Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Nem mindenki tartja be a bejglitörvényt

Nyomokban zellert tartalmazhat – áll az egyik szegedi hipermarketben vásárolt omlós diós tekercs zacskóján. Tavaly óta nem hívhatják bejglinek az ilyen élelmiszereket, de a szegedi mestercukrász szerint sokan fütyülnek a törvényre.
A napokban elárasztották a hipermarketeket a különféle bejglik és olcsóbb társaik, az úgynevezett omlós tekercsek. Egy omlós diós tekercs elnevezésű készítményt kóstoltunk meg. Elsőre kísértetiesen hasonlít a bejglire, de kibújtatva a zacskójából már mást gondoltunk. Megszagolva leginkább a köptetőre emlékeztet az illata, az íze azonban sokkal jobb, mint ahogy kinéz. Az omlós kifejezés helyett azért inkább azt kellene ráírni: száraz. De akkor megvennénk? Többen dejónak és nem diónak vélték a tölteléket, de az összetevők között azt láttuk, hogy a termék 30 százaléka dió. Végigolvasva a listát közel 70 összetevőt számoltunk össze. Többek között nátrium-propinát, csillagfürt, szójaliszt, nátrium-szteaoril-2-laktilát is van benne, de még kajszibarackíz is. A listában azonban a legizgalmasabb, hogy nyomokban zellert is tartalmazhat.

A bejglinek látszó diós tekercs próbája is az, ha megeszik. Fotó: Frank Yvette
A bejglinek látszó diós tekercs próbája is az, ha megeszik.
Fotó: Frank Yvette

 Különleges bejgli

A Magyar Élelmiszerkönyvben található különleges bejgli búzafinomliszt (BL55), élesztő, étkezési só, vaj, tej, cukor, tojás felhasználásával, jellegzetes omlós élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékréteggel, a rúd feltekercselése előtti tésztaszélek visszahajtásával, tojásos lekenéssel, száraz kelesztéssel, majd ismételt tojásozással, száraz légterű sütőtérben történő sütéssel előállított termék. Ez már nem 40, hanem 50 százalék tölteléket tartalmaz.

– Amióta tavaly törvénybe foglalták, hogy mi nevezhető bejglinek, azóta vezették be a tekercs kifejezést – mondta lapunknak Gyuris László szegedi mestercukrász.

A pontos definícióra a Magyar Élelmiszerkönyvben bukkantunk. A meghatározás szerint csak akkor számít bejglinek a termék, ha a tömege legalább 250 gramm, és a töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40 tömegszázalék. A szabályozás kitér a minimális zsír- és cukortartalomra is, valamint arra, hogy milyen összetevőket lehet, illetve nem lehet felhasználni a bejgli készítéséhez. Mákos és diós bejgli esetén szójaőrlemény és szójatermék például nem használható fel. Előírás, hogy a termék megnevezését ki kell egészíteni azzal, hogy a töltelék jellegét meghatározó anyag milyen százalékban található meg a késztermékben.

– Ezt a törvényt azonban nem tartja be mindenki, sok gyártót ez egyszerűen nem hat meg. Ha a bejgli ára 900 forint alatt van, akkor bizony van ok az aggodalomra. Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem vajjal, hanem margarinnal készülnek. Pedig a 80 százalékos zsírtartalmú vaj is előírás. A tészta enélkül nem lesz olyan omlós, ráadásul ezeket a termékeket nem kézzel gyúrják, inkább géppel, nagyüzemben, így aztán nem lesz olyan lágyságú. A töltelék sem az igazi, a legtöbben nem tesznek bele mézet, pedig ez alapvető – mondta Gyuris László.

Szegedi hipermarketekben mindössze egy helyen láttunk 900 forintnál drágább bejglit, az 990-be került. Általában 600 és 800 forint között mozognak az árak. Tekercset már 389-ért is láttunk, teszttekercsünkért mi 489-et fizettünk. Ez a készítmény december 31-éig őrzi meg szavatosságát. De csak felbontás nélkül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony a GEMMA-ban

Énekkel, mesejátékkal készültek karácsonyi ünnepségükre a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola tanulói és fiatal felnőttjei, valamint az intézmény munkatársai. Tovább olvasom