Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nem lopják, csak elhagyják a pulóvereket

Szeged - Nyilvános fogastól a számzáras fémrekeszig mindenféle lehetőség megtalálható a ruhák, könyvek tárolására a szegedi általános iskolákban. Az intézmények állítják: a rendszer mindenhol biztonságos: a lopás sehol sem jellemző.
Zárható szekrényekben tárolják a kabátokat, tornazsákokat a szegedi általános iskolások. Intézménytől függ, hogy a lakatos szekrények mellett mi vigyáz még a gyerekek értékeire: hagyományos, akasztós ruhafogason lógnak a kabátok, vagy számzáras fémszekrényben őrzik a könyveket. Állítják: a lopás nem jellemző sehol. A gyerekek inkább elhagyják a pulóvereiket. – Keskenyek a folyosóink, ezért az osztálytermekben vannak a beépített szekrények és a ruhafogasok. A felső tagozatos diákok teremről teremre vándorolnak, és viszik magukkal a cuccaikat – árulta el Tóthné Lengyel Mária. A Dózsa György Általános Iskola igazgatója hozzátette: az alsósok szekrényei zárhatók, ők még a könyveiket sem viszik haza, hanem otthagyják az iskolában. Több iskolában 4-5 gyerek használ közösen egy szekrényt. Ilyenkor vagy csak a felelősnek van kulcsa a lakathoz, vagy mindegyiküknek. A Makkosházi Általános Iskolában általában azok kerülnek egy szekrénybe, akik egyfelé laknak, vagy barátok. – Minden terem mellett van egy zárható beépített szekrény. Tudjuk, hogy nem ez a legmodernebb módszer, de az iskola 25 éves történetében még egyszer sem volt probléma vele – mondta Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgató.

Tiszta Amerika: a madáchos gyerekek hamar megkedvelték a kódos szekrényeket. Fotó: Schmidt Andrea
Tiszta Amerika: a gyerekek hamar megkedvelték a kódos szekrényeket. Fotó: Schmidt Andrea

Csak a szabad fogasokról tűnt el kabát vagy pulóver a Tabán Általános Iskolából. Flachné Vidéki Katalin igazgató szerint ez is csak a gyerekek figyelmetlenségéből adódott: véletlenül másét vették fel, ami utólag mindig kiderült. A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában pedig még felesleg is van: az ottfelejtett pulóverek vagy a szülői értekezleten, vagy a közeli szeretetszolgálatnál találnak gazdára. – Van 15-20 szekrényünk a suliboxtól. Ezekért a számzáras szekrényekért havonta körülbelül 500 forintot kell fizetnie a szülőnek, hogy a gyerekének saját fémrekesze lehessen – magyarázta Botos István igazgató. Hozzátette: egyelőre nem népszerű náluk ez a számkódos, amerikai stílus.

Ezzel szemben a Madách Imre Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskolában megszerették a gyerekek a tengerentúli módit. Nemrég újabb fémszekrényeket rendelt dr. Ezumahné Németh Györgyi igazgató az iskola alapítványán keresztül. – A gyerekek találják ki a kódot, ezért azt csak ők tudják. Szerintem ez igen biztonságos megoldás. Hamarosan minden szinten lesznek ilyen szekrények, hogy a diákok és a szülők a legnagyobb biztonságban tudhassák értékeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra csökken a benzin ára

Bruttó 9 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 12 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi… Tovább olvasom