Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Nem okozhat belvizet a magáncsatorna

Sándorfalva - Hatósági ellenőrzést tartott az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a sándorfalvi Kuti-dűlőben a március 17-én megjelent, „Belvizet duzzaszt a magáncsatorna" című cikkünk után.
Úgy tudjuk, a hatóság emberei a környékbelieknek azt mondták, a csatorna elzárása nem okozhat belvizet, ugyanis a telken lévő tó vízszintje feltöltött állapotban is alacsonyabb, mint a panaszosok pincéje. Így nem igaz a lapunkban megjelent panaszosok állítása, miszerint a csatorna belvizet duzzaszt.

A terület tulajdonosa is jelentkezett lapunknál. Elmondta, nem igaz, hogy a zártkerteket újramérték, ugyanis az útáthelyezéssel kapcsolatos földmérő pontok kijelölése évekkel ezelőtt megtörtént az önkormányzat közreműködésével.

Megjegyezte, hogy az út a magánterületén haladt át, amelyet 19 évig használt a „köz", és hordta tele szeméttel és törmelékkel. A tulajdonos azt mondta, teljesen értelmezhetetlen, hogy a panaszosok milyen harcot folytatnak a csatorna megnyitásáért. A csatorna teljesen száraz már esztendők óta, különösen jelenleg. Egy körülbelül 80 centiméter széles ideiglenes, földből létesített átjáró található rajta. Szükség esetén egyórai munkával elbontható. A földkupac – amely élete során vizet még nem látott – az ideiglenes átjárást és egy nagy fa hatalmas gyökerének kiszáradás elleni védelmét biztosítja. Az átjáró nem okoz talajvízszint-emelkedést, mivel a talajvíz szintje meg sem közelíti a földkupac alját. Hozzátette, a szabályosan kialakított víztározója magánügy, nem közügy.

– Nincs semmilyen kapcsolat a mélyen fekvő víztározó és a magasabban fekvő területek szigeteletlen pincéi között. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy jelenleg épp nem aktuális a kérdés, mivel egyébként is szárazság van, ahogy a hírekben is hallható, a talajvíz a szokásosnál sokkal alacsonyabban van, és az eső mennyisége is jóval kevesebb. A víztározóban is alacsony a vízszint, így a kinyitás semmin sem változtatna – magyarázta a földtulajdonos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A föld napja - mindenféle értelemben

Merthogy Vásárhelyen állattenyésztési és mezőgazdasági napok, Szeged Föld napi rendezvények várnak mindenkit. Meg még mennyi minden más... Tovább olvasom