Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz sztrájk a Volánnál

Mégsem hirdettek tegnap országos Volán-sztrájkot a szakszervezetek. A budapesti egyeztetésen olyan döntés született, hogy egyelőre tovább tárgyalnak, de a sztrájkkészültséget fenntartják.
Sztrájkot helyezett kilátásba januárra a Volán-társaságok dolgozóinak 80 százalékát képviselő Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szakszervezetek szerint az egy évvel ezelőtt kötött kétéves bérmegállapodás értelmében idén 4,9 százalékos – infláció plusz 1 százalék – béremelés járna az átlagosan havi nettó 80–100 ezer forintot kereső buszvezetőknek és -szerelőknek. Mivel erről tavaly decemberben nem sikerült egyezségre jutni a munkáltatókat tömörítő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével, januárra sztrájkot helyeztek kilátásba.

Virágh István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet Tisza Volánnál működő alapszervezetének elnöke magyarázta el, mit tartalmaz a tavaly aláírt 2 éves bérmegállapodás, ami alapján ragaszkodnak a 4,9 százalékos keresetnövekedéshez. Azt írták alá, hogy ha például az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 3–5 százalékos bérfejlesztést javasol, akkor a Volánoknál mindig a plafont kell figyelembe venni. Vagyis 5 százalék járna a munkavállalóknak. Ha nem születik ilyen ajánlás az érdekegyeztető tanácsban, akkor viszont a bérfejlesztés mértéke a mindenkori infláció, plusz még 1 százalék: ez idén 4,9 százalék.

A sztrájk elmaradt, a buszok menetrend szerint közlekedtek. Fotó: Karnok Csaba
A sztrájk elmaradt, a buszok menetrend szerint közlekedtek.
Fotó: Karnok Csaba

Virágh István szerint a kérdés most az, hogy született-e megállapodás az érdekegyeztető tanácsban. A munkáltatók szövetsége szerint igen: azt mondják, hogy az adókulcs csökkentése miatt idén több marad a dolgozók zsebében, magasabb lett a minimálbér és a szakmunkások legkisebb keresménye. A szakszervezetek szerint viszont az adótörvények változása nem nevezhető bérfejlesztésnek.

Tegnap mégsem hirdettek sztrájkot a szakszervezetek, de a készültséget fenntartják. Azt határozták el, hogy a munkaügyi döntőbírói szolgálattól kérik, értelmezze, mit tartalmaz a 2 éves bér-, valamint az OÉT-megállapodás.

Nem helyi a vita

Amíg a felek tárgyalnak, nem szeretné kommentálni a történteket Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója. Az egyeztetések ugyanis ma még a munkáltatók és a munkavállalók országos szövetségei között zajlanak.

Olvasóink írták

  • 1. Zsoltee0716 2010. január 05. 21:30
    „Kicsi a Mars tér! A képen így nem szabad be szállítás végezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontással kezdik a Mars téri piac építését

A Mars téri piac nagysátor alatti területe kiürült hétfő délutánra, elvitték az asztalokat, és a parkolóban állították fel. Hamarosan bontják a P pavilont és az öreg nagycsarnok piac felőli részét is. Tovább olvasom