Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem minden magyar, ami hazai

Belföld - Egy új kormányrendelet alapján csak a százszázalékosan hazai alapanyagból, magyar levegőn készült termékeket illeti meg jövőben a magyar termék megnevezés. Ezentúl önkéntes alapon tüntethetik fel az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölést.

Egy új kormányrendelet alapján csak a százszázalékosan hazai alapanyagból, magyar levegőn készült termékeket illeti meg jövőben a magyar termék megnevezés. Ezentúl önkéntes alapon tüntethetik fel az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölést.

A kormány múlt héten elfogadta az úgynevezett magyartermék-rendeletet. A vidékfejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint egyre többen keresik a boltokban a magyar termékeket, nő a magyar élelmiszerek iránti igény, de a vásárlók nehezen boldogulnak a különböző jelölések, címkék között. A tájékoztatás szerint a rendelet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosítja.

Három kategória
A hivatalos nevén „az egyes önkéntes megkülönböztető jelölések élelmiszereken történő használatáról szóló" rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: ezentúl önkéntes alapon tüntethetik fel az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölést. A kategóriák használata nem lesz kötelező, de aki ráírja árujára, hogy magyar termék, annak meg kell felelnie a szabályoknak.

Magyar termék minősítés, vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás csak akkor tüntethető fel az árun, ha az száz százalékban magyar alapanyagból és Magyarországon készült. Hazai terméknek akkor nevezünk ezentúl egy élelmiszert, ha az összetevők legalább fele itthonról származik, és a feldolgozása is belföldön történik. A harmadik kategória a hazai feldolgozású termék. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek. A minisztérium azonban nem írt elő védjegyet, sem logót. Támogatja viszont a civil tanúsító védjegyek használatát.

http://ludanyo.blogspot.hu/2010/01/almas-hurka.html
Fotó: http://ludanyo.blogspot.hu/2010/01/almas-hurka.html

Nem magyar a hurka
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint akkor minősül valami magyar terméknek, ha a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el. Ezek alapján például a hurka nem magyar, hanem hazai terméknek minősül majd, hiszen rizst nem termesztenek hazánkban. Fazekas tájékoztatása szerint különféle édességek, így a marcipán is hazai termék lesz.

Osztrák Horváth Rozi
Rengeteg olyan termék, márka van a hazai piacon, amelyet még ma is magyarnak gondolunk, pedig már rég nem az. A Boci csoki például a svájci Nestlé tulajdona, és Csehországban készül. A Törley, a Hungária és a Walton pezsgő mind a német Henkellhez tartozik. A Baba az Unileveré, Csehországban és Lengyelországban készül. A Győri keksz az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport, Horváth Rozi az osztrák Salinen tulajdona.

