Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz nagy változás az egyházi iskolákban

Szeged - Ősztől 14 megyei óvoda és iskola tartozik a püspökséghez. Az egyházi intézmények mindennapi fenntartásáról az iskolai főhatóság gondoskodik. Barabás Hunorné igazgató az Esztergom–budapesti Főegyházmegye iskolahálózatát is vezeti.
Eddig 13 közoktatási intézmény tartozott a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóságához Csongrád és Békés megyéből. 4312 gyerek jár hozzájuk, az óvodák és iskolák összes bérszámfejtését, könyvelését az Aradi vértanúk terén lévő hivatal négy munkatársa intézi. Igazgatója a kezdetektől, négy éve Barabás Hunorné, aki egyben a 15 intézményt fenntartó Esztergom–budapesti Főegyházmegye iskolai főhatóságának második embere.

Ezt korábban Kiss-Rigó László jelenlegi szeged–csanádi megyés püspök irányította, innen az ismeretség. Az igazgatónő előtte egy budai iskolát vezetett, és matematikát tanított. 

Fotó: Schmidt Andrea
Nem lesz nagy változás az egyházi iskolákban.
Fotó: Schmidt Andrea

Szeptembertől 15 intézménnyel gyarapszik a főhatóság Csongrádban és Békésben; a gyerekek létszáma 6500-ra, a pedagógusoké 560-ra duzzad.

– Több mint harminc intézményt ajánlottak fel az önkormányzatok a püspök úrnak; ez a mostani keretszám látszott befogadhatónak, átláthatónak. De az ajtó nyitva áll – tájékoztatott Barabás Hunorné. – Az összes gazdálkodói és pedagógiai feladatot átadta nekünk az egyházmegye, a püspök úr egyedül az igazgatók kinevezését tartotta meg. A nevelőket közalkalmazotti státusz helyett a munka törvénykönyve alapján foglalkoztatjuk, a bérek és szabadságok ugyanazok. Nem jellemző az elvándorlás, a nagyobb testületektől három, a kisebbektől egy-két nevelő távozott. Az iskolák társításánál a létszámokat figyeltük, illetve azt, hogy az újak tapasztalt egyházi intézmény oldalán, ambiciózus igazgató vezetésével kezdjenek működni.
6+8

Csongrád megyében eddig 6 intézményt tartott fenn az egyház: a szentesi Szent Erzsébet óvodát és iskolát, a vásárhelyi kertvárosi óvodát és iskolát, a dóci iskolát, a kübekházi óvodát és iskolát, valamint a tiszaszigeti óvodát és iskolát. Most 6 megyei település 8 intézményét veszi át a püspökség. Önálló intézményként működteti a csongrádi Nagyboldogasszony iskolát, a baksi Szent Miklós iskola és óvodát, a zsombói Nefelejcs óvodát és a szintén zsombói Szent Imre iskolát. A dóci iskolához csatlakozik az óvoda, a pusztamérgesi iskola, valamint az öttömösi ovi és iskola.– Nem maradhat minden a régiben – emelte ki az igazgatónő. – Nagyon szerényen élünk, a lehetőségünk talán kevesebb is, mint az önkormányzatoknak van. A kisintézményeknél tapasztalt túlórákat, létszámtúlfejlődést lefaragtuk, csak annyi embert alkalmazunk, amennyire szükség van. A bokorintézmények között sem a gyerekek, sem a pedagógusok nem ingáznak. Az iskolákban az akkreditált katolikus kerettanterv szerint tanítunk; ez a nemzeti alaptantervre épül, nem lesz nagy változás az eddig megszokotthoz képest. Az óraszámokat kőkeményen betartjuk, pluszórák nincsenek, ami kötelező, az a heti két hittanóra. Tiszta lappal indulunk; az önkormányzatok építik le a fölösleges létszámot, náluk maradt az esetleges rezsi- és tankönyvtartozás. Minimum öt évre szerződtünk, de van, ahol tíz-húsz évet vállaltunk. Októberben igénylünk először normatívát, amiből leghamarabb decemberben látunk pénzt, addig a püspöki hivatal előlegezi meg a pluszkiadásokat. Az önkormányzatoktól nem kérhetünk, és nem is kérünk hozzájárulást.

