Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem mindennapos a testnevelés

142 kurzus közül választhatnak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói, ha testnevelésórát keresnek. A diplomához két félév a kötelező. A mindennapos órákra egyelőre nincs esély.
Fábián Tamás, a Debreceni Egyetem rektora és Kósa Lajos, a város polgármestere múlt héten ismertetette a Hajós Alfréd Terv néhány részletét, amely a felsőoktatási sport szakmai és fejlesztési programját jelöli ki 2020-ig. Az egyik irány a kötelező általános testnevelés.
Ez Szegeden már régóta működő rendszer, ahhoz, hogy egy nappali szakos hallgató diplomát szerezzen, kötelező teljesítenie két félév testnevelést. Korábban négy kurzust kellet elvégezni.

– 142 kurzus közül választhat a hallgató, akár nép- vagy társastáncot is – mondja Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, az SZTE Sportközpontjának vezetője. A testnevelő tanár minden évben 3500 hallgatóra számít. Népszerűek az önvédelmi sportok is, a cselgáncs kapacitása például percek után betelik, miután meghirdetik.Térítésmentesen

2012 júliusa óta az SZTE-n csak térítésmentes testnevelő kurzusokat hirdetnek – tudtuk meg Trényiné Rákóczi Zsuzsannától. Korábban többek között biliárdot, ejtőernyőzést is tanulhattak a hallgatók. Egy kurzus hossza 1,5 óra. Lehetőség van 3. félévben is maradni, de ezért már fizetni kell. Szombatonként bárki ingyen kipróbálhatja a Hattyas sori sportközpont eszközeit. 
 
A debreceni rektor és a polgármester saját egyetemük mintájára vezetné be a Hajós Alfréd Tervet. Elmondásuk szerint céljuk az általános testnevelés kötelezővé tételén túl a versenysport és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése és az infrastruktúra fejlesztése. Kósa a mindennapos testnevelés bevezetését sem tartja elképzelhetetlennek.
A sportügyekért felelős rektori megbízott Szegeden Galambos Gábor, aki szerint a mindennapos testnevelés lehetetlen, de a javaslatokat szívesen fogadja. Mint mondta, az SZTE nyitott a változásokra, két dolog azonban nagyon fontos az újításokhoz.

– Az első a szemléletváltás. Addig, amíg a hallgatók arról hoznak igazolást, hogy rendszeresen vesznek részt mélytengeri búvárkodáson – amit kénytelenek vagyunk elfogadni –, nehéz rávenni őket a mozgásra. A változásnak már a közoktatásban meg kell kezdődnie – fogalmazott a megbízott, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja. A másik fontos dolog az anyagi forrás. – Megfelelő infrastrukturális háttér nélkül elképzelhetetlen a terv. Ezalatt a tanárok fizetésének és járulékainak kifizetését is értem, nemcsak az eszközöket. Az egyetem tehát nyitott, mindent elkövetek, hogy segítsek, kérdés, hogy találnak-e megfelelő anyagi forrást. Nagyon fontos az is, hogy a hallgatók örömmel vegyenek részt a testmozgásban, ha ezt hatalmilag kötelezővé teszik, akkor halálra ítélik.

Olvasóink írták

  • 1. virág25 2013. február 14. 09:45
    „Galambos Úrnak meg kellene nézni, milyen testnevelés órákat tartanak az általa is felügyelt tanárok! Nem csak a kirkatban, amikor szólnak, most megyünk, tegyetek ki magatokért, mert bemutató óra lesz! A szemléletváltást meg kell előznie az igénynek. Igényes és példamutató oktatói munka után lehet, hogy a fiatalok is máshogy állnának hozzá! Ha normálisan, élménytadó módon tartanák a testnevelés órákat ott lennének! Ott a példa a cselgáncs! Van még ezer kötelező dolog, ami jó is! Rektor Úr! Ha hozzáértő szakemberek lennének és nem protekciós oktatói gárda lenne, esély lenne rá, hogy jobban menjenek ebben az ügyben is a dolgok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen tizenhat évre ítélték a fiait megerőszakoló férfit

A nyári szünetben erőszakolta meg fogyatékos fiait a 38 éves férfi. Az ittas férfi lefekvés után… Tovább olvasom