Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem merik egyedül átengedni a gyerekeket az úton Kecskésen

Szeged - Sokan azért várják a kecskéstelepi iskola előtt gyereküket, unokájukat, hogy átkísérjék a nagy forgalmú Szabadkai úton. Rendőrlámpás gyalogátkelőhelyet nem lehet építeni a közeli vasúti átjáró miatt. A körzet képviselője most olyan felnőtteket keres, akik egymást váltva segítenének az átkelésben.
A Szentmihályon élő Froman Róbertné hétköznap minden délután bebuszozik Kecskéstelepre, hogy unokájának, Mercédesznek ne egyedül kelljen átmennie a Szabadkai út túloldalára. Reggel erre nincs szükség, mert olyankor a busz a nemzetközi útnak azon az oldalán teszi le a gyerekeket, amerre a Fekete István Általános Iskola biztonságosan megközelíthető. Nagyon nagy itt a forgalom, és bár a család nem tud arról, hogy bárkit baleset ért volna az utóbbi időben, nem merik egyedül átengedni a kislányt. Ezzel nincsenek egyedül: jó néhányan bejárnak Szentmihályról a gyerekekért, például Simon Istvánné is, aki ilyenkor a kétéves kistestvért is elhozza magával buszozni. – Nyáron, ha jó az idő, biciklivel is szoktunk jönni, másvalaki robogóval, átkísérjük a gyereket, megvárjuk, hogy fölszálljon, és aztán otthon találkozunk – mondja Fromanné. Akinek nincs autója, és félti a gyerekét, ezt a megoldást választja, nyilvánvalóan azok a kecskéstelepiek is, akik az iskolához képest a Szabadkai út túloldalán laknak.

Froman Róbertné és Simon Istvánné a gyerekekkel. Sokaknak családi program az átkelés a Szabadkai úton. A szerző felvétele
Froman Róbertné és Simon Istvánné a gyerekekkel. Sokaknak családi program az átkelés a Szabadkai úton.
A szerző felvétele

Dr. Szil Elemérné, az iskola igazgatója azt mondja, ezt a problémát már kilenc évvel ezelőtt is szerették volna megoldani. A régebbi képviselő, Papp Zoltán levelet írt az ügyben, és a buszmegállónál lakó egyik szülő is próbált segíteni, de az derült ki, nincs lehetőség lámpás átkelőhely kialakítására a szabványok miatt. A fő akadály az, hogy a közeli vasúti átjáró túl gyakran van zárva, és emiatt torlódik a várakozók sora. Ha még egy közlekedési lámpa is lenne, kezelhetetlenné válna a forgalom. A jelenlegi képviselő, Nógrádi Tibor azt mondja, nincs realitása annak, hogy itt fölül- vagy aluljáró épüljön, nagyon sokba kerülne.

Két megoldás lehetséges, az egyik egy vasúti biztonsági beruházás – ahogy hozzáértőktől hallotta, tízmilliós nagyságrendű összegbe kerülne. Lehetővé válna, hogy a sorompó ritkábban, illetve rövidebb időre maradjon zárva, kevesebb lenne a torlódás. A képviselő hozzátette, nem tudni, mikor jut erre pénz, ezért más megoldás kell, még mielőtt valakit tényleg baleset érne. – Tiszteletre méltó az, ahogy a szülők reagálnak erre a helyzetre, mi többen úgy gondoltuk, hogy a polgárőrséggel, segíteni akaró helybeliekkel közösen szolgálatot állítunk föl: iskolakezdés előtt és a végén az átkelőhely két oldalán egy-egy láthatósági mellényt viselő felnőtt fog állni, és ha kell, megállítja a forgalmat, hogy a gyerekek biztonsággal átmehessenek – mondta Nógrádi. Ha 20 ember összejönne, az azt jelentené, hogy tíznaponta kerül sor mindenkire. Aki részt venne ebben a munkában, a 70/778-5879-es telefonszámon jelentkezhet a képviselőnél.