Kétféle normatíva

Az állami normatíván kívül – amelyet az önkormányzatok is megkapnak a gyerekek után – az iskolai főhatóságnak egyházi kiegészítő normatíva is jár. Ez az egy főre jutó 230 ezer forintos plusztámogatás 2011-re úgy jön ki, hogy kiszámolták, átlagosan mennyit költöttek az önkormányzatok 2009-ben a saját intézményeikre. Vagyis az egyház kétéves csúszással kapja meg az államtól azt a pénzt, amit a települések. Ebből a kétféle normatívából gazdálkodik az iskolai főhatóság, a büdzsét egyházi gyűjtésekből toldják meg. Nagy felújításra a püspökség ad pénzt; eddig évente 35–50 millió forint jutott.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. macs 2011. augusztus 17. 13:17
  „30. arrival,
  arra még nem gondoltál, hogy pl. az önkormányzat iskolabusszal vihetné a gyerekeket az iskolába?
  arra még nem gondoltál, hogy egy városban, ahol igen széles az "étlap" a szülők megválogathatják hová küldik a gyereket, egy kisfaluban ezt nem tehetik meg.
  Azt sem értem, hogy miért nem lehet az önkormányzatnak adni azt a plusz pénzt, amit az egyház kap meg.
  Az egészben az a szomorú, hogy most már a számukra megfelelő világnézeti oktatásról se dönthenek.”
 • 30. arrival 2011. augusztus 17. 12:46
  „Sokaknak megint nehez felfogni a dolog lenyeget: az onkormanyzat vagy bezarja az iskolat, ezzel elvesztenek munkajukat a dolgozok, vagy atadja a mukodeset az egyhaznak.
  Akkor most melyiket?
  Ha bezarnanak az iskolak, vagy osszevonnak oket es a gyerekek buszozhatnanak a csodas tomegkozlekedessel orakat naponta hoban fagyban, akkor az lenne a bajotok.
  Azt gondolna az ember, hogy a cikkek ertelmezesehez eleg a 8 altalanos is, de sokaknak ugy latszik nem.”
 • 29. arrival 2011. augusztus 17. 12:46
  „Sokaknak megint nehez felfogni a dolog lenyeget: az onkormanyzat vagy bezarja az iskolat, ezzel elvesztenek munkajukat a dolgozok, vagy atadja a mukodeset az egyhaznak.
  Akkor most melyiket?
  Ha bezarnanak az iskolak, vagy osszevonnak oket es a gyerekek buszozhatnanak a csodas tomegkozlekedessel orakat naponta hoban fagyban, akkor az lenne a bajotok.
  Azt gondolna az ember, hogy a cikkek ertelmezesehez eleg a 8 altalanos is, de sokaknak ugy latszik nem.”
 • 28. macs 2011. augusztus 17. 11:43
  „baruthane,
  nem értem, a hittan kötelező vagy nem kötelező, mert a fenti cikkben az illetékes azt nyilatkozza, hogy a heti két hittan óra kötelező.
  Át kéne gondolni, ezt a településenkénti iskola erőltetését. Talán a gyerekek érdekeit kéne figyelembe venni, mi jobb nekik, egy jól felszerelt központi iskola, ahová igaz utazni kell, vagy egy pénzügyi gondokkal küzködő iskola.
  theseus,
  amiről irtam, az az életből vett példa alapján irtam. Nagyon nehéz feladat egy gyereknek megmagyarázni, hogy hogyan dolgozza fel az egymásnak ellentmondó dolgokat. Örülök, hogy Neked ebben nem volt részed, nekem komoly lelkiismereti problémát okozott.”
 • 27. jq 2011. augusztus 17. 09:53
  „Kedves Kalkutta!

