Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Nem nyilatkozott a Tisza M-43 konzorcium

Szeged - A kedd délelőtti határidőig nem nyilatkozott az M43-as autópálya második ütemét kivitelező Tisza M-43 konzorcium arról, milyen módon és határidővel vásárolja meg az egyik konzorciumi tag, a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. alvállalkozóival szemben fennálló tartozását - tájékoztatott Temesvári Zoltán ügyvéd.
A konzorciumot vezető Sedesa S. A. csupán egy nyilatkozatot juttatott el a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, mely szerint eddig mindenben a szerződésekben rögzített módon járt el, s a jövőben is így fog tenni - mondta a kifizetetlen számláik miatt közel két hete demonstráló alvállalkozókat képviselő jogász.

Az ügyvéd szerint ez komoly visszalépés a korábbi tárgyalásokhoz képest, amikor a konzorcium azt vállalta, nyilatkozik az alvállalkozói követelések megvásárlásának módjáról és idejéről, valamint rögzíti az erre vonatkozó garanciákat és az ajánlást, hogy legfeljebb mekkora lehet ez a követelésállomány.

Temesvári Zoltán úgy véli, a NIF Zrt. számára két lehetőség maradt: vagy, ahogy azt korábban jelezte, felbontja a Tisza M-43 konzorciummal kötött kivitelezői szerződést, vagy felhívja a konzorcium kisebbik tagját, a Hídépítő Zrt., hogy egyedül folytassa a munkát.

A ki nem fizetett alvállalkozók május 6-a óta demonstrálnak az épülő M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében, s május 13-án elkezdték bontani az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában.

Az alvállalkozók azért kezdték el tiltakozó akciójukat, mert az autópálya kivitelezésében résztvevő, április 26-án csődvédelmet kért Szeviép Zrt. mintegy 3 milliárd forinttal maradt adósa a cégeknek úgy, hogy a teljesítést elismerte, a számláikat befogadta.

A NIF Zrt. május 13-án közölte, a kialakult helyzet miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 konzorciummal. A cég közleménye szerint a kivitelezési megállapodás felbontására azért kerül sor, mert a konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek több pontját. A szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. Így a konzorciummal nem közvetlenül szerződött cégek egy része a Szeviép Zrt. – és egyben a konzorciumvezető Sedesa S. A. alvállalkozója – csődje miatt nem jut hozzá az igazolt teljesítései ellenértékéhez.

Olvasóink írták

 • 13. dara 2010. május 19. 11:30
  „szilléri Bocs de nem az Apeh papja vagyok.Ott aszaltam magam, a 14-es hídnál, ha tudod hol van.Van némi tapasztalásom a folyamatokról. Találkoztam fehér Nissan terepjáró vezetőjével naponta,sőt ennél tzöbb,akkor is mikor zöldre cserélte.Na akkor mondta, pá kis aranyom,nagy a pofa.A bulvároldal mindenkinek nyitva áll szerintem.”
 • 12. szatyi 2010. május 19. 09:21
  „-8-
  Parttalan
  Ha lehetne még néhány -főleg idegen nyelvű- cikket kérni...”
 • 11. szilléri 2010. május 19. 08:16
  „dara _ látszik, hogy Te munkában megöregedett APEH ellenőr vagy !
  Gyere melózni és ne kapjál pénzt - utána lökjed a süketett. Ha pedig nem vagy adófizető, huzzál el a bulvár oldalakra.”
 • 10. dara 2010. május 19. 07:02
  „vvvvvvvVan egy ötletem. Az elvégzett munkát le kéne munkanaposítani, összevetni a dokumentált munkavégzéssel és láthatóvá válna a feketemunka nagysága. Ősi módszer, de bevált. A boldog kiskönyves időkben volt olyan hónap, hogy ötször is nyaltak bélyeget. Reggel kezdéskor már tudták ha jött valami ellenőrzés aznap.”
 • 9. majdénmegmondom 2010. május 19. 00:59
  „Miért is nyilatkozna? Csupán a mi pénzünket költi ahhoz meg mi közünk?”
 • 8. Parttalan 2010. május 18. 22:11
  „Mára befejezésül a dicső közelmúlt:

