Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem lesznek állami iskolák a szegedi gyakorlók

Néhány egyetemi gyakorló iskolát is bekebelezne a KLIK - az ország több intézménye is kapott már erről értesítést. A minisztérium szerda este arról tájékoztatta lapunkat, az érintett iskolák között nincs szegedi.

Palkovics László, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára levélben közölte a Pécsi Tudományegyetem rektorával, hogy átadnák az egyetem gyakorlóiskolájának fenntartását a Kliknek. Hasonló levelet kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája is. A minisztérium ugyanis felmérte az ország összes gyakorlóiskoláját és több esetben megállapította, hogy nem valósulnak meg a gyakorló iskolákkal szemben támasztott követelmények – például az, hogy ezeknél az intézményeknél nem oktat kellő számú szakmai gyakorlaton lévő pedagógushallgató. Márpedig a gyakorló iskolák célja, hogy az adott egyetem, főiskola működését támogassa, és a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók minél nagyobb létszámban végezzenek szakmai gyakorlatot az adott köznevelési intézményben.

Miután a két iskolából nyilvánosságra került a minisztérium szándéka, mi is feltettük kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Szegedi Tudományegyetemnek és a szegedi KLIK-nek. Szegeden ugyanis három egyetemi gyakorlóiskola is van, a  Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola. Arra voltunk kíváncsiak, érinti-e bármelyiket is az államosítás.

A KLIK-től nem érkezett reakció megkeresésünkre, az egyetem sajtószolgálata pedig arról tájékoztatott, hogy az SZTE nem tud ilyen szándékról. Ezt erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya, mely este küldte meg válaszát kérdéseinkre. E szerint egyik szegedi iskola sincs az államosítandó intézmények között. A kilenc érintett iskola a  Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium , a   Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, a Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium és az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

A miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie arról, melyik iskolának mi legyen a sorsa. Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állj! Ez így nem stimmel!

Az ingatlanhirdetés szempontjából mindegy, milyen zongoraszék látható a képen, de Ficher Annie, Cziffra György, Kocsis Zoltán országában ez így LEHETETLEN!
Tovább olvasom