  A "közpénzen felépített" iskolák egy része az egyházaktól 45 után elvett iskola”
 • 26. cumania 2011. augusztus 16. 23:25
  „Az evolúciót még mindig tanítják? Mesének is gyenge...”
 • 25. baruthane 2011. augusztus 16. 22:59
  „Vásárhelyen az átvevő a református egyház, más helyen az evangélikus, azaz a helyi többségi egyház! Kérjük mindenkit szídjatok!
  Az egyházak pont az elmúlt 40 évbe, pont a kommentek alapján többet tanultak toleranciából és a saját hibáik elismeréséből, mint az itt kommentelők zöme gondolná!
  A dóci igazgató asszony, utána kérdeztem, tényleg pünkösdista és ő az ún bokoriskolának Dóc-Pusztamérges_Öttömös_Harkakötöny-Kömpöc. Tehát egy katolikus püspök, kinevezi egy kisegyház tagját, aki nem hozzá jár vasárnap misére igazgatónak! Hallatlan! És évek óta együtt tudnak dolgozni!
  Ki akkor itt a világnézetileg semleges?”
 • 24. tom_peris 2011. augusztus 16. 22:22
  „najó értemén hogy az önkormányzatoknak megéri...

  de akkor miért nem lesz sok muzulmán, budhista, sintoista iskola??? ezekbe kb annyira szívesen iratnák be a szülők mint a kereszténybe...”
 • 23. kalkutta 2011. augusztus 16. 22:03
  „A katolikus egyház feltűnően nyomul ezen a téren. És nem is akármelyik mert egyházból több is van. Rigó püspök úr még focizni is beállt ennek érdekében. Mert mostanában olyan divatos focizni... Ugye mindent csak megszerezzük ami nekünk kell.
  Semmi baj. Én híve vagyok a személyes és vallási szabadságnak. Aminek része lehet az egyházi iskola is. Ha bármely egyház tanítani akar, ám tegye. Vegyen egy telket, építsen rá a kor szinvonalán álló iskolát és jó oktatási programmal csalogassa be a tanulókat. Kapják is meg a tanulók létszáma után járó állami fejkvótát.

  DE!

  Rettentően visszataszítónak tartom amikor a katolikus egyház egy kisváros vagy falu egyetlen, közpénzen (a mi pénzünkből) felépített és nem régen felújított iskoláját úgymond ,,átvesz". Modern demokráciában az állam kötelessége mindenkinek biztosítani az ideológiailag semleges oktatást. Akkor aki nem katolikus vagy nem akar vallásos nevelést (csak 4 óra hittan) akkor az mit tegyen? Van itt alkotmány ami garantálja ezen jogokat.
  A kommentekből úgy látom néhány ember meg fogja érteni amiről írok.”
 • 22. baruthane 2011. augusztus 16. 21:09
  „Kedves N.P.!

  A 2010. évi CLXIX. tv. a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetése 13. §. 1, 2, 3, bekezdése alapján felsőoktatási intézmények gyakorló intézményei esetén a normatív hozzájárulások kétszerese jár. Igaz ezt a dupla összeget a teljesítménymutató 10 %-val rontja + ehhez jön, a tanárszakos MA hallgatók normatívájából pénz. Valamint az egyetem, mint fenntartó kifizeti a rezsit! Ez így magában jóval több mint dupla normatíva!”
 • 21. deszkás 2011. augusztus 16. 19:17
  „GENYA! Csak kérdem ,melyiket is és mikor? És ha kérhetem leirnád mi is az a lipcsikoncsi? Csak ugy csuklóból.”
 • 20. palimadar 2011. augusztus 16. 19:13
  „"Gondolom mindannyian hallottatok az iskolák államosításának tervéről! Ez pont a társulások csődje miatt van!"

  Hááát. Nem egészen. Címzett támogatásokkal meg tudnák oldani, ha a jót feltételezzük.
  Ha az iskola államosított lesz, fennáll a veszélye annak, hogy az önkormányzat egyáltalán nem érzi magáénak az iskolát, mindent az államtól vár. Ahogy dönt az állam a helyi szándékoktól függetlenül, az lesz.”
 • 19. theseus 2011. augusztus 16. 18:33
  „9. macs 2011.08.16. 15:15

  7. theseus,
  én elhiszem, hogy a tudóok között sok istenhívő van. Ezzel semmi gondom sincs. Arra vagyok kiváncsi, hogy egy gyerek hogy tudja feldolgozni az ellentmondásokat.

