Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem maradnak Balin az utasok

Szeged - Jogerős ítélet született a múlt héten arról, hogy az állam kártérítéssel tartozik a becsődölt utazási irodák ügyfeleinek, amennyiben a szervező vagyoni biztosítéka nem volt elegendő a befizetett pénz egészének visszaadására. A szegedi utaztatók szerint növeli a biztonságot az ítélet.
 Becsődöltek

A legnevezetesebb csődök az elmúlt pár évből: Aeroviva, 5 Kontinens, Bella Tours, Sopianae Tours, Quitt Tours, Fiesta Travel, Horváth Tours. A legutolsó csőd idén januárban következett be: a Suntimes török tulajdonú irodánál 400 utas maradt hoppon, akik törökországi nyaralást fizettek ki az idei szezonra.

– Az állam a jövőben jobban „odafigyel" az utazási irodák működésére, mivel nem lesz kedve helyettük helytállni – értékelte a múlt héten született jogerős, irányadó bírósági ítéletet Prónay Gyula, a szegedi Proko Travel igazgatója.

– Ez plusznyugalmat ad az utazásszervezőknek és az utasoknak egyaránt. Az volt eddig is a fő probléma, hogy a kaucióbiztosítás nem fedezte a teljes kárt.

Mi történt? A Fővárosi Ítélőtábla múlt szerdán kihirdetett ítélete az 5 Kontinens utazási iroda néhány ügyfele számára állapította meg az állam kártérítési kötelezettségét. Tehát jogerős bírósági ítélet rendelkezik arról, hogy az állam köteles megfizetni mindazoknak a kárát, akik a csőd után nem kapták vissza teljes egészében a befizetett pénzüket. Az 5 Kontinenssel szerződők az iroda bebukásakor csak a pénzük 22 százalékát kapták vissza, ezért fordultak bírósághoz. Az ítélet jogerős, vagyis további perek indulhatnak, hiszen ez alapján mindazok követelhetnek az államtól kártérítést, akik az 5 éves elévülési időn belül vesztettek rajta egy-egy utazási iroda csődjén.

A charterező irodáknak jelenleg az árbevétel 20 százalékát kell kaucióként letenniük, általában biztosítótársaságnál, a többieknek 12 százalékot. Ez az összeg fedezné az utasok befizetéseit, a hazautazás költségeit. Ha egy utazási iroda csődbe megy, a vagyoni biztosítékot szolgáltató biztosító előbb begyűjti a kárigényeket, majd megnézi, mire elegendő a kaució. Ha van elegendő pénz, fizet, ha nem, mindenki egyenlő arányban, a kárigénye bizonyos hányadát kapja meg. A vagyoni biztosíték csak a szervezett utakra vonatkozik.

Az állam kártérítési kötelezettsége növeli az utasok biztonságát. Fotó: Frank Yvette
Az állam kártérítési kötelezettsége növeli az utasok biztonságát. Fotó: Frank Yvette

Uzon Ágnes, az Adria Tours vezetője szerint egy biztosítótársaságnak is fel kell tudni mérni, hogy reális-e a kaució összege. Úgy véli, a charterező irodáknál a legnagyobb a rizikó, az eddigi óriáscsődök is őket érintették. Annál az utazásszervezőnél – ilyen az Adria Tours is –, amelyiknél szállást foglalnak az emberek, és egyénileg utaznak, nagy meglepetés nem érheti őket. Horvátországban lehet másik szállást találni, Balin nehezebb, ráadásul haza is kell valahogy jönni. A jogerős bírósági ítélet és az állami szerepvállalás számára is megnyugtató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Clock

Bejáráson mutatták meg az újságíróknak a Reök-palotában a nemrég megnyílt Clock kávézót az üzemeltetők. Tovább olvasom