Az Unió még nem bólintott. A Vidékfejlesztési Minisztérium az EU-s szabályoknak megfelelően még a múlt év végén kiküldte tudomásul vételre Brüsszelbe a magyartermék-rendelet tervezetét. Az Unió a dokumentum több pontját kifogásolta, de a kormány a héten úgy döntött, hogy a jogszabály kiállja az uniós próbát, ezért megjelenik a szabályozás a magyar piacon.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. bambinaXX 2012. július 25. 23:51
  „33. nemmondod, hogy nem tudod mindez miért (lenne) fontos?!
  ha magyar/származású, előállítású/ a termék akkor magyar gazdát, vállalkozót "támogatsz" - aki itt adózik, ad munkát, költi el a pénzét és esetleg vesz igénybe szolgáltatást TŐLED, vagy a befizetett adóforintjaiból (is) működtetik az iskolát, ahová a gyereked jár stb. Ha a terméket, amit megveszel másutt állítják elő, akkor azzal a (akármilyen) külföldi termelőt támogatod, aki felvásárolja a versenytársait és majd olyan áron és minőségben adja el - ahogy akarja..”
 • 37. macs 2012. július 25. 18:02
  „34. gedeon,
  szerinted magyar tőkések miért nem fektetnek be ezekbe az iparágakba? Nem kell hozzá más csak pénz, hasonló minőségű termék. Mi tartja őket vissza attól, hogy konkurenciát teremtsenek az általad felsorolt cégeknek?
  Kérdés, a Sió pl. magyar termelőktől vásárolt gyümölcsöt dolgoz fel a siófoki üzemében, az most magyar termék vagy sem?”
 • 36. csaktudja 2012. július 25. 09:05
  „34: Ha ehhez még hozzávesszük, hogy bányászati alapanyagokból, energia hordozókból is nagyon jól állunk, meg majd a bankokat is 50%-ban magyarosítjuk(ugyan miből?) és ezek farokfölvágva távoznak az országból akkor hátradőlhetünk mert qrva nagy pofont adtunk a hanyatló nyugatnak. Aztán már csak fel kell ébredni.”
 • 35. pandababa 2012. július 25. 07:51
  „34: Döbbenve olvasom a hozzászólásodat. :(”
 • 34. gedeon 2012. július 25. 07:23
  „A csapból is az folyik állandóan, hogy vásároljunk magyar termékeket a boltokban. Magyar termék már nem létezik. Néhány termék, amiről azt hitted magyar:
  - Sió (a német Eckes-Granini csoport tulajdona)
  - Sága (angol tulajdon)
  - Globus konzervek (a cseh Hamé, illetve a francia Bonduelle tulajdona)
  - Globus ételízesítők (az angol, illetve holland Unilever tulajdona)
  - Győri (az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport tulajdona)
  - Piros Pöttyös (a holland Friesland tulajdona)
  - Boci csoki (a svájci Nestlé tulajdona és Csehországban készül)
  - Horváth Rozi (az osztrák Salinen tulajdona)
  - Kalifa (arab tulajdon)
  - Vénusz (a francia Bunge csoport tulajdona)
  - Milli Tej (a holland Friesland tulajdona)
  - Pannontej (a francia Bongrain Csoport tulajdona)
  - Medve, Karaván, Bakony és Tihany (Bongrain Csoport)
  - Theodora (a svájci Nestle tulajdona)
  - Törley, Hungária, Walton pezsgők (a német Henkell tulajdona)
  - BB bor és pezsgő (Henkell csoport)
  - Delikát8 (Unilever)
  - Kotányi (az osztrák Kotányi GmbH tulajdona, a gyártás is Ausztriában zajlik)
  - Baba (az Unilever tulajdona, Csehországban és Lengyelországban készül)
  - Tomi Kristály (Henkel)
  - Amodent (Unilever)
  - Koronás Cukor (az osztrák Agrana tulajdona, de a termékek egy része itt készül)
  - Kaiser (a szlovák Penta csoport tulajdona 2011 tavaszán a termékeiket Ferenc József arcképén kokárdával reklámozva.)
  - Debreceni, Csaba Hús, Sole Meat (Penta csoport)
  - Sport szelet, Kapucíner, Piros Mogyorós (az amerikai Kraft Foods tulajdona)
  - Balaton szelet (a svájci Nestlé tulajdona)
  - Szerencsi (a Nestlé tulajdona, nem azonos a magyar Szerencsi Bonbonnal)
  - Apenta (a lengyel Maspex Wadowice csoport tulajdona)
  - Plussz (Maspex Wadowice csoport)
  - Olympos (Maspex Wadowice csoport)
  - Fonyódi Ásványvíz (a horvát Jana csoport tulajdona)
  - Neogranormon krém (a német TEVA csoport tulajdona)
  - WU2 sampon (a cseh EVM Zrt. tulajdona)
  Ezek a márkák nem csak hogy külföldi kézben vannak, de a tulajdonosaik nagy többsége - néhánynál jeleztem is - nem itthon, hanem külhonban állítja, állíttatja elő termékeit.”
 • 33. Deadman 2012. július 25. 04:23
  „4. papsajt 2012.07.24. 07:11
  A Pick paprika helyett pirosítót importál, meg külföldi fagyasztott húst,

  Ne keverd már a dolgot a Pick PAPRIKÁT használ meg ahol kell Füszerkeveréket NEM pirosítót és NEM FAGYASZTOTT HÚST hanem Lengyel ÉLŐ sertéseket vág abból is CSAK kocákat...Azért Importál mert a hazai Disznókból 10 böl 6 gennyes és kobzásba kell rakni...

