Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nem maradunk tűzijáték nélkül

Csongrád megye - Szegeden a Huszár Mátyás rakparton áruló kereskedők bérleti díjából, Hódmezővásárhelyen vállalkozók adományából rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot.
A hazánkat sújtó árvíz miatt sokan javasolták, hogy az augusztus 20-i tűzijátékok árát az árvízkárosultaknak kellene felajánlani. A legtöbb Csongrád megyei városban végül mégsem marad el a látványos esemény.

Szélpál Gábor, a szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója a holnap este 21 órakor kezdődő, 12 perces tűzijátékról elmondta: a 3 millió forintba kerülő látványosságot a rakparton áruló kereskedők bérleti díjából fedezi az önkormányzat. A tűzijáték előtt Botka László polgármester a város 3,5 millió forintos segítségét adja át az árvíz sújtotta Hernádkércs első emberének, Kiss Zoltánnak.

Bácskai Dániel, a szegedi tűzijátékért felelős Pyro Maxx Kft. marketingmenedzsere elmondta: több mint 1500 tűzijátékbombát lőnek fel a Partfürdőről. – A bombák helyszíni telepítése tegnap reggel kezdődött, és várhatóan holnap délelőtt fejeződik be. A telepítés megkezdésétől a műszaki berendezések elszállításáig a helyszínt biztonsági szolgálat őrzi – mondta Bácskai. Az egyik legnagyobb durranás a tourbillion lesz, amely működését tekintve majdnem mindenben megegyezik a hagyományos tűzijátékbombával, ám fellövése után a megszokott színes csillagok mellett több dús tűzkerék repül ki belőle.

Tegnap reggel elkezdték a tűzijátékbombák telepítését az újszegedi Partfürdőn. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap reggel elkezdték a tűzijátékbombák telepítését az újszegedi Partfürdőn.
Fotó: Karnok Csaba

A Belvárosi hidat a forgalom elől holnap 20 és 22 óra között lezárják: a Tisza Volán és az SZKT járatai terelőúton közlekednek. A tűzijáték után sűrített menetrend szerint szállítják az embereket. A tűzijátékot a Tiszán lévő csónakokról és hajókról is figyelni lehet – egy 800–1000 méteres szakaszt azonban a Tiszai Vízirendészet szegedi rendőrőrse lezár. A tiltott zónára megvilágított táblákkal és bójákkal is felhívják a figyelmet.

Hódmezővásárhely sem marad tűzijáték nélkül – korábban elhatározták, hogy csak akkor tartják meg, ha lesz szponzor –, több mint 40 vállalkozó és cég adta össze a pénzt a látványosságra. Az összegből a város nemcsak a negyedórás tűzijátékot, hanem az egész ünnepi programsorozatot finanszírozza. A bombákat – köztük a nemzetiszínű motívumokat az égre rajzoló pirotechnikát – a városháza tornyából és udvarából lövik fel este fél 10-kor.

Vigyázzunk a kutyáinkra

A Tappancs Állatvédő Alapítvány azt tanácsolja a kutyatulajdonosoknak, hogy kedvencüket ne a tűzijáték ideje alatt vigyék sétálni – és soha ne vigyék a tűzijáték helyszínére az ebeket. A kutyán legyen nyakörv, azon pedig biléta a gazdi telefonszámával. Ha megoldható, ne hagyjuk kint a kertben a négylábút, mert ijedtében a bezárt kertből is ki tud szökni.

Szentesen és Kisteleken is lőnek

Kistelek évek óta szerény költségvetésből, 250 ezer forintból rendezi meg az eseményt. Szentesen is lőnek fel rakétákat. Csongrádon már a Körös-toroki napok végén gyönyörködhettek az emberek az égi tüneményben. A nagyvárosokat – Pécs, Miskolc, Békéscsaba – követően hazánk több száz kisebb települése döntött úgy, a takarékosság jegyében rendezi meg az idei tűzijátékot.

