyelvvizsga egy feltétele a diplomának. Ugyanúgy, ahogy a vizsgák, szigorlatok, diplomamunkák.
  Mondhatnánk azt is, hogy azok az informatikusok ne tanuljanak meg programozni, ha a munkahelyén kell, akkor majd megtanul, vagy olyan helyre megy dolgozni, ahol nem kell. Vagy ugyanezt elmondhatnánk bármelyik szakra. Rengeteg olyan dolgot tanulnak a fiatalok, ami fölösleges az adott szakmában, mégis teljesíteni kell a szintet. A nyelvvizsga is csak egy ilyen szintmérő.”
 • 2. Herli 2012. május 10. 07:14
  „Szerintem meg ahhoz kellene kötni, hogy van-e jogosítványa, és tud-e vezetni.:-))
  Ha nincs tehetsége hozzá, ne kapjon diplomát se.!
  Nagy marhaság ez a kötöttség. Ha a munkahelyen kell, akkor majd megtanul, vagy olyan helyre megy dolgozni, ahol az anyanyelvét azaz a még magyart tudja használni. Diszkrimináció ez szerintem.”
 • 1. fakandrea 2012. május 09. 16:55
  „Nagyon helyes, az Oktatási Bizottság érthető okokból megvédte a náluk kiadásra került diploma értékét.
  Aki nem képes egy nyamvadt középfokú nyelvvizsgát letenni, az ne kapjon felsőfokú képesítést. A kettő eleve nem egy szint, ha valakinek van nyelvtudása, az le tud tenni valamilyen nyelvvizsgát. Sajnos ez fordítva nem igaz, de legalább ezt a kis lépést tegyük meg. Hátha akkor 20 év múlva ha valakihez odalép egy külföldi angolul vagy németül segítséget kérni, talán nem az lesz a válasz, mint most általában: "Miről karattyolsz?"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Éneklő Ifjúság idei díjai

Ünnepi gálával zárult a megyei Éneklő Ifjúság hangversenysorozat, melynek 5 koncertjén összesen 31 kórus lépett fel. Tovább olvasom