  "Pistrui László, Baranyi Sándor a Diósgyőr többségi tulajdonosai

  Pistrui László a Szeviép zRt. egyik tulajdonosa. A cég neve igencsak jól cseng a sportban, hiszen a szegedi női kosárlabda csapat névadó szponzora, valamint a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatot üzemeltető Sante Kézilabda Kft. többségi tulajdonosa. A Szeviép tavaly ősztől a futballban is jelen van, a Diósgyőr gazdájaként. A cég a mélyépítési piac közműépítési, közlekedésépítési, vízépítési területen működik, becsült értéke mintegy két milliárd forint.
  Pistrui vagyonát 4, 7 milliárd forintra becsülik, mellyel egyike Magyarország 100 leggazdagabb emberének. Karrierje az ugyancsak milliárdos, Leisztinger Tamáséval együtt indult. Évekkel ezelőtt volt sportmenedzser, újságokat adott ki, résztulajdonosa volt a Lombard Lízing Zrt.-nek, amelyet három éve eladott.
  Szegeden egy tízmilliárdos beruházásban vett részt, felépíttet két multifunkcionális rendezvénycsarnokot, buszpályaudvart, áruházat és mélygarázst. Tavaly nyáron megvásárolta 3 milliárd forintért az Újpesten található korcsolyaközpontot. Külföldön is terjeszkedik: parkolóházat hoz létre az Adrián található Opatijában.
  A férfi kézilabda és a női kosárlabda fanatikus híve. Évente százmilliókkal támogatja csapatait, ma már játékosmenedzseléssel is foglalkozik
  Pistrui legújabb tervei közt szerepel a Szegedi VSE sporttelepének megvásárlása, indult is az ingatlanra kiírt pályázaton, az önkormányzat azonban időközben változtatni akart a feltételeken, amit Pistrui nem fogadott el. Egyelőre egyik fél sem enged, így nem tudni, hogy mi lesz a sporttelep sorsa. Az ügyben komoly feszültség keletkezett Szegeden belül, és politikai harc is kibontakozóban van. Pistrui ennek ellenére megingathatatlan, és nem hajlandó egy korábban megkötött opciós szerződésen módosítani.
  Ezzel kapcsolatosan a napokban így nyilatkozott a Népszabadságban:
  - Tanulják meg, a szerződés arra való, hogy betartsák! Ez az ügylet része egy nagyobb fejlesztésnek, amelynek keretében építeni akarok a városnak 4 milliárd forintért egy rendezvénycsarnokot is. A Pick Szeged magyar bajnok kézilabdacsapat, amelynek a Szeviép a főszponzora, ugyanis 2010-től csak úgy vehet részt a Bajnokok Ligájában vagy a tervezett európai szuperbajnokságban, a Top 24-ben, ha ötezer embert befogadó csarnoka lesz. Ön szerint a város mondjon le arról, hogy európai hírű csapata legyen, és asszisztáljon ahhoz, hogy egy városi sportegyesület feléli a vagyonát?
  Szegeden egyébként is áll a bál, mert a városban zokon veszik, hogy Pistrui Diósgyőrben akar inkább futballt építeni. Korábban állítólag évi 5 millió forintot áldozott az NB II-as Tisza Volán csapatára, de ez a támogatását a közelmúltban befagyasztotta. Egy újságcikk szerint azt mondta a szegedi focidrukkerek képviselőinek: nincs már semmilyen érdeke abban, hogy támogassa a Tisza Volán-Szeged csapatát. A Szeviép vezetése a szurkolók sorozatos támadásai miatt döntött úgy, hogy a cég nem kíván részt venni tovább a szegedi labdarúgás szponzorálásában.
  A szegedieknek az is fáj, hogy Pistrui magával vitte ügyvezető igazgatónak a szegedi labdarúgás eleddig lokálpatrióta szerelmesét, Dlusztus Imrét, és Vágó Attila vezetőedzőt, valamint játékosokat is. Sőt, a pletykák szerint további elvándorlás is várható, mert a legtehetségesebb szegedi fiatalok nyártól Diósgyőrben folytatják majd.
  Baranyi Sándor a Szeviép ZRt. vezérigazgatója. Az őt ismerők szerint színes egyéniség, ezt bizonyítja az is, hogy cégére asszociálva SZVP-01-es rendszámú Mercedessel közlekedik. A Szeviép diósgyőri szerepvállalását követően bejelentette, hogy 2010-ra, a klub 100. születésnapjára új stadiont szeretnének építeni. Mivel kézi és kosárlabda csapattal már rendelkeznek, szerették volna magukat kipróbálnia a labdarúgás terén is.
  A sportban nem akármilyen sikereket ért el, hiszen a női kosarasok az elmúlt szezonban a bajnoki bronzérem mellé egy kupaezüstöt is begyűjtöttek, míg a férfi kézisek tavaly egyeduralkodók voltak itthon, sőt a Pick már Európa egyik legerősebb férfi kézilabda-csapata. Pistruival ellentétben Baranyinak a labdarúgás az egyik kedvenc sportága, nem vitás, hogy a Diósgyőrt is szeretnék a kosárlabdában és kézilabdáéban elért szintre felvirágoztatni.
  A cél egyértelműen az, hogy a lehető legrövidebb időn belül hazai élcsapat legyen a DVTK-ból.
  Befolyása a magyar futballra:
  A Szeviép nagyságát és a sportban betöltött szerepét ismerve már most nem elhanyagolható. A jövőbeni befolyás elsősorban attól függ, hogy mennyi pénzt szánnának a diósgyőri futballra? Egy olyan városban csinálnak focit, amely a legnagyobb vidéki fellegvár lehet. Ehhez persze az is kell, hogy a labdarúgás közege ne rettentse el a kézilabdában és kosárlabdában már sikeres befektetéseket bonyolító pénzembereket."

