Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem mutatja a hószállingózást a vészhelyzeti tájékoztató

Szeged – A szegedi havazásról nem, a Vas megyei útlezárás feloldásáról viszont egyből tájékoztatott a katasztrófavédelem mobilos alkalmazása. Kipróbáltuk a vészhelyzeti tájékoztatót.
Ingyenesen felhasználható okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható vészhelyzeti tájékoztató rendszert alakított ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – jelentette be az OKF főigazgatója. Bakondi György elmondta, az OKF (katasztrofavedelem.hu) honlapjáról letölthető alkalmazás segítségével, az állampolgárok közvetlen tájékozódhatnak az általuk megjelölt területen bekövetkezett veszélyhelyzetekről, legyen az baleset, árvíz, vagy akár földrengés.

Vasban jó... Nagyítható illusztráció! Fotó: Segesvári Csaba
Vasban jó... Nagyítható illusztráció! Fotó: Segesvári Csaba

Ha piros a jelzés, baj van

A katasztrófavédelem alkalmazásában a jelzések három szintűek: kék színkóddal jelenik meg a tájékoztatás, sárgával a figyelmeztetés és pirossal a riasztás. Ugyanakkor a vészhelyzet pontos helyszíne térképen is megnézhető. Az alkalmazás Android, iOS, illetve Windows Phone operációs rendszerekkel ellátott mobil eszközökön lesz alkalmazható; az androidos készülékeken már most elérhető, a többi formátumban pedig néhány napon vagy héten belül.

A márciusi havazáskor hírhedté vált belügyminisztériumi SMS – Segítünk! Ne hagyja el gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium" – után a katasztrófavédelem alkalmazása életszerűbbnek tűnik. Ugyanis a figyelmeztetést előre megkapjuk, így nem csak a hóban ragadva izgulhatunk, mikor jönnek a felszabadító csapatok.

A délelőttre elállt hószállingózás után egy Samsung S3 minire telepítettük az alkalmazást. A GPS-szel és internettel ellátott telefonra három kattintással felkerült a BM alkalmazása. Beállítottuk, hogy a GPS jelhez közeli eseményekről tájékoztasson, majd vártunk. Mivel fél óra alatt egyetlen hírt sem kaptunk Szegedről, az országos lefedettségre váltottunk. Arra számítottunk, hogy a havazás, latyakos utak miatt pittyegni fog telefonunk. Pár perc múlva befutott az első kék jelzés: feloldották az útlezárást Vas megyében. A térképre kattintva a konkrét nem nézhettük meg, csak azt, merre is van Vas megye. A szöveges tájékoztató viszont tökéletes, újra autózhatunk Döröske és Nagygeresd között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mácsai Pál, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula is jön a REÖK-be

Független színházi produkciókat is kínál a közönségnek decemberben a szegedi REÖK. Tovább olvasom