Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem lovashalálban reménykedik

Szeged - A gazdasági válság ellenére közel ugyanannyian neveztek idén is a május 30. és június 1. közötti Nemzeti Vágtára, mint tavaly, bár novemberben még maguk a főszervezők is kételkedtek ebben – árulta el Geszti Péter, aki a napokban Szegeden járt. A Vágta szellemi atyja beszélt a politika és a megarendezvény kapcsolatáról, a kreativitásról, és beszámolt friss apai élményeiről is.
– Hányan neveztek eddig a második Nemzeti Vágtára, és hogyan érintette a gazdasági válság a rendezvényt?
– Több mint nyolcvanan, azaz a tavalyihoz hasonló számban jelentkeztek. Ez nagy szó, mert a gazdasági krízis súlyosan érint mindenkit. A települések ilyenkor visszafogják az ilyen jellegű kiadásaikat, pedig a jelenlét nagyon fontos az önkormányzatoknak is. Sokan mondták, hogy szeretik a Vágtát, de nem tudnak eljönni, mert a költségvetésük túl szűkös lett. Nem tudnák megvédeni helyben azt a döntést, hogy miért neveztek.

– Nem volt önökben kétség a válság miatt az idei Vágta megrendezésével kapcsolatban?
– Novemberben mi is elgondolkodtunk rajta: szabad-e nekimennünk idén. Végül úgy döntöttünk, hogy leszegett fejjel, összeszorított fogakkal, de menni kell előre. Bevállaltuk a kockázatot, hogy a rendezvény veszteséges lesz. Ugyanakkor viszont úgy látjuk, hogy a szellemiségét, a szépségét, a fontosságát, az újszerűségét rengetegen felismerték, és ha túl leszünk ezen a gazdasági depresszión, még több település számára lesz jó lehetőség a bemutatkozásra.

– Mikor látjuk önt nyeregben, egyáltalán tud-e lovagolni?
– Nem tudok lovagolni, én másféle halálnemben reménykedem, nem abban, hogy egy ló ledob magáról. Az én feladatom olyan, mint egy rendezőé: megtalálni a legjobb embereket az egyes feladatokra, és megfelelően összeszervezni, kézben tartani. 100 emberrel dolgozom együtt a Vágta szervezésében, mindenkitől azt kérem, amiben a legjobb.

Geszti Péter: A politika még most is valamilyen furcsa állatként néz a Nemzeti Vágtára. Fotó: Frank Yvette
Geszti Péter: A politika még most is valamilyen furcsa állatként néz a Nemzeti Vágtára. Fotó: Frank Yvette

– Tavaly és idén is hangsúlyozták, hogy megpróbálják távol tartani a politikát a Vágtától. Hogyan lehet ezt megvalósítani?
– Ha a politika ma valaminek a közelébe kerül, az többnyire egyfajta ellenerőt szokott képviselni. Ezt főként tavaly lehetett érzékelni. Gyanakodtak a településvezetők, a nagyobb támogatók, hogy mit akarunk, van-e mögötte valamilyen politikai szándék, miért akarok én a nemzeti hagyományokkal foglalkozni. Szerencsére ez elmúlt, bebizonyítottuk, hogy itt nem szónokol senki, nem került elő az utolsó pillanatban valamilyen nyuszi a kalapból, mondjuk, egy párt logója vagy ilyesmi. A politika még most is valamilyen furcsa állatként néz a Vágtára, de a profik felismerték, hogy ebben komoly településmarketing-érték van. Sőt már magától tovább is fejlődött. A bajai kistérség szervezte Bácskai Vágta is ezt bizonyítja. Jövőre sok helyi, regionális Vágtát akarunk csinálni, azokon kiválasztani a térség legjobb lovasait. Efelé nyit a jövőben a Vágta.

– 25 éve dolgozik a reklámszakmában. Hogyan lehet nap mint nap kreatívnak lenni?
– Nem állítom, hogy mindennap a kreativitás csúcsát futja meg az ember. A legfontosabb, hogy sok energia kell hozzá, nagyon nyitottnak kell lenni, és jóval több munkát kell rá fordítani, mint egy normál munkakörben. Színházba, moziba, baráti társaságba kell járni, zenét hallgatni, olvasni, és figyelni kell az embereket, az emberi kapcsolatokat. Engem emellett az utazás tölt fel, és persze újabban a kislányommal meg a feleségemmel töltött idő. Nagyon nehéz megújulni, én ezért is szoktam időnként kilépni ebből a műfajból, és valami mást csinálni. Így sokkal több élménnyel, inspirációval tudok visszaülni egy-egy kommunikációs feladat elvégzéséhez.

– Három hónapos a kislánya. Mennyire változtatta meg az életét Sára érkezése?
– Új érzelmi dimenziót nyitott számomra, amire nagyon vágytam. Új, cérnavékony szólam indult a feleségemmel közösen énekelt melódiára. Nagyon nagy boldogságot jelent. A Vágta miatt most még 3 hétig visszafogottan vagyok a családdal, de minden reggel elkések, mert nem tudok elszakadni a gyerektől, annyira édes. A fürdetésből, pelenkázásból is kikérem a részem, imádok a gyerekkel lenni. Nagyon élénk baba, értelmes, jó a reakciókészsége, minden érdekli.

– Ma van a 45. szülinapja. Hogyan ünnepelnek?
– Most a Vágta miatt csak egy kisebb baráti összejövetel lesz, aztán június második felében egy nagyobb családi összejövetelt szervezünk a feleségemmel. Tervezem egy kislemez kiadását is, ami régen ugye 45-ös fordulatszámon pörgött. Van is pár szövegem hozzá, csak kellene néhány zenész, akivel megírjuk a dalokat. Olyan popzenére gondoltam, amiben rapelemek és latin ritmusok keverednének.

Zsófi pónival indul a vágtán

– Ügetünk, vágtatunk, mindennap többet és többet. Így egyre erősebb lesz a kis póniló. Délutánonként legalább egy órát foglalkozom Filuménával – részletezte az edzéstervét Tárkány Zsófia. A 15 éves szegedi zsoké a baktói lovas klub színeiben indul a Nemzeti Vágtán egy hatéves sárga kancával. Zsófia négy éve ment ki először a lovardába, és másfél éve versenyszerűen űzi az izgalmas sportot, amit állítása szerint a lovak iránti rajongása és a változatossága miatt szeret.

Tárkány Zsófia a baktói lovas klub színeiben indul.
Tárkány Zsófia a baktói lovas klub színeiben indul.

Általában nagy lovon lovagol – 179 centiméter magas a diáklány –, és több számban is versenyez: díjugrat és díjlovagol. Iskola után rögtön a baktói lovardába indul, és estig a lovakkal foglalkozik. Filuménával korábban nem dolgozott együtt, a póni két hónapja került a lovardába, most szövődik köztük a barátság. Aranyos kis paci – fogalmazott Zsófia. Elárulta: nem izgul még a verseny miatt, majd ott. Az esélyeit pedig nem tudja felmérni, nem ismeri vetélytársait, és síkversenyen sem indult még soha.

Olvasóink írták

  • 2. peterslounge 2009. május 11. 14:06
    „persze hogy ellenszemves hiszen Ő CSINÁL valamit.”
  • 1. samsung02 2009. május 11. 09:58
    „Hu de ellenszenves ez a GESZTI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkutya is őrzi Felsőváros biztonságát

Szeged - Rendőrkutya is szaglászik a bűnözők után Felsővároson. A Biztonságos Élet-tér programban a… Tovább olvasom