Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem mindig előny a helyi védelem

Szeged - Szegeden közel 900 épület áll helyi védelem alatt. A tulajdonosok nem minden esetben örülnek az átminősítésnek, hiszen ez kötöttségeket jelent. A vállalkozók új építési telkektől esnek el, az ingatlanosok vért izzadnak az eladással. Az önkormányzatnak azonban fontos, hogy megőrizze a város egyedi építészeti arculatát.
A szegedi közgyűlés tavasszal arról határozott, hogy újabb, közel 600 épületet von helyi védelem alá a már meglévő mintegy 300 mellé. Azok a tulajdonosok, akiknek a házát át akarják minősíteni, levelet kapnak az önkormányzattól: miért fontos, hogy az épületek védelem alá kerüljenek. A védelem célja többek között Szeged egyedi építészeti arculatának megőrzése. Bár a legtöbb városlakó értékeli ezt a törekvést, a helyi védettségnek nem örülnek a tulajdonosok.

Az általunk megkérdezettek többsége arra panaszkodott, hogy az átminősítés következtében nehezebb eladni az épületet. Ettől tart az az asszony is, aki József Attila sugárúti házait bocsátotta áruba. Két egymás melletti telken egy 108 éves és egy 75 éves ház áll. Mindkettőt helyi védelem alá akarják vonni. A környéken több társasház is épült, az asszony telkére is felhúzhatnának egyet. De ha helyi védelem alá kerülnek az épületek, akkor nem lesz egyszerű a lebontás.

Egy másik tulajdonos is arról beszélt, hogy helyi védelem alatt álló házát nehezen tudta eladni. Évekig árulta, mire megvették tőle. – Szerencsére a százéves fakaput még azelőtt kicseréltük, mielőtt helyi védelem alá került az épület. Az asztalos biztosan megizzadt volna, míg eredeti állapotába hozza a boltívekkel díszített, réz borítású bejáratot. Mi pedig kemény összegeket áldozhattunk volna rá – mondta a neve elhallgatását kérő tulajdonos.

– Nem szívesen fektetnék be pénzt olyan telekbe, amelyen helyi védelem alá vont épület áll. Ha engedélyezik is a lebontását, az új ház homlokzati terveit be kell mutatni a hatóságnál, ahol felülbírálják, illik-e az utcaképbe – magyarázta Török Szabolcs építési vállalkozó, aki bár megérti, hogy a város érdeke megvédeni az építészeti jellegzetességeket, de szerinte nem minden esetben előnyös gátat szabni az építkezésnek, a fejlődésnek. Főleg ha omladozó, salétromos, felvizesedett falú épületről van szó, amelyet csak hatalmas összegből, sok munka árán lehetne egy kicsit szebbé tenni.

Nehezebb eladni

A helyi védelem alá vont házakat nehezebb eladni, mivel a védelem csak hosszú procedúra után oldható fel. Előfordult, hogy emiatt lépett vissza vevőnk, vagy 10-20 millió forinttal kevesebbet ajánlott a házért – mondta Kis-Jakab Réka, az egyik szegedi ingatlaniroda vezetője. Véleménye szerint olyan épületeket is védelem alá vonnak, amelyeket célszerűbb lenne lebontani. Az építési vállalkozók pedig inkább belemennének, hogy a régi stílusban húzzanak fel egy új házat – hiszen magas színvonalú lakásokra van igény –, mint hogy egy lerobbantat felújítsanak.

Pénzt kapnak a felújításra

Az önkormányzat 50 százalékban támogatja a homlokzatfelújítási munkálatokat és a nyílászárócserét a helyi védettségű házakon. A város évente 8-12 millió forintot különít el erre a célra, ebből hat-hét épületet tudnak renoválni. A keretet azonban nem mindig merítik ki, mert nem jelentkeznek annyian felújítási támogatásért.

Olvasóink írták

 • 4. Balpataki József 2008. augusztus 15. 15:43
  „Kedves Szegediek!

  A régi épület érték, én azért szeretem Szegedet, mert megőrizte a múltját. A salétromosodás végleges megszüntetésére bontás nélkül is van megoldás, én ezzel foglalkozom. Ha bárkit érdekel a 06 20 454 4528-os telefonon megkereshet. Én is egy szép Szegedért drukkolok!”
 • 3. Dr. Faktor 2008. július 30. 12:27
  „"Szerencsére a százéves fakaput még azelőtt kicseréltük, mielőtt helyi védelem alá került az épület."

  Szeretem ezt a várost, az intelligens lakóit, az értékőrző szemléletét, a szépérzéket, az igényességét, fejlődésének irányát. Sokáig szeretnék még itt élni, és figyelni, ahogy szép új társasházak nőnek ki a salétromos házak helyén.”
 • 2. srdsd 2008. július 29. 22:37
  „úgy van.”
 • 1. frank einstein 2008. július 29. 21:25
  „A 900 épület is kevés. A vállalkozók, telekspekulánsok meg le vannak szarva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perelnék a Démászt a vezeték miatt

Szeged - Konkrét lépéseket teszünk a Démász Zrt.-vel szemben a várost átszelő 120 kilovoltos… Tovább olvasom