Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem olcsó az élet falun

Domaszék, Szeged - Ma már többe kerül falun élni, mint városon. Domaszéken és Szegeden néztük meg, milyen áron adják az alapvető élelmiszereket, és mekkora rezsiköltségekkel számolhatnak a családok.
– Egyedül élek, csak azért nem megyek be Szegedre vásárolni, hogy megspóroljak pár 100 forintot, hiszen a benzin is pénzbe kerül, az időről nem is beszélve – mondta Ágnes Domaszéken. – Csak annyit költök élelmiszerre, amennyit muszáj. Utóbb kiderült: Ágnes magára maradt a véleményével.

A domaszéki kisboltban szeretnek vásárolni az emberek, még ha drágább is, mint a szegediek. Fotó: Karnok Csaba
A domaszéki kisboltban szeretnek vásárolni az emberek, még ha drágább is, mint a szegediek. Fotó: Karnok Csaba


Ez a „magánbirodalmam"

Összehasonlítottuk, milyen rezsiköltséggel számolhatnak az emberek a nagyvárosban és a kisebb településeken. Egy 80 négyzetméteres falusi ház fűtése földgázzal közel 300 ezer forint egy évben, míg egy ugyanakkora szegedi társasházi lakásé csak 160 ezer. A villanyszámla falun meghaladja a havi 12–14 ezer forintot: fogyasztja az áramot a több mélyhűtő, a háztartási berendezések arzenálja, köztük az elektromos fűnyíró. A városi társasházi lakásban legalább 4000 forinttal kisebb a számla. – Mi a télen átálltunk a vegyes tüzelésű kazánra – mondta egy domaszéki nő –, mert nem bírtuk kifűteni a házat: amíg gázkazánunk volt, szinte nagykabátban voltunk otthon. Pénzbe kerül sajnos a házon kívül az autókázás, a melléképület, a kert gondozása is, például a pétisó, a permetszer, és rengeteget dolgozunk, locsolunk, hogy aztán a nyár közepére minden kisüljön a hőségben. A ház előtti árkot is nekünk kell gondozni, hiába közterület. Ennek ellenére szeretek itt lakni, mert úgy érzem, hogy megvan a kis „magánbirodalmam".

A Szegedtől 12 kilométerre fekvő Domaszéken csaknem 5000-en laknak, a lélekszám kisvárosnyi, ennek ellenére mindössze 3 élelmiszer üzletet számoltunk össze: a nagyot, a kicsit, valamint a kenyérboltot. Később megtudtuk, volt még egy kisbolt, de az bezárt. A terepszemlét a nagyban kezdtük – a nevét nem írjuk, ez itt nem a reklám helye –, és megfigyeltük az árakat. A tejespultnál feltűnt, hogy a külföldi tartós tejből a legolcsóbb 199 forint, ugyanez Szegeden 140–160, attól függ, melyik diszkontban vagy multinál szerezzük be. A Bords Eve margarinból a 25 dekást árulták annyiért, mint a nagyvárosban a félkilóst: 479 forintért. Az alma kilója 400–465 forint, az étolaj 479–512 forint volt. Szegeden az alma 350 forint körüli árakon megy, az étolaj 400–460 forint – persze nem a legdrágább üzletekben. A sertéscombot se adták olcsón Domaszéken: közel 1700 forintba került egy kiló.

Kenyérből viszont sokfélét láttunk, és feltűnt az is, hogy a verseny miatt alacsony, szinte „nagyvárosi" árakon. A legtöbb vásárló kenyeret, pékárut, ásványvizet, sört, jégkrémet vitt, és cigarettát is, amitől azonban hamarosan elbúcsúzik az üzlet.

Ugyanazokat a termékeket kerestük a kisboltban is, hogy összehasonlíthassuk az árakat. Nem találtuk meg mindet, de az ominózus Bords Eve margarinból a 25 dekást mindössze 330 forintért adták. A tartós tej viszont itt is 200 forintba került, az étolaj még többe, az egyik márkáért 465, a másikért 605 forintot kértek.

– Nálunk elsősorban a környékbeliek vásárolnak – mondta Lengyelné Görög Éva eladó. – A lehetőségekhez képest igyekszünk minél több árut kínálni, de azt tudjuk, hogy nem vehetjük fel a versenyt egy nagyobb üzlettel.