  A Másik kettőt amit írtál nincs rálátásom arról nem tudok nyilatkozni...

  De Én azt nem értem mi ez a mizéria , hogy magyar nem magyar?? Már rég Globalizáció van mindenki használ mindent..NEKEM a MINŐSÉG a lényeg ha a Minőség JÓ Bánja Kánya, hogy a jó minőséget ITTHON külföldi tulajdonú cég cdsinálta vagy magyar csak JÓ legyen....

  Qrvára idegesítő ez a nagy magyarkodás mikor a rendszerváltásszerúőség óta a mindenkori kormányok gyakorlatilag Kiárusították az egész Magyarországot....

  Nem kell itt pártokat írni..az ÖSSZES rendszerváltó párt saras benne..De ha már így türtént akkor meg jó lenne ha hasznot húzna ebből a globalizációból a kisember és JÓ termékeket raknának le az asztalára Mindegy ki csaj JÓ LEGYEN és NE car..apropó a CBA nak is Svájcban bejelentett cég az egyik tulaja..”
 • 32. papika56 2012. július 24. 21:25
  „T.27. lukrécia.
  Az EU csak haszontalandolgokra ad pénzt. Járda--tékő stb.
  NEM lehet munkahelyteremtésre használni, nem érdeke nekik.
  Legyen a nép szegény, bírka, idehozzák az EU szemetjét --egyétek .
  Nem munkát hoznak --csak piacokat a saját dolgaikna. Magyar gyárat, mezőgazdaságot --megvették-BEZÁRTÁK ! Egyél--vegyél szemét külföldit --VAJON MIÉRT a 5. ma Magyarországon a legtöbbet profitáló a Tesco?
  1. a MOL, 2, Audi , 3, E.On , 4, Nokia /Év végén még is bezár / 5. Tesco. nyereségük + 10 % -al nőtt a válság ellenére !! 1737 milliárd ft .”
 • 31. howatowabb 2012. július 24. 21:18
  „Mint a Makón csomagolt, makói névvel "fémjelzett" kínai hagyma? Ééérdekes lesz! Mert eddig is az volt. Magyar! Az!”
 • 30. papika56 2012. július 24. 21:16
  „T. 26. ov. = orsós valter
  Kimaradt a felsorolásból !!!”
 • 29. macs 2012. július 24. 18:12
  „28. lukrecia,
  ha érezted, hogy nem jó a hús, miért etted meg?”
 • 28. lukrecia 2012. július 24. 18:00
  „A Tescoban vásárol előrecsomagolt darálthústól még Most is megy a hasam. Nem tudom magyar minőség e, de az is lehet többszörösen lefagyasztott felengedett import termék. És ha hiszitek ha nem birka hús szaga volt.- Összekevernek itt már mindent és elsózzák????”
 • 27. lukrecia 2012. július 24. 17:48
  „Szerintetek Térkőre is áll a dolog???
  "Bontják a mellettünk lévő kisváros főterét, mert az eddigi aszfaltburkolatot felváltja a térkő. Na, most aki ki akarja találni, melyik városkához lakom közel, annak gyakorlatilag semmilyen támpontot nem adtam, mert meglehetősen népszerű ma a térkövezés.