Olvasóink írták

 • 19. zsóka 2011. november 11. 20:13
  „Bocsánat, de mintha az lenne a KRESZ-ben, hogy zebra előtt meg kell állni az autónak. Vagy tévedek?
  Semmi más nem kell, csak 2 db rendőr, aki odaáll és büntet, mint az állat. Persze nem 1 napra kell odamenni, hanem folyamatosan ott kell lenni.
  És nemcsak ennél a zebránál. Pl. a II. kórház előtti zebrán sem nagyon lehet átmenni, bár ott van egy lámpa, és az némileg megfogja a befelé jövő forgalmat, de a kifelé menők rá se bagóznak a zebrára. Még, ha lelépünk, akkor sem lassítanak.”
 • 18. nelek 2011. november 11. 20:12
  „Nemcsak a zebránál kéne felnőtt segítőknek állnia. Az sem ártana, ha az autókat is felnőttek vezetnék.

  Ma délután a Szabadkai úton keltem át a Vám térnél. Gyalogostársaimmal megvártuk, míg az a 15-20 autó elment előttünk (most nem volt öngyilkos hajlamú járókelő a környéken), aztán átóvakodtunk a zebrán.”
 • 17. JungHeinrich 2011. november 11. 18:57
  „...jah amikor meg nyugdijasok sarga mellenyben, segitettek az atkelest rogton 50es eveket kialtott a sok nagyot tudo. Nem indokolt? De .....indokolt minden olyan esetben ahol az emberi elet veszelyben.Miert nem lehet Magyarorszagon mindent ugy csinalni,hogy kizarolag az emberek erdekeit nezze az a sok haszontalan kozszolga? Tenyleg tragikomikus ma Magyarorszagon elni!”
 • 16. Zsoltee0716 2011. november 11. 18:34
  „Bajai útnál is van fénysorompó még is van jelzőlámpa. A gyerekeket meg kell tanítani közlekedni mire figyeljen. talán akad egy két jó szándékú vezető aki át engedi őket.

  Én elsős koromban igaz télre már egyedül jártam haza. Haza lógtam, és utána már nem jött többet értem az apám! Menj egyedül.”
 • 15. Wacky 2011. november 11. 14:10
  „ez hülyeség, nem oda kell ahol a kép készült, hanem visszább... ott ahol a sulinak az utcája jön ki a a Szabadkai útra!!
  rendszeresen látni hogy ott mennek át a gyerekek, és ott még átkelő sincs... mert nagyon sokan Szentmihály felé mennek, és nem akarnak kerülni, ezért az utca végén a főúton a járművek között csalinkázva mennek át, esetenként át is rohannak... na oda kéne JELZŐLÁMPA!! ott indokolt lenne”
 • 14. vuk 2011. november 11. 13:50
  „4. nelek 2011.11.11. 08:10
  LOL
  Ja, nem artana. Vagy mondjuk olyat, hogy ezt a szabalyt kotelezo legyen betartani.