Vass Istvánné a kosarát pakolta ki a pénztárnál: azt mondta, nem messze, tanyán laknak 3-an a férjével és a fiával, kétnaponta jön ide a kisboltba, azért, mert itt szeret vásárolni. Gazdálkodnak: krumplival, őszibarackkal foglalkoznak. Közben jött egy férfi, aki több üveg sört vitt, mások jégkrémért, kenyérért ugrottak be. Mindenki azt válaszolta: tudják, hogy Szegeden olcsóbban kaphatók az élelmiszerek, ezért a nagybevásárlásokra szánt pénzüket sem a helyi üzletekben költik el.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Suzukis 2013. június 28. 12:15
  „Mind a városi életnek, mind a falusinak megvannak az előnyei és a hátrányai. Családommal éppen 4 évvel ezelőtt költöztünk egy Rókusi körúti másfél szobás panelból Domaszékre. Nem bántuk meg. A munkahelyre bejárást meg kellett szokni, de nem okoz problémát. A buszközlekedés nem rosszabb, mintha Szőregről vagy éppen Szentmihályról vagy Gyálarétről kellene bejárni. Az összes rezsiköltségem még úgy is alacsonyabb a panelénál, hogy az útiköltséget is beleszámolom. Csend, nyugalom, tiszta levegő, jó szomszédok - ezt a panelben töltött 15 évről már nehezen mondhatnám el.”
 • 31. dodoni 2013. június 28. 12:01
  „A vidék elnéptelenedése katasztrofális mértékű lett mára. Ne csodálkozzon a cikkíró a sok elhagyott, összedőlő félben lévő tanya látttán. Tevékenyen hozzájárultak ehhez kollégái is a korábbi évtizedekben, akik szintén mind a város nagyszerűségéről regéltek.”
 • 30. állatbarát3 2013. június 28. 10:26
  „"!Emellett édesapám megfőztem és sütöttem!

  queenmargareth1 Jól kihoztak a sodrodból, mert gondolom elmaradt egy vessző, legalábbis remélem.”
 • 29. cselac 2013. június 28. 10:21
  „Margit, bocs, de ne gőzölj be, annak sosincs jó vége...én gratulálok hozzá, hogy szoptattad az állatokat, hogy kézzel kezedben itattál és megfőzted Édesapád, de ne kapd fel a vizet szerintem, magadnak ártasz.

  Amúgy a probléma valóban sokkal nagyobb annál szerintem, minthogy drágább a kisbolt, vagy nem. Egy hagyományosan és adottságai miatt mezőgazdaságból élő országban pont mezőgazdasággal nem foglalkoznak az emberek, nem vonzó pálya ma már ezzel foglalkozni. Na, hosszú távon ebből lesznek óriási problémák.”
 • 28. történész 2013. június 27. 21:42
  „Nos ez magától érthető.A falusi boltok nem Metró, Tesco..azok a multik pont annyiért adnak egy kg lisztet mintha nem is kiskereskedő lennél..mindig is drágább volt a falun vásárolni,de azért van előnye is.”
 • 27. queenmargareth1 2013. június 27. 19:59
  „És Drága Nem gépiesített tanyán éltem! Úgy, ahogy leírtam, mit kell tennie egy tanyasinak!NEM olyan tanyáról írtam, ahol kábeltv-től kezdve medencéig, önetetőtől önitatóig, locsolórendszerekkel felszerelve, mert áram sem volt!Úgyhogy te kezet csókolhatnál nekem, mert ezt biztos TE NEM TETTED!”
 • 26. queenmargareth1 2013. június 27. 19:57
  „21. fer981 2013.06.27. 13:26 tényeket írtam le!!!Én éltem tanyán 23 évet!Ott voltam az elléseknél a takarmányozásoknál, darálásnál kézzel, kézzel morzsoltam a kukoricát, szoptattam az állatokat, itattam a forró nyarakon mindkét kézzel kezemben több fordulóval az állatokat, ami nem 10 m-re volt A vizet gémeskútból vettük, ugyanígy locsoltuk a kertet+stb.Úgyhogy NEKEM TE NE MERJ A TANYASI ÉLETRŐL ÉS A LUSTASÁGRÓL BESZÉLNI!Emellett édesapám megfőztem és sütöttem!”
 • 25. myckie 2013. június 27. 16:47
  „24. p79
  A dél-magyarországi - hagyományosan - kisbírtoki termelési szerkezetet - a kilencvenes évek közepétől - konzerválta az erős Román felvevőpiac! Sok gazdálkodó köszönheti ennek a ténynek a túlélést, de nem tudható, hogy ezután is így lesz! Ettől függetlenül sok gazdálkodó fejezte be tevékenységét, akiknek valamilyen más megélhetést kellene biztosítani! Minél messzebb van egy település egy nagyvárostól, annál nagyobb szüksége lenne más jellegű munkahely teremtő (ipari) beruházásokra. Ennek megoldása a vidék túlélését jelentené!”
 • 24. p79 2013. június 27. 15:21
  „22. myckie 2013.06.27. 13:31