  Forrás: http://www.pepsifoci.hu/node/7288”
 • 7. Parttalan 2010. május 18. 21:54
  „Memória frissítésként:

  "A Szegedi Fidesz szerint a SZEVIÉP-cégcsoport több cége ellen is felszámolási eljárást kezdeményeztek, egyik példaként az állami tulajdonú Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-t említették. Felszámolást kért a DARF egy mintegy 120 millió forintos tartozás miatt, amelyet nem tudott kifizetni az adós cég, így a SZEVIÉP Investment Befektetési és Vagyonkezelő Holding Kft. és a SZEVIÉP Zrt. ellen is felszámolási eljárást indított.

  Mint Dr. Gyimesi László hozzátette, a SZEVIÉP Investment Befektetési és Vagyonkezelő Holding Kft. egyik főrészvényese a villamosprojektet megvalósító SZEVIÉP Zrt.-nek. A SZEVIÉP Investment egyik tagja pedig a P.T.C. Plus Kft., amelynek tulajdonosai között van Pistrui László, közismerten a baloldalhoz köthető vállalkozó - mondta a Szegedi Fidesz elnöke.

  Az ellenzék arra kíváncsi, hogy hová lett a pénz? Ahogy Dr. Gyimesi László fogalmazott, a kormánypártok az elmúlt években udvari beszállítóként kezelték a SZEVIÉP-cégcsoportot, minden kormányzati beruházást megnyert, amit lehetett. A Szegedi Fidesz szeretné megtudni, hogy a közpénz milyen célokra került felhasználásra a cégcsoportnál és hogyan következhetett be a jelenlegi pénzügyi helyzet.

  A Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hiszen kérdés, hogy a generál kivitelező egyáltalán képes lesz e befejezni a beruházást. Amennyiben a munkálatokat nem tudja elvégezni, akkor új kivitelezőt kell találnia a városnak minél hamarabb, a kialakult közlekedési káosz mielőbbi megszüntetése érdekében.

  Amennyiben a Botka László polgármester által vezetett kormánypárti többség leszavazza a következő közgyűlésen a Fidesz vonatkozó javaslatát, egyértelműen bebizonyosodik, hogy a szocialisták falaznak a baloldal által pénzelt cégcsoportnak - olvasható az ellenzék közleményében.

  Az ügy további pikantériája, hogy úgy tudjuk, hogy Pistrui László a SZEVIÉP Zrt.-ben lévő részvényeit néhány hete eladta tulajdonostársának."