  Úgy, hogy elmondják nekik, hogy a Bibliát nem mindig kell szó szerint értelmezni. Azt egyébként csak egyes fundamentalista protestáns szekták teszik. Tehet ezek csak vélt ellentmondások, amelyeken minimális műveltséggel túl lehet lépni. Te is túlléphetnél, ha tájékozódnál kicsit.”
 • 18. picipest 2011. augusztus 16. 17:43
  „csak ne mondaná, hogy még az állami iskolákénál is nehezebb helyzetben vanak, amikor az állami támogatáson túl+230 ezeret kapnak gyerekenként.”
 • 17. genya 2011. augusztus 16. 16:39
  „A libsikomcsi időkben ezeket az iskolákat anyagi okokra hivatkozva bezárták. Lehetett a szomszédos falvakba vagy városokba vinni a gyerekeket.Most is adott a lehetőség, akinek nem tetszik ez az ideológia, viheti máshová, tehát semmi változás nem történt.”
 • 16. baruthane 2011. augusztus 16. 16:09
  „Gondolom mindannyian hallottatok az iskolák államosításának tervéről! Ez pont a társulások csődje miatt van! A legutolsó tervezet szerint, minden olyan ált. iskola, ahol nem tudnak két párhuzamos osztályt üzemeltetni évfolyamonként (kb 250 fő), az megy a levesbe! Egy központ intézmény lesz ahová mondjuk, vagy a komplett felsőtagozat (településenként átlag 2 busz), vagy csak a 7-8. osztály (átlag 1 busz) fog ingázni! Pl Ásotthalom és Domaszék Mórahalomra, Ruzsa és Forráskút Üllésre! Ez tényleg tömeges elbocsájtásokkal fog járni! Természetesen a városokban is még nagyobb összevonások fognak így történni!”
 • 15. N.P. 2011. augusztus 16. 16:07
  „baruthane

  Szerinted a dóci igazgató asszony abban a metropoliszban hány neki felajánlott állás közül választhatott? Ez azért nagyban segíti az együttműködési készséget!

  A két elitiskola fejkvótájáról ha esetleg írnál valami tényszerűt!”
 • 14. baruthane 2011. augusztus 16. 15:52
  „Deszkás! Például a dóci igazgató asszony, ha jól tudom pünkösdista, nem katolikus! Neki sem jelentett problémát az együttműködés, pedig elhiheted egy kisegyháznak nehezebb együttműködni a történelmivel, tényleges történelmi sérelmek miatt, mint egy ateistának!
  Bármilyen hihetetlen, tényleg kevésbé intoleránsak az egyházi iskolák, mint az önkormányzatiak!
  Érdekes módon soha senkit nem zavar, a két Gyakorló és a Madách államilag jócskán finanszírozott elitképzése! Ami csak a társadalom egy bizonyos köre számára adott és még az egyházinál is magasabb fejkvótát kap!”
 • 13. deszkás 2011. augusztus 16. 15:36
  „BARUTHANE! Nem kötelező köszönni a főnöknek se.”
 • 12. baruthane 2011. augusztus 16. 15:33
  „Itt jobban kell félni, hogy mi lesz egy év múlva! Lehet, hogy ez volt, az utolsó év, hogy könnyen vihették át az önkormányzatok intézményeiket egyházi kezelésbe!
  Évekkel ezelőtt azért hozták létre a társulásokat, hogy az önkormányzatok, majd hosszú távon felismerik, hogy helyben nem fenntarthatók az iskolák, vagy legalábbis a felsőtagozatok egy része! Önként kellet volna dönteniük, hogy felszámolják az intézményüket! Erre politikai okokból képtelenek voltak! (Egy falu más mint egy város!)
  Így óriási adóságokat halmoztak fel kistelepülések, pont az iskolák miatt! Mostmár oda jutottak, hogy nincs kiút! Így jött kapóra, megint politikai okból az egyház, mert, így továbbra is helyben marad az iskola!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitehetik a megtelt táblát a fogadók

Megtelik Szeged és környéke a hétvégére. A szerdán rajtoló Maty-éri kajak-kenu világbajnokság miatt a Szeged környéki fogadók is telt házzal üzemelnek. Tovább olvasom