  A két domaszéki élelmiszerboltot konkrétan nem ismerem, de azt simán el tudom képzelni, hogy a fennmaradásuk
  javarészt az idősebbekből álló vevőkörüknek köszönhető. És mivel nincs túl nagy konkurenciaharc, így lehetnek hosszú távon is életképesek.

  A fővárosi mintára történő szuburbanizációval kapcsolatban igazad van. A 2000-es évek első felében az olcsó telekárak miatt nagy "divat" volt a városból Domaszékre, Szőregre, Mórahalomra, Zsombóra költözni.
  Más kérdés, hogy a válság hatására ez a lendület alábbfagyott, sőt, az utóbbi időben meg is fordult. Aki manapság nyugalomra vágyik, az inkább a pénztácájához mért peremkerületeket választja (Szentmihálytól Újszegedig), de a munkahely miatt a várost nem hagyja maga mögött.

  Nálunk a faluban sokan gazdálkodnak. A közvetlen szomszédomnál beszerezhető a hagyma, répa; pár házzal feljebb a burgonya, a másik irányba meg a paprika, paradicsom. Valószínűleg húst is kapnánk a közelből, de azt az asszony egy mórahalmi hentestől szokta rendelni. Apósomék falujában ugyanez a helyzet: ő akár hétvégén is tud venni a szomszédoktól sajtot, vajat, paprikát, bort, bármilyen élelmiszert. Szerintem faluja válogatja, nem minden település van halálra ítélve. Persze itt is láthatóan egyre kevesebb a fiatal, de ebből a szempontból Szeged sem különb (csak egyetemi városként ez kevésbé tűnik fel).”
 • 23. fer981 2013. június 27. 13:44
  „ossian33:) Köszönöm, hogy kioktatsz, én 20 évig laktam a fővárosunkban, azóta tanyán, kb.:15 éve. Legyél szives elmagyarázni, hogyan is kell tanyán élni, milyen állatot kell tartani, pl.:( gondoltam kenguru, vagy ugróegér az jó lenne)
  mit is kell vetni ahhoz, hogy anyagilag jól jöjjek ki. Várom tanácsodat, látom értesz hozzá ?!”
 • 22. myckie 2013. június 27. 13:31
  „19. p79
  Ha ez tényleg így lenne, akkor a falusi boltokat mind be lehetne zárni! Van olyan település, ahol már szarvasmarhát egyetlen háznál sem tartanak! Az általad leírtak 20 évvel ezelőtt még megállták helyüket, de ma a vidéki valóság egész más! A városhoz közel levő települések lakossága kicserélődött (szegedről sokan költöztek ki) ill. életmódot váltott! Ezek a települések kezdenek városias jelleget ölteni. A kertek nagy része egy-két gyümölcsfa kivételével parkosítva lett vagy lesz rövidesen! A várostól távollévő települések egy része pedig egyre jobban visszasüllyed a múltba! A lakosságuk elöregedik, házai és azok kertei elhagyottá, gazossá válnak. A fiatalok elköltöztek és most is sokan csomagolnak, de az irány megváltozott. Nem a közeli nagyvárost vették célba, hanem Ausztriát, Németországot, Angliát stb.
  Sajnos én sokkal vészesebbnek látom a helyzetet, mint ahogy a cikk beállítja! Szép napot!”
 • 21. fer981 2013. június 27. 13:26
  „queenmargareth1:) Ha valaki a te hozzáállásoddal akar tanyára költözni, ne tegye:) Aki lusta, annak drágább a falusi, tanyasi élet. Aki tud, és akar alkalmazkodni, annak viszont bejön, és soha többé nem akar városban, vagy akár a faluban lakni, és sokkal olcsóbb is ráadásul.”
 • 20. attila0427 2013. június 27. 10:55
  „Tanyán lakok, érdemben nem tudok hozzászólni a cikkhez, de aki össze akar hasonlítani egy 5000 m2-es ingatlant rajta 150 m2-es legalább 2 szobás tanyasi házzal, kerttel, fákkal, 0,5 hold földdel egy betonban lévő társas házzal... hát tegye.”
 • 19. p79 2013. június 27. 08:57
  „1. Faluhelyen Bords Eve margarin, meg tartós tej??? Ha nem is termeli meg az ember, de falun mindenki tudja, hogy kitől lehet háznál kapni tejet, vajat, sajtot, húst, krumplit, paprikát, paradicsomot. Ezt sokszor ugyanannyiért árulják, mint a multiknál akciózva, a minőségbeli különbség pedig ég és föld. Persze van olyan dolog, ami nem terem meg a háznál (étolaj, kávé, WC papír stb.), de ezek kitartanak a havi 1-2 nagybevásárlás napjáig. Ez pedig, ha egy Szeged-Domaszék távot veszek alapul, alkalmanként durván 800 Ft benzinköltséget jelent.