  És igen, valahol elgondolkodtató a dolog: az önkormányzatoknak a gatyából is kilóg a seggük, úsznak az adósságban, iskolákat-óvodákat zárnak be, de erre mindig van pénz. Hogyne lenne, némelyik polgármester egójánál már csak a város devizaadóssága a nagyobb, ha nem lenne annyira feltűnő, sok önkormányzati vezető még saját képmását ábrázoló lovasszobrot is állítana magának, jó, persze ezt még nem lehet megtenni, de a térkő nagyon jól mutat a választási kampány prospektusaiban. Na meg a szökőkút, melynek működtetésére a későbbiekben nincs pénz, de legalább méltó emléket állít az utókornak arról, hogy milyen felelőtlenül is költekezett anno a városvezetés. Az utókor annyira nem biztos, hogy örülni fog ennek, de az szinte biztos, hogy még ő is fizetni fogja.
  Pedig a kisvárosban annyi, de annyi ennél sokkal fontosabb tennivaló lenne: egy csomó út még nincs aszfaltozva, a vezetékes víz és a csatorna nincs mindenhová bevezetve, a vasúti átjáró életveszélyes, a helyi piac nagyon szűk, a város autóbusz pályaudvara balkáni hangulatot idéz, sok egészségügyi intézmény és hivatal százéves házakban kapott helyet, és még sorolhatnám, de minek. A térkő mindennél fontosabb, itt kérem még a kerékpárutat is térkőből rakták ki - nem vicc!
  Persze, sejtem én, miről szól a dolog: erre le lehet hívni EU-s forrásokat, aztán valamelyik ismerős cég megkapja a munkát, amiből vissza lehet osztani akinek szükséges. Mert az EU-nak is fontosabb a térkő meg a többi presztízsberuházás, mint például a munkahelyteremtő beruházások. Miért hagyják az EU adófizetői, hogy ilyen hülyeségekre szórják el a pénzét? Miért nem szólalunk fel mi, magyar adófizetők, hogy értelmes dologra költsék a pénzünket?"”
 • 26. zehn 2012. július 24. 13:35
  „Istenem,Istenem! Nem kéne ilyesmivel foglalkozni. Talán nagyobb gondjaink is vannak. Azért a miheztartás végett: Munkácsy Mihály - Lieb Mihályként, Petőfi ugye Petrovicsként, A világhírű magyar,akit mindenütt ismernek, Puskás Öcsi Purczeld ként látta meg a napvilágot. Aztán: Kádár - Csermanek, Rákosi -Rosenfeld . Mi több," a legnagyobb magyar" Széchényi nem átallott Bécsben születni. A sor nagyon-nagyon hosszú. Egyesek szüleinek ,nagyszüleinek nem sok köre volt a magyarsághoz.Nem is ezen múlnak a /nagy / dolgok. Szóval magyarkodhatunk szorgalmasan, de nem jövünk ki jól belőle.”
 • 25. papika56 2012. július 24. 13:23
  „T. 1. ---3. JÓÓÓÓÓl írjátok ! Ott a pont. Jót nevettem --köszönöm.”
 • 24. kvendi 2012. július 24. 12:34
  „-Idézet a cikkből:
  "Ezentúl önkéntes alapon tüntethetik fel az élelmiszereken a ,,magyar termék", a ,,hazai termék" és a ,,hazai feldolgozású termék" jelölést."

  Szerintem ez így korrekt...!