  T. Kormányerő!

  Adott a feladat. Tessék vizsgálódni!”
 • 6. Parttalan 2010. május 18. 21:43
  „DM, 2009.04.01.:

  "Bodó Imre szegedi fideszes országgyűlési képviselő március 23-án napirend utáni kérdést tett föl a parlamentben, amelyben ,,kivételes helyzetű" vállalkozásnak nevezte a Szeviép Zrt.-t. A szöveg szerint a cég előnyöket élvez az uniós pályázatokon (,,amelyekről más tisztességes magyar kisvállalkozások még csak nem is álmodhatnak"), és a szegedi városvezetés támogatását is élvezi (,,a városi közgyűlés a Szeviép Zrt. kénye-kedve szerint módosítja" a Mars tér rendezési tervét). Úgy használ fel a Szeviép uniós pénzt (800 milliót a 2,4 milliárdos összértékű beruházáshoz - a szerk.) a rendezvénycsarnok felépítéséhez, hogy közben megváltoztatta a feltételeket. Az építés helye már nem a Mars tér, amely helyszínre az uniós támogatást elnyerték, hanem a Kálvária sugárúti, Szeviép-tulajdonú terület.

  A helyi ellenzék nem először gyanúsítja összefonódással a szegedi városvezetést és a szegedi székhelyű építőipari céget. Mivel most parlamenti színtérre emelkedett a gyanú, igyekeztünk utánanézni: van alapja, vagy nincs. Viszonylag könnyen kideríthető, hogy az utóbbi néhány évben nem nyert munkát a Szeviép szegedi önkormányzati közbeszerzéseken. Utoljára akkor nyertek (Holt-Maros-rekonstrukció), amikor még fideszes volt a városvezetés. Az úgynevezett SZVSE-ügyben a cégcsoport egyik tulajdonosát, Pistrui Lászlót föl is jelentették; a kecskeméti bíróság tavaly ősszel bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást."

  ...."Szegedi Szeviép-munkák

  A Holt-Maros-rekonstrukció és a szennyvízcsatornázás során a Tisza alatti átvezetések, főgyűjtők megépítése - korábbi munkák, akárcsak a cég saját beruházása, a Szilléri sugárúti székházuk épülete. A folyamatban lévő beruházások: a Mol stragégiai földgáztároló építése, a Ligetfürdő fejlesztése, a Maty-éri evezős pálya fejlesztése és az M43-as autópálya II. szakaszának építése. Az előkészítés alatt lévő (saját) beruházások: a Möbelix bútoráruház, a szegedi buszport és a Genomikai Innovációs Központ felépítése. A korábbi és a jelenlegi munkák közül egyedül a Holt-Maros-rekonstrukció volt önkormányzati beruházás."”
 • 5. Parttalan 2010. május 18. 21:25
  „Lunes 17 de mayo de 2010 Contacta con levante-emv.com

  La conexión húngara de Sedesa

  El ex líder del Bloc Pere Mayor, en una imagen de archivo. KAI FÖRSTERLING
  Pere Mayor y un ex socio húngaro introdujeron a la empresa de Vicente Cotino en Hungría y Rumanía a partir de 2004. Janos Kovacs Bence se alió con Sedesa para sus proyectos en Europa del Este, incluido el Circuito de Balatonring, ahora paralizado por problema de financiación. El ex líder el Bloc medió también con firmas como Lubasa o Aguas de Barcelona para reazalir contactos con autoridades de países de Europa del Este.

  vvictor romero
  Todo comenzó en el a?o 2004. Pere Mayor acababa de dejar la presidencia del Bloc Nacionalista Valenci? y decidió apostar por la actividad empresarial. Una de sus iniciativas fue la de desplegar labores de consultoría e intermediación en colaboración con un antiguo conocido de origen húngaro con intereses en Valencia, Janos Kovacs Bence. Mayor comenzó a trabajar con Bence a través de la sociedad limitada Sabeinm. Uno ponía sus contactos con el mundo empresarial valenciano y en parte el catalán. El otro, su conocimiento de las autoridades de Hungría y Rumanía. Fue el principio de una relación que les llevó a hacer de introductores de empresarios locales en Europa del Este.
  En los primeros viajes, firmas como Aguas de Barcelona mantuvieron encuentros con responsables ministeriales. La empresa controlada entonces por La Caixa y Suez no cuajó muchos negocios porque buscaba municipios de gran tama?o y sólo recibió ofertas para peque?as poblaciones. También Lubasa y su gerente Arcadio Gómez emplearon los servicios de Mayor y Bence para sondear Hungría, aunque finalmente la empresa de Luis Batalla prefirió orientar sus inversiones en Polonia.
  La que sí cuajó fue la relación de Bence con Vicente Cotino, propietario de Sedesa. Durante los primeros meses los viajes de Bence y Mayor con Cotino en su avión privado fueron diversos. Al cabo, Mayor se desvinculó, una vez realizada su labor de intermediación. Bence y Cotino montaron empresas conjuntas para desarrollar negocios en Hungría. Bence, que en Valencia trabaja a través de la sociedad de gestión inmobiliaria Milton 2006, figura además como vicepresidente de la filial de Vicente Cotino para Europa del Este, Sedesa Eastern Europe SL desde septiembre de 2009. La relación continúa. En algunos de los viajes también ha participado el empresario Enrique Ba?uelos, ahora concentrado en Brasil y gran amigo de Vicente Cotino.