Olvasóink írták

 • 15. na_mit_talaltam 2010. augusztus 20. 22:52
  „Akkor nézzük az adakozást és a matekot:
  Az adomány céljára nyitott számlára cégek és magánemberek adakoztak 1,2 MFt-ot
  A gála jegybevétele: 0,1 MFt
  A gálán az urnába bedobott összeg: 0,45 MFt
  Összesen: 1,75 MFt
  2x1,75=3,5 MFt
  A matek jó, de a csúsztatás ténye fennáll. Bár ebben már a DM kezét sejtem. Botka PR-ra fordították le a tényeket.”
 • 14. Valaki01 2010. augusztus 20. 21:47
  „8.komment
  Botka elvtárs megint csúsztat egy picit. Nem lebecsülve a segítséget, mégsem teljesen korrekt amit mond.
  A város - vagyis az önkormányzat - nem 3,5 milliót ad, csak a felét, a többit mi, köztük jómagam, adtuk össze. Igaz, hogy a város a lakóiból áll, de mégis ez így lenne korrekt: Szeged 1,25 milliót, a lakosok a másik felét adták Hernádkércsnek.
  Forrás DM
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/35_millio_forintot_kap_hernadkercs/2164363/

  Bocsánat,de egy kis matematika...

  Szerinted 1.25+1.25=3.5??? 1.25+1.25=2.5 vagyis 3.5:2=1.75
  Szóval akkor a helyes beszéde így hangozhatott,hogy: Szeged 1.75 milliót,a lakosok a másik felét adták Hernádkércsnek. (az az 1.75 milliót)
  Forrás DM??? Talán ők sem tudnak számolni...”
 • 13. Moon 2010. augusztus 20. 12:30
  „Okz 63-nakl! Ennek mi köze ehhez a cikkhez? Frankó mikor a kommentnek semmi köze a cikkhez jelen esetben a tűzijátékhoz.”
 • 12. giy 2010. augusztus 20. 10:10
  „Nekem is van biztosításom, sőt 3xos, az elmúlt hónapban eltört a lábam, 24.000-et kaptam érte. De ha végig gondolod az öreg néni, aki már fél lábbal a sírba készül nem így gondolja, mert azt se tudja, hogy a holnapot megéli-e. Nem kell mindenkit szapulni, hogy hülye. Az öreg néni nyugdíja se sok, örül, ha a kis parizer meg a kenyér kitelik belőle, hogy futhasson a busz után. mert a Mars téren olcsóbb. Ha tudták volna, hogy jön a víz biztos felkészültek volna...de hát Ti úgyis jobban tudjátok...mert nem kellett homokzsákot cipeljetek! Csak az öreg néni nem tud Benneteket szapulni itt az interneten, mert nem tudja, hogy mi is az ......szégyelljétek magatokat.”
 • 11. rastaman 2010. augusztus 20. 09:47
  „Érdekes lehet az a vásárhelyi adakozás! Az önkéntesség új értelmet kap Lázár uralma alatt! De azt is el tudom képzelni, hogy az adakozók kapnak is majd...”
 • 10. okz63 2010. augusztus 20. 09:21
  „"9. hozzászólás kispacni 2010.08.20. 08:49
  Már elnézést, de akinek nincs biztosítása, annak minek segítsünk. Akkor ezután senki nem köt biztosítást, és a következő árvízkor, viharkor az állam mindig mindenkinek minden kárát meg kell térítse. Ébredj már fel a szocializmusból.
  A 2004-es árvizkor a szoci kormány is csak a biztosítottaknak segített. Nagyon helyesen. Nekem van épület és lakásbiztosításom. Neked nincs ?"

  Bizony így van! Aki sajnálja a biztosítást havonta fizetni, az sír mindig a legjobban, ha bármi baj éri és az államtól várja el, hogy segítsen. Márpedig az állam nem fejőstehén! Tudomásul kéne venni, hogy egyre többször várható ilyen gond, ha valaki olyan helyen él, ahol ez előfordulhat, a biztosítóknak meg nem kellene elhárítani magukról a kockázatot, ha baj történik, mert nagyon sokszor bizony ezt teszik :-(”
 • 9. kispacni 2010. augusztus 20. 08:49
  „1.
  Már elnézést, de akinek nincs biztosítása, annak minek segítsünk. Akkor ezután senki nem köt biztosítást, és a következő árvízkor, viharkor az állam mindig mindenkinek minden kárát meg kell térítse. Ébredj már fel a szocializmusból.

