Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Nem marad el a THEALTER fesztivál

Szeged - Közel 5 millió forinttal kap kevesebb pénzt a szegedi független színházi élet képviselője, a MASZK Egyesület. Balog József igazgató a megszűnéstől tart.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idei évre megítélt, de még nem folyósított támogatások összegének 36,5 százalékát zárolja a kőszínházi struktúrán kívüli pályázóktól. A szegedi MASZK Egyesületet a megszűnés fenyegeti.

Jövőre is Balog József lesz a kapitány a THEALTER-en. Fotó: Schmidt Andrea
Jövőre is Balog József lesz a kapitány a THEALTER-en. Fotó: Schmidt Andrea
– Az egész szféra veszélyben van. Több mint 100 társulat érintett, amelyek kölcsönösen függnek egymástól. Bármikor elindulhat a dominó, hogy ki marad talpon, nem lehet tudni előre – mondta Balog József, az egyesület elnöke.

A pályázatuk után az idei évre 14,5 millió forintos támogatást ítélt meg a szakmai kuratórium, amelyből mindössze 9 millió 200 ezret kapnak meg a zárolások miatt, jelen állás szerint jövő év januárjában. De csak akkor, ha addig nem keletkeznek köztartozásaik. Jelenleg számos őszi fellépőnek, munkatársnak, szolgáltatónak nem tudják kifizetni az őt megillető követelését, a tartalékaik elfogytak, jegybevételük idén már nem lesz. Ugyanakkor az infrastruktúrát fenn kell tartaniuk, most is keletkeznek költségeik. Kulcsfontosságú, hogy hozzájuthatnak-e az idei pénzünkhöz – nagyjából ezen múlik a sorsuk. Adósságuk kevesebb, mint a zárolás után várható támogatás összege.

– Nemcsak az alternatív színházakra és intézményeikre jut kevesebb, hanem általában a kultúrára, az oktatásra vagy az egészségügyre is, ezek mindnyájunkat érintő területek. Az előadó-művészeti törvény megváltozásával pedig a ránk vonatkozó törvényi garanciák is megszűntek, a korábbi forrás kevesebb mint a felére apadt 3 év alatt – magyarázta a igazgató. Balog József elmondta, nem ez az egyetlen bevételi forrása a területnek, de még így is a legjelentősebb. Ráadásul kevesen vannak, gyenge érdekérvényesítő képességgel bírnak. Hozzátette: érzik a szolidaritás hiányát, de tisztában vannak vele, hogy nem csak nekik nehéz.

– A szokásos időpontban, július végén, a szokásos fő helyszínen, a régi zsinagógában megtartjuk a THEALTER fesztivált – jelentette ki Balog. Bármilyen más helyszín attól függ, mennyi támogatót tudnak szerezni.
– Vagy örömfesztivált, vagy egy olyan rendezvényt szervezünk, ahová mindenki hoz valamit, kicsit batyus jelleggel. Volt már ilyen, egy Mediawave-fesztiválon. Ami biztos: a THEALTER jövőre is nemzetközi és magyar lesz egyszerre – mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxival busz helyett?

A jogszabályok összehangolt módosítására van szükség ahhoz, hogy a taxi a közhasznú közlekedés részévé válhasson. Tovább olvasom