Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem lesz zsíros csülök a lehullott makkból

Szeged - Ellepték Szeged tölgyfáinak környékét a makkgyűjtők. A termésért 110 forintot adnak kilónként. A makkokat erdőtelepítésre használják.

Négyen szedegetik a makkot hétfő délelőtt Szegeden, az alsóvárosi Mátyás király téren. A játszótér melletti hatalmas tölgyfa körül egy idősebb asszony hajlong. Kötényébe gyűjti a tölgy termését. Nincs beszédes kedvében. Hiába próbáljuk szóval tartani, az alacsony, fejkendős asszony elektromos járművére pattan, gázt ad, és elhajt a Szent Antal utca irányába.

A Mátyás király tér mellett szüretelnek az újszegedi ligetben, a makkosházi Európa ligetben, szerkesztőségünkkel szemben a Szabadkai úton és a József Attila sugárúti villamossínek között is.

A kicsit arrébb gyűjtögető fiatalasszonynak egy palack ásványvizet és egy kávét hoz egy fiatal férfi. – Bizony nehéz munka ez. Nézze meg, négykézláb kell mászni hozzá a földön – kutat tovább a száradó levelek között, majd cigarettára gyújt. A makkért 90 forintot kapnak kilónként. A fiatal nő azt mondja, 40-50 kilót összeszednek egy nap. – Felmászunk a fára, megrázzuk az ágat. Millióan szedik mindenhol, mindenki ott, ahol akar – válaszolja kérdésünkre, hogy fel van-e osztva a terület.

A kocsányos tölgy összegyűjtött terméseit erdőtelepítésre használják. Fotó: Schmidt Andrea
A kocsányos tölgy összegyűjtött terméseit erdőtelepítésre használják.
Fotó: Schmidt Andrea

A Mátyás tér és a Szent Antal utca kereszteződésénél egy középkorú férfi dolgozik. – Annyi csóró ember van, csinálják sokan. Ahogy süt a nap, potyog a makk rendesen, de szedni kell, mert összeszedik előlem – mondja Kovács György. A jó kedélyű, közelben élő férfi szerint sincs a makkgyűjtők között konkurenciaharc. – Ha látom, hogy szedik, nem megyek oda. A pofátlanságnak is van határa – hajol le egy újabb adagért.

– Sráckoromban Csehszlovákiában matrózkodtam, ahhoz értek. Ez a pár szem, amit összegyűjtök, hozzásegít Jamaicához. Persze csak gondolatban. Vasárnap 16 kilót vittem be, még 2000 forintot sem kaptam érte. Nem félek, hogy kihízom a ruháimat. A makkból nem fogok zsíros csülköket venni – magyarázza.

Délután négy órakor már sorban állnak az alsóvárosi Bálvány utcában, ahol 4 és este 7 között lehet leadni a termést. Szabó József okleveles szegedi erdőmérnök azt meséli, a kuncsaftok fele a Cserepes sor környékén lakik, a többiek között pedig akad osztályvezető és hajléktalan is. A termésért őstermelői igazolvánnyal 110 forintot adnak kilónként.

A Farkas család három nagy raschel zsákkal érkezik. A fiatalember büszkén pózol a kamerának. A családfő elárulja, a 2-es villamos végállomásánál négyen másfél óra alatt szedték össze a 81 és fél kiló makkot. – Hét gyermek vár otthon, van hová tenni a pénzt – mondja.

A termést lemérik, majd műanyag ládástul vízbe teszik, hogy a hibás, üres szemek feljöjjenek a tetejére. A makkokat egyenletesen, nem túl vastagon szétterítik, hogy ne fülledjen be. A kocsányos tölgy termését erdőtelepítésre használják. Így lesz az ország másik részén tölgyfa a szegedi makkból.

