Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nem múlik el hét újabb drágulás nélkül

Szeged - Az elmúlt évek egyik legnagyobb áremelési hulláma érte el ősztől a hazai élelmiszerüzleteket – állítják egyöntetűen a kereskedők. Augusztus óta a legalapvetőbb élelmiszerekért lapunk számításai szerint minimum 10 százalékkal fizetünk többet, szinte hétről hétre drágul a kenyér, a tej, a hús és a felvágott.
A mostani árváltozások a vásárlókat és a kereskedőket egyaránt meglepték, senki sem szokott hozzá ilyen mértékű emeléshez. Az élelmiszerárak tavaly szeptember óta kétszámjegyű ütemben nőttek, és a tendencia valószínűleg az év végéig folytatódik.

Ebben a kisboltban 230-280 forint a tartós tej. Fotó: Frank Yvette

– Az étolaj például másfélszer kerül többe, mint egy évvel korábban – mondta Molnár József, egy tarjáni kisbolt vezetője. – A tejnél ritkaság, ha úgy telik el egy hónap, hogy ne kelljen drágábban adnunk. Az alapvető élelmiszerek, tehát a liszt vagy a tej drágulása pedig maga után vonta más termékek, például a csokoládé, a kenyér vagy éppen a sör árának emelkedését is – számolta ki a kereskedő.

Európában sem vagyunk olcsók

Magyarország egyébként már az Európai Unióban sem számít olcsónak. Az újonnan csatlakozó országok közül például nálunk a legdrágábbak a húskészítmények, a mirelit áruk, a mikróban megmelegíthető menütálcás ételek, ráadásul a választék sokkal kisebb. A tartós tej literje Ausztriában, Németországban mindössze 140-150 forint, nálunk csak akcióban lehet 200 forint alattihoz hozzájutni.

A nem kifejezetten az olcsóságukról híres kisebb üzletekben az egyszerű Vénusz étolaj ára már megközelíti az 500 forintot is. Arra a kérdésre, vajon a vevők mit szólnak az új árakhoz, azt a választ kaptuk egy másik kereskedőtől, hogy vásárlói a kenyér és a tej árára kapják fel a fejüket, a többi terméken nem csodálkoznak annyira.

– Az árak szép lassan kúsztak felfelé az elmúlt hónapokban – erősítette meg információinkat Kelemen János, a Coop Szeged Zrt. vezérigazgatója is. – Az áremelés nem robbanásszerűen következett be, hanem folyamatosan, olyan mértékben ráadásul, amit az év elején nem prognosztizáltak. Egyik cikk ára a másikét húzta felfelé: előbb a zöldség és a gyümölcs került többe, pár hónap múlva már a belőlük készült konzervek is. A lisztért január óta több mint ötven százalékkal kell többet fizetnie a vevőnek, 55 forint helyett most 90-95-be kerül – mondta a vezető, rávilágítva a kenyéráremelés egyik okára.


Az elmúlt napokban alaposan szétnéztünk az üzletekben, hogy mi újság a kenyérfronton, és azt tapasztaltuk: már a diszkontok sem dobják be vevőcsalogatóként az olcsó mindennapit. A kilós fehér kenyér ára a mérsékelt áraikkal kérkedő multiknál eléri a 250-270 forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Három mezopotámiai dámszarvas és nyolc törpekenguru pusztult el szerda éjjel a Szegedi… Tovább olvasom