  2. Ami a rezsiköltségeket illeti: a 80 nm-es "falusi ház" elég tág fogalom. Vegyes falazatú, konvektoros házról van szó? Vagy pedig egy Porotherm téglából épült házról, aminek a homlokzata és a tetőtere is szigetelt, a fűtést meg mondjuk egy külső hőmérséklet-érzékelővel ellátott, 2,5 kW-ig moduláló kondenzációs kazán végzi?
  A több mélyhűtő és az elektromos fűnyíró példája szintén hülyeség. Ha például nem tart háziállatot az illető, akkor felesleges több mélyhűtőt üzemelnie. Füvet sem kell egész évben nyírni, és nem mindenhol van többszáz négyzetméteres "angol park" kialakítva.

  Szóval én egyáltalán nem látom olyan vészesnek a helyzetet, mint ahogyan a cikk azt beállítja.
  Az egyedüli probléma a munkahely távolsága lehet, ami a mostani benzinárakkal számolva valóban költséges.”
 • 18. Bond 2013. június 27. 08:01
  „Soha többet nem költöznék panelba, társasházba, elég volt a frusztrált, rosszindulatú, mérgüket másokon kitölteni akaró szomszédokból.”
 • 17. ossian33 2013. június 27. 00:13
  „7. fer981 2013.06.26. 20:26
  S mit gondolsz, az csak úgy ingyen van? A sok finomság csak úgy besétál a tanyába, a gyümölcs, a zöldség az csak úgy van, le - fel kell szedni, a disznó, tyúk eltartja magát... azért nem kell tenni semmit? Óriási tévedés! Aki próbálta tudja, mibe kerül megtermelni!”
 • 16. tirpák 2013. június 26. 23:38
  „az élet mindig drága ezt brúszvilisz tudja a legjobban”
 • 15. IncontinentiaButtocks 2013. június 26. 22:20
  „McBride kiszáll, kedves delmagyar.hu.:)”
 • 14. queenmargareth1 2013. június 26. 22:12
  „11. Qllancs 2013.06.26. 21:20 gondolom, ti is éltetek ott és megteremtődött minden:)csak úgy pikk-pakk, mert úgy működik.nincs stressz?Ha elpusztulnak járványban az állataid?Ha elvitte a természet a termésed?igen, nyugalmasabb, imádtam, de ott egy "kicsivel" többet dolgozol és nem biztos, hogy el tudsz menni moziba:)A falusi élet DRÁGÁBB!!!”
 • 13. la-za 2013. június 26. 21:49
  „A falusi magánház költségeit nem egy városi társasházi lakás költségeivel kellene összehasonlítani, hanem egy ugyanakkora városi magánházéval....vagy én gondolom rosszul...?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetten érte a sértett a menekülő tolvajt

„Segítség, rendőrség, fogják meg a tolvajt!" – erre a felkiáltásra lett figyelmes a Röszkei Polgárőr Egyesület egyik munkatársa. Tovább olvasom