Olvasóink írták

 • 9. macusnéni 2013. október 17. 08:12
  „Évekkel ez előtt még 140 Ft-t is adtak kilójáért.Akkor is szedte aki bírta.Azért kell őstermelői ig.hozzá,mert ennek a makknak a gyűjtése nem adó köteles tevékenység.Mire 10 kg-t valaki összeszed a földről,igancsak megérzi a dereka.Ebből senki nem gazdagodik meg.Alsóvároson nemcsak a diót,szilvát szedik,hanem a frissen elültetett sárgabarack fát is kihúzzák és elviszik.De nem járt jobban Tompaszigeten a szomszéd sem,mert ott a cigány meggyfáját is felhúzták és elvitték.A szilváról ha leszed pár szemet,de némelyik oda állt és azt hitte,hogy a TSZ-ben van és mindet viheti.Azért magról telepítik a tölgyest mert így hatalmas állami támogatás jár rá,nem úgy mint a fával telepítettnek.Ma már mindent visznek a mi nincs lebetonozva,a temetőből a virágot is.Ma ez van.”
 • 8. horvzsuzsi 2013. október 17. 03:27
  „A termését meg lehet engedély nélkül szedni?”
 • 7. öreganyó 2013. október 16. 20:42
  „1.tatam. de törvény tisztelőnek tünteti fel magát. A házra lógó faágat le lehet vágni. Amennyiben villanyvezetékhez
  ér az ág kötelező is levágni. Nem tudom milyen fizikai állapota van, de próbáljon meg összeszedni kb. 10 kg-ot.
  Azután lehet, hogy érzi ám a derekát. Ugyebár nem le hanem fel kell szedni. minden szemet meg kell fogni, sajnos
  seperni nem lehet. Nem gazdagodnak meg belőle, mindjárt elfogy, jövő ilyenkorig. Micsoda aggodalom, hogy
  meglopják állam bácsit. Ennél többet senki nem markolt volna, akkor nem itt tartanánk!”
 • 6. jub 2013. október 16. 20:00
  „Az egyéb termésgyűjtők is ellepték alsóvárost. Mikor minek van szezonja, hol a szilvát, a cseresznyét, a diót stb. gyűjtenek a nagy ládákkal felszerelt biciklikkel. Szintén a Cserepes sor környékéről...”
 • 5. Grabowsky 2013. október 16. 18:00
  „De miért innen viszik a hegyekbe, telepíteni, mikor ott ezerszer több tölgyfa van, ergo a termés is sokkal több ...”
 • 4. xenopus 2013. október 16. 17:30
  „Addig oké hogy őstermelői igazolvány kell hozzá, de mi van ha egy ellenőr megkérdezi hogy XY-nak hol van a tölgyese?!
  Megmutatja Szeged város fáit? Cumi!”
 • 3. SP 2013. október 15. 21:44
  „Torz a kép. Szelektálni, cserélni kellene.”
 • 2. Pimpa42 2013. október 15. 15:48
  „"A termését meg lehet engedély nélkül szedni? Hogy is van ez?"

  Röviden: lehet.

  Hosszabban:
  a közterületen levő fa termése az államot (itt: az önkormányzatot) illeti alapértelmezetten.
  Megjegyzem, akkor is ha valaki a saját háza előtt ültet fát, azt ápolja, öntözi.
  A szegedi önkormányzat (már régen) nyilatkozott, hogy nem tart igényt rá.
  Így tehát lehet szabadon szedni, ám nem engedély nélkül, hiszen a "város" általánosságban, mindenki számára engedélyezte azt.

  Hát így megy ez.”
 • 1. tatam 2013. október 15. 15:15
  „Ha a közterületen lévő fa ágát engedély nélkül levágom, mert pl. rongálja a házamat, akkor azt a város tulajdonával teszem és az büntetendő cselekmény. A termését meg lehet engedély nélkül szedni? Hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta Amerika az új SBO

Gombbal nyíló ajtók, üvegfallal elválasztott terek és fűthető helikopterleszálló – a modern… Tovább olvasom