Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem néznek szét a gyalogosok

Szeged - Balesetet okozott március végén egy ismeretlen gyalogos nő a szegedi Római körút egyik buszmegállójánál: lelépett egy kerékpáros elé. A kerékpárosklub szerint hiba, hogy a bicikliseket városszerte felvezették a járdára.
Balesetet okozott még március végén egy gyalogos a Római körúton: az ismeretlen nő a buszmegállónál kilépett egy kerékpáros elé, a biciklis, hogy elkerülje az ütközést, balra kormányzott, majd elesett. A baleset után orvoshoz fordult, aki megállapította, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek. A rendőrség közúti baleset gondatlan okozása vétsége elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen, keresik a nőt.

A szegedi kerékpárutak jelentős része gyalog- és kerékpárút, azaz a járdára egy csíkkal elválasztva vezették fel a bicikliseket. Ilyen gyalog- és kerékpárút van többek között a József Attila sugárúton, a Retek utcán, a Kálvária sugárúton vagy éppen a baleset helyszínén, a Római körúton. A bicikliseket gyakran éri az a vád, hogy nem ismerik a KRESZ-t, veszélyesen közlekednek. Arról csak ritkán szólnak a hírek, hogy a gyalogosokra is éppúgy vonatkoznak a közlekedési szabályok, mint a kerékpárosokra és az összes többi közlekedőre.

Kerékpár- és gyalogút a Római körúti buszmegállónál. A gyalogosnak szét kellene néznie, mielőtt lelép. A szerző felvétel
Kerékpár- és gyalogút a Római körúti buszmegállónál. A gyalogosnak szét kellene néznie, mielőtt lelép. A szerző felvétel

– A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti, és ez a tétel fordítva is igaz – mondta lapunknak Janklovics Ádám. A Székely Ügyvédi Iroda közlekedési szakjogásza hozzátette, a gyalogosok közlekedésével külön fejezet foglalkozik a KRESZ-ben.

– Sosem támogattuk, hogy a kerékpárosokat a járdára vezessék fel. Örök konfliktus, hogy a gyalogosoknál 3-4-szer gyorsabb biciklisek mindössze egy csíkkal vannak a sétálóktól elválasztva – vélte a Magyar Kerékpárosklub szegedi titkára. Kiss Gábor Dávid arról is beszélt, hogy a kialakult helyzet a tervezők hibája. – A gyalogosok a legritkább esetben néznek szét azelőtt, hogy a kerékpáros oldalára lépnének. A helyzetet jól mutatja a Kossuth Lajos sugárúti felosztás is, ahol a kerékpár- és a gyalogút többször – misztikus okokból – oldalt vált – mondta a szegedi titkár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Hoffmann meséi szerdai szegedi előadása

A megváltott jegyek más előadásokra cserélhetők, vagy visszaválthatók a színház jegyirodájában. Tovább olvasom