  Ezt a banki hiteleknél is feltüntethették volna:anno (hál Istennek én kimaradtam belőle...)
  1.Valódi deviza kölcsön(tényleg fizetett a bank a devizáért a világ piacon, vagy eleve volt neki devizája...)
  2.Devizának látszó kölcsön (valójában nem is fizetett , nem is vásárolt fel devizát, nem is volt devizája.., csak indexálta...)
  3. forint kölcsön (nem kell magyarázni)”
 • 23. macs 2012. július 24. 12:25
  „Na, mit találtam:
  "A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint a közeljövőben a tojás árát kilogrammonként is fel kell majd tüntetni a boltokban. A módosítás célja volt, hogy a fogyasztók könnyebben el tudják dönteni mely termék vásárlásával járnak jobban."
  http://privatbankar.hu/fogyaszto/orulhetnek-a-vasarlok-jon-a-kilogrammonkenti-tojasar-249196
  "Az aszálykárok miatt nyár végétől drágulhat a baromfi a Napi Gazdaság szerint. A károk 20-30 százalékáért a meleg miatti elhullás, a fennmaradó részért pedig a teljesítmény és súlygyarapodás csökkenése felelős. Valószínűleg emiatt a tojás is drágul."
  http://privatbankar.hu/fogyaszto/itt-az-ujabb-ok-a-tojas-dragulasara-248929”
 • 22. macs 2012. július 24. 12:19
  „20. kisokos,
  innen kezdve értelmezhetetlen számomra a magyar tőkések istenítése, a különféle szolgáltató cégek, a bankrendszer 50%-nak magyar kézbe adásának követelése. Elképzelhető, hogy korom miatt már nem hiszek a tündérmesékben, tehát abban sem hiszek, a tulajdonos váltást követően csökkenni fognak az árak, kamatmentesek lesznek a hitelek és a betétek után két számjegyű kamatot fognak fizetni.
  A befektetők - legyenek azok franciák, németek, magyarok, japánok, stb. - vissza akarják kapni a pénzüket és elvárják a hozamot is.
  "A szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető." Nos Demján úr, el van tévedve. A szegénység akkor motiváló, ha van esély a kitörésre, de nálunk erre egyre kevésbé van lehetőség. Lásd. pl a felsőoktatás átszervezése.”
 • 21. Emberségetavilágnak 2012. július 24. 11:55
  „2.
  Nem csak rizst, de az 50-es években még gyapotot is termeltünk.
  Volt sóbányánk is, Erdélyben.
  6.
  Mint a következő:
  A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem
  (János esztergomi érsek Bánk bánhoz írt leveléből)
  Földobtad a napomat...”
 • 20. kisokos 2012. július 24. 11:50
  „17. macs"(Egyébként most kezdem érteni azt a kijelentést, miszerint a 310-315 Ft/euró körüli árfolyam nagyon kedvező a gazdaság számára. by Demján Sándor)"
  Akkor egy kicsit tágabb összefügésbe nézve a dolgokat, miben látja Magyarország felemelkedését Demján, Csányi, Széles, stb, ja és persze magyar hangjuk Parragh László. 2011. április 21-én a magyar-kínai üzleti konferencián Demján elismerő szavakkal beszélt a kínai szegénység teljesítményt növelő hatásáról, és hogy ezt adaptálni kellene Magyarországon is. Azt mondta: "Kína hihetetlen tempójú növekedését a nagyszámú szorgalmas és főleg szegény kínainak köszönheti. A szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető. Csak olyan országban érdemes befektetni, ahol a dolgok nem jól mennek, és ebből a szempontból hazánk ideálisnak tekinthető."
  Igaz, hogy az Élet és Irodalomban a Demján cégének a titkársága cáfolta, hogy ezt a főnökük nyilatkozta volna.
  Érdekes azért összevetni ezt a nyilatkozatot Orbánnak egy korábbi, a közfoglalkoztatással foglalkozó nyilatkozatával, ami szerint számos nagy beruházást,(víztározók, öntöző rendszerek, stadionépítések) nem 21-edik századi technológiával kell megvalósítani.
  A következtetéseket meg mindenki vonja le maga.”
 • 19. történész 2012. július 24. 11:16
  „Mi állandóan árpakásával csináljuk a hurkát,nem rizzsel.Az igazi hurka az nem rizses hurka,hanem símán hurka.Kár,hogy akik ebben döntenek fogalmuk sincs róla.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ahol a sok pénz, ott a jó zene˝

Kesselyák Gergely vezényli a szabadtérin a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. Tovább olvasom