  Egyebkent az autos szulok magukba is nezhetnek, hogy vajon ok mennyire tisztelik/veszik eszre a zebrakat a varosban.”
 • 13. traktordj26@gmail.com 2011. november 11. 13:35
  „Már egy mezei forgalom lassító "sziget" az út közepén is sokat jelentene szerintem, mert sokszor az a probléma, hogy egyik sáv éppen üres, de a másikba pont nagy a forgalom, és amikor már mehetnének az emberek, a másik oldalról ér oda a forgalom. Olcsó, egyszerű, igaz nem 100%-os megoldás.”
 • 12. Gyuri_maci 2011. november 11. 13:13
  „Sajnos azt kell mondjam, hogy a fényképen látható zebra nem a legjobb helyen van. Hogy miért? Akik a városból Szentmihály felé tartanak, vagy onnan érkeznek reggel iskolába, illetve iskola után Szentmihály felé mennek haza, nem igazán használják azt a zebrát, az ugyanis "hátrébb" van, mint az iskola utcája, a Gera Sándor utca-Postás utca. Valahol, ha jól emlékszem a Kecskési Hírmondóban olvastam egy tervezetet egy új zebráról, mely a patika és a belváros felé menő busz megállóját "kötné" össze. Ez azóta sem valósult meg, pedig az tényleg jó hely lenne, ott rengetegen (megjegyzem sokszor én is) átkelnek, kicsik, nagyok, felnőttek, holott a KRESZ tiltja, hiszen nincs felfestett átkelőhely.”
 • 11. postboy 2011. november 11. 12:06
  „"... Rendőrlámpás gyalogátkelőhelyet nem lehet építeni a közeli vasúti átjáró miatt. ..." Vásárhelyen a népkerti átjáróban meg tudták oldani?
  Én naponta használom a Palánkai u.-i átjárót. Felnőtt létemre mondom, valóban nagyon veszélyes.
  Az önkormányzatnak kötelessége lenne megoldani ezt a problémát. Miért kell megvárni azt, hogy tragédia történjen? Dorozsmán is addig vártak a lámpás átjáróval a Jerney utcánál, amíg egy kisgyereket elütöttek ott és meghalt. Ez vagy tíz éve történt, akkoriban hatalmas demonstráció volt a lakosság részéről a közlekedési problémák megoldásáért.”
 • 10. Elendur 2011. november 11. 09:29
  „Na most nem tom pontosan hogyan is vannak ott az utcák, de reggel, és du nem lehetne, hogy az érintett buszok bekanyarodnának az iskola elé? Vagy az iskola környékén, védett helyen lehessen felszállni?”
 • 9. Attis2 2011. november 11. 09:29
  „Szeretném jelezni a DM felé,hogy a megadott telefonszám hibás!”
 • 8. nikk525 2011. november 11. 09:13
  „én felnőttként is félek átkelni ezen a kereszteződésen.. itt akkor is nagy a forgalom, ha nincs csúcsidő”
 • 7. maci52 2011. november 11. 09:06
  „´,sajnos volt már itt baleset,egy kerékpárját toló idős urat ütött el egy idevalósi,persze letagadta a tényeket,nagyon régen pedig volt halálos baleset is.
  Szeged város szégyene ez a vasúti átjáró,a gyalogátkelőkkel együtt,.Az autósok tesznek a KRESZ-re ,a rendőrök meg inkább elbújnak egy bokor mögé gyorshajtókat pícézni.
  A megoldás a jólfizetett képviselő urak kezében van,ha szakítanának időt a Város gondjaira is ,nem pedig az acsarkodás lenne a fő profiljuk”
 • 6. morzso 2011. november 11. 08:54
  „Kreszt kellene betartani vagy betartatni .... gyorsan összegyűlne bírságokból egy vasúti aluljáróra a pénz és biztonságosabb átkelőkre :) Az a baj, hogy mindenki siet .... ha valahol felfestettek egy zebrát az olyan mintha nem is létezne....... elkeserítő....”
 • 5. papipa 2011. november 11. 08:14
  „Mindent lehet, csak akarni kell!”
 • 4. nelek 2011. november 11. 08:10
  „Kéne olyan szabályt hozni, hogy a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van.”
 • 3. sapka 2011. november 11. 08:08
  „"Nyáron, ha jó az idő, biciklivel is szoktunk jönni, másvalaki robogóval"
  Robogóval vinni a gyereket egyáltalán nem veszélyes, sőt még szabályos is......”
 • 2. uto-pista 2011. november 11. 07:48
  „Kiegészítés a cikkhez:
  a Szabadkai úton nem csak a mellékelt fotón látható Szabó János utca torkolatánál lévő gyalogos átkelőhely veszélyes, hanem a Palánkai utca torkolatnál lévő is. A cikkben említett iskolás gyermekeken túl óvodások is járnak a településrész ezen részébe, az Újvidéki utcai oviba. Reggelente a városból kifelé, az iskolába, oviba igyekvőknek, a településrész túloldaláról érkezőknek, délutánonként pedig Röszke, Szentmihály felé igyekvőknek okoz problémát a Szabadkai úton történő átkelés. Általában percekig állnak a gyerekek a táblával kijelölt gyalogos átkelőhelyeknél, de nem engedik át az autósok őket. Mindezek tetejében még a vasúti átjárót is lezárják, akkor a feltorlódó forgalom miatt a gyerekek átkelése még balesetveszélyesebbé válik.”
 • 1. rettegettivan 2011. november 11. 07:10
  „Gyalogos felüljáró?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marx és Engels: konyec?

Fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselők örökre száműznék Magyarországról a kommunista diktatúrára emlékeztető utcaneveket. Tovább olvasom