  El circuito de Balatonring
  Gracias a los contactos del empresario húngaro, Sedesa trató de poner en marcha negocios inmobiliarios y acceder al mercado de la obra pública y las infraestructuras. El proyecto estrella fue el circuito de Balatonring, en el que Cotino embarcó también a Jorge Martínez Aspar. Hoy el proyecto está paralizado porque el Banco Húngaro de Desarrollo y otros inversores financieros han decidido finalmente no conceder un préstamo de 15 millones de euros, según ha informado la prensa local. Sin estos fondos, la obra ya iniciada ha quedado bloqueada. Según algunas fuentes ha pasado lo mismo con otros proyectos, como la rehabilitación y construcción de inmuebles en la ciudad de Pecs y el desarrollo de actividades comerciales. Sin embargo, Sedesa explica en su dossier corporativo que cuenta con contratos en marcha en los países de la antigua Europa del Este.
  No obstante, la puerta abierta de Sedesa en Hungría comenzó a cerrarse hace poco más de un mes. Bence contaba con buenos contactos con el partido socialista MSZP. El 25 de abril los conservadores del partido Fidesz arrasaron en las elecciones legislativas. El aliado de Cotino en Hungría se esfuerza ahora en estrechar lazos con los nuevos gobernantes. Por su parte, Pere Mayor, que se desvinculó de la alianza entre Vicente Cotino y Janos Kovacs Bence poco más de un a?o después de iniciarse la relación que él mismo propicio, está concentrado con un grupo de jóvenes empresarios de la Pobla de Vallbona en poner en marcha negocios fotovoltaicos en Bulgaria.”
 • 4. dezső 2010. május 18. 19:59
  „Az feltűnt-e valakinek a SZEVIÉP volt és a jelenlegi elnökének a magán vagyona egyenként több mint 9 milliárd forint. Azonnal el kell számoltatni és futí az adósságra.”
 • 3. szatyi 2010. május 18. 19:03
  „Szerintem csak időt akartak nyerni, hogy eltüntessenek minden nyomot.”
 • 2. Parttalan 2010. május 18. 16:21
  „Állami, Közösségi pénz elvileg nyomtalanul nem tűnik el.

  Nagyon fontos kérdések:

  1.Tűnt-e el az alvállalkozóiknak tartozó cégeken keresztük a beruházásra folyósított pénzekből?
  2. Ha nem, mért nem fizetnek szerződés szerint?
  3. Akarják-e az első kérdésre megtalálni a választ az arra felhatalmazott és súlyos adóforintjainkból fenntartott hatóságok, úgy mint: Rendőrség, Ügyészség, APEH, ÁSZ?
  4. Ha az előbbi szervek vizsgálatot folytatnak, annak eredménye publikus lesz-e, netán titkosítják 80 évre?
  5. Ha ilyen irányú vizsgálatok nem indulnának, marad-e kétsége bárkinek a pénzek eltűnése, a gazemberek büntetlelnsége és a hatóságok tétlensége közötti összefüggéseket illetően?”
 • 1. szilléri 2010. május 18. 15:28
  „A SEDESA már Spanyolországban bebuktatta az ingatlanpiac egy részét. A Balaton rin sem egy sikertörténet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a Szeged napja ünnepségsorozat

Az időjárásra való tekintettel egy nappal meghosszabbítja a város a Szeged napja ünnepségsorozat rendezvényeit. Tovább olvasom