  A 2004-es árvizkor a szoci kormány is csak a biztosítottaknak segített. Nagyon helyesen. Nekem van épület és lakásbiztosításom. Neked nincs ?”
 • 8. na_mit_talaltam 2010. augusztus 19. 22:16
  „Botka elvtárs megint csúsztat egy picit. Nem lebecsülve a segítséget, mégsem teljesen korrekt amit mond.
  A város - vagyis az önkormányzat - nem 3,5 milliót ad, csak a felét, a többit mi, köztük jómagam, adtuk össze. Igaz, hogy a város a lakóiból áll, de mégis ez így lenne korrekt: Szeged 1,25 milliót, a lakosok a másik felét adták Hernádkércsnek.
  Forrás DM
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/35_millio_forintot_kap_hernadkercs/2164363/”
 • 7. jozko 2010. augusztus 19. 21:23
  „Sok választott funkcionáriust tudok a rangjához méltóan tisztelni-mert vannak , akik megérdemlik!
  De ez az "első ember" titulus az agyamra megy....
  Nem lehetne néven és rangon szólítani ezeket az "eső embereket"-merthogy ezt a jelzőt azért nem mindenki érdemli meg-viszont válogatás nélkül kiosztják. Leginkább a médiában!”
 • 6. giy 2010. augusztus 19. 15:13
  „aki elmegy a tüzijátékra a 1752-n lehet 200.-ot adományozni a károsultaknak...”
 • 5. giy 2010. augusztus 19. 15:12
  „Lopland...igen, ez a lényeg...ez volna a lényeg...de hát aki odaért Micimackó varázsbödönéhez az merííííííííít.... és sajna nagyon torkosak.... ez a helypénzszivattyús hasonlat különösen tetszett. szivattyú...:-) olyan ez mint a az adó, adózol a fizetésednél, adózol, ha nyaralsz az adózott fizetésedből, ha van betett pénzed fizeted a kamatadót az adózott fizetésedből. sose lesz vége..Egy csúnya szó jutott eszembe még ide, de nem szeretnék moderálva lenni. Gondoltam akire akartam és mondtam amit gondoltam....”
 • 4. Lopland 2010. augusztus 19. 14:45
  „Egyet azért meg kell értenünk. Ezt a fesztiválnak éppen nem nevezhető rettenetet a Városkép és környezete "szervezte". Itt pedig tökmindegy, ki jön ki, milyen gagyival, mit árul, csak fizesse ki a helypénzt, ami valóban nem olcsó. Tegnap nagyon sokan kóvályogtak, mert csak nevében volt grill a fesztivál, mivel nem lehetett találni csak 2 sütögetőt.
  Ha kedvezményes áron kínálná a város a helyet, akkor igenis meg lehetne és meg is kellene válogatni a kereskedőket. A romos bilikék lakókocsibüfé még elmegy egy falusi vásáron, de nem igazán való Szeged belvárosába. Persze neki is meg kell élnie, de legalább kulturált módon kellene kinéznie.
  Valaki emlékszik még a grillkamionra, amit néhány éve a Stefánián láthattunk. Na az szép volt. Persze ott is horror volt az ár, de nyilván Szeged és Szélpál telhetetlen korántsem üvegzsebe miatt van.
  Ha valami picit jobban néz ki, azt mindjárt nem a város és nem Szélpál által felügyelt helypénzszivattyú szervezi (lásd Dóm téri Karácsonyok, Hungarikum feszt).
  Normális nagyvárosokban lehet hogy jobban igyekeznek a minőségibb kereskedők beengedésére.”
 • 3. giy 2010. augusztus 19. 12:22
  „CID, az a baj, hogy itt nem a sok kicsi sokra megy, hanem a gyorsan egy körben lenyúzzuk a 8 réteg bőrödet alkalmazzák.”
 • 2. CID 2010. augusztus 19. 12:07
  „Azért, mi lenne már, ha legalább évente egyszer nem olyan bérleti díjakat állapítanának meg a kereskedőknek, hogy a vevőnek még az étvágya is elmegy az ezer forintos saslik ( egy pálca ) meg a 35-4000 ft-os ászok sörök láttán.”
 • 1. giy 2010. augusztus 19. 12:01
  „hát az a három millió is bőven elfért volna az árvízkárosultaknak, nem sok, de ahol a nincs az Úr, ott jó lett volna.... másrészől a drága államunk csak azoknak segít, akiknek mindene odalett, akinek nem volt biztosítása és "csak" bement a víz, azoknak nincs segítség! kezdhetik onnan, ahol a part szakad....SZEBB JÖVŐT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtermett az ország kenyere

Volt eső, volt jég, volt szárazság és hőség – de az aratás idén sem maradt el. A tavalyinál kevesebb a raktárakban a betakarított gabona, ám a kenyérnek való mennyiség megtermett az országban. Tovább olvasom