Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem szaporodik a zebra

Szeged - Nem egy vödör festék hiányzik ahhoz, hogy Szegeden biztonságos gyalogátkelőt jelöljenek ki a nagyáruház mögött vagy a Belvárosi temetőnél. Kifogást mindig találni.
– Rengeteg a gyalogos Szegeden, az Aradi vértanúk terén. Ki az OTP sarkánál vág át a Zrínyi utcán, ki a villamosmegállóhoz megy át a legrövidebb úton. A nagyáruház lépcsője felé is özönlik a tömeg, pedig elméletileg az autósoknak van elsőbbsége. Mindez zebráért kiált – hallottuk a gyakorlott szegedi sofőr, Onczay Zsolt javaslatát. Szerinte akkor legalább tudnák az autósok, hogy e helyen fokozottan figyelniük kell.

Egyetlen új zebrát sem tervez a nagyáruház mögötti kanyarban az önkormányzat. A városüzemeltetési iroda ilyen igényről nem kapott jelzést. Egyébként – Molnár László irodavezető szerint – nem is indokolt. Találni a közelben elég szabályos átkelőt. Hogy nem azt használják a gyalogosok? Akkor is: ott a jelzőlámpás zebra a nagyáruház másik sarkán, a Tisza Lajos körúttal párhuzamosan. Meg egy sima zebra is vezet át az úttesten, a Dóm tér kapujánál. Az utcasarkokon fölfestés nélkül is átkelhetnek a gyalogosok. 4-5 éve ritkították a zebrákat a városban, mert ha sok van a csíkos átkelőkből, az is zavaró.

A Belvárosi temetőnél a pénz, a belvárosban a szándék hiányzik. Fotó: Schmidt Andrea
A Belvárosi temetőnél a pénz, a belvárosban a szándék hiányzik.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem szaporodnak a zebrák a Belvárosi temetőnél sem. Pedig ottani gyalogosgázolásról, balesetveszélyes helyzetekről mi is többször beszámoltunk már. Az örökzöld kérést Román Lajosné ismételte meg. A város legnagyobb sírkertjét, úgy látja, képtelenség megközelíteni gyalog a Fonógyári út felől. A két bejárat közelében nincs biztonságos átkelő. Hosszú perceket kell várni, ha leszáll a villamosról, hogy az autósok között végre átevickélhessen az út túloldalára. Erről a problémáról több kérelmet kapott a város, amit az állami útkezelőhöz passzolt tovább, merthogy a Bajai és a Fonógyári út az ő fennhatóságuk alá tartozik.

– Az autós főbejáratnál áll közelebb az átkelő a megvalósításhoz. A tervezés és a hatósági egyeztetések után a „zebrásításnak" nincs akadálya, csak a pénz – hallottuk az aktuális helyzetről Gádzser Gábort, a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. megyei forgalomszabályozási és hálózatkezelési osztály vezetőjét.

A végleges megoldást a körforgalom megépítése jelentené a Fonógyári út Bajai úti torkolatában. Azzal együtt rendeződne a buszmegálló öbölpár gondja, és lenne közvilágítás, járda, csapadékvíz-elvezetés, ami most hiányzik, és ami kizáró oka a zebrának. A kereszteződés átszabása legalább 150 millió forintba kerül. Ezért az útkezelő nem tehet mást: kivárja, hogy a szomszédos Budalakk-telek eladásakor az új tulajdonosra rátestálja a tereprendezést.

Olvasóink írták

 • 13. bo 2009. július 25. 13:45
  „11 Már megint a "svédek"!:-)))”
 • 12. mentelmi-jog 2009. július 25. 10:47
  „Tudjuk, nincs rá igény! Akinek ez benne van a munkakörében nyilván szívesebben zsugázik együtt a haverjaival munkaidőben, minthogy ezeket felmérné. De így mivel jelentés nem érkezik az illetékes hatósághoz, az azt jelenti, nincs is rájuk szükség. Mármint az új zebrákra. És kész, ez így van jól, semmi probléma sincs! Az már más, hogy pénz se lenne rá, de, hogy mindenki csak a kezét mossa és magyarországon felelős az soha sincs, na ebből van már elegem.”
 • 11. varadipal 2009. július 25. 10:07
  „Stockhomban nincs is zebra. A gyalogos felteszi a kezét, az autós átengedi. Ott nem zebra van, hanem intelligencia.”
 • 10. SP 2009. július 25. 09:35
  „"""""A tervezés és a hatósági egyeztetések után a ,,zebrásításnak" nincs akadálya, csak a pénz - hallottuk az aktuális helyzetről Gádzser Gábort...""""

  Én legalább 10 éve tudom, hogy "napirenden" van a probléma.
  Ez idő alatt nem kevesen sérültek meg, haltak meg.
  Egyértelmű a dolog, "nemakarásnak nyögés a vége".”
 • 9. bo 2009. július 25. 07:26
  „"Nem szaporodik a zebra" Állatorvoshoz kell vinni, vagy kikérni a vadaspark szakembereinek a véleményét!:-)”
 • 8. SP 2009. július 24. 20:08
  „"""A város legnagyobb sírkertjét, úgy látja, képtelenség megközelíteni gyalog a Fonógyári út felől. A két bejárat közelében nincs biztonságos átkelő."""
  - Talán azért nem fontos, mert sok idős jár itt át az utakon?
  Az Ikarusznál van ugyan egy zebra, ami temetőhöz, villamos megállóhoz nem kapcsolódik.
  Gondozatlan is, mert az átkelőnél lévő fát nem gallyazták meg. A burkolati jel sem észlelhető időben. Így az érkező autós nem is látja, nem is sejti az átkelni szándékozót.
  Most épül a benzinkúti kamion bejáró , ami tovább fokozza a veszélyt.”
 • 7. CID 2009. július 24. 20:05
  „Sőt flexi ,a hátsó lejárónál a templomnál is van zebra. Igazándiból nem értem mi a gond a nagyánál ? Tíz méterenként kellene zebra egy körúton ? Ez párja a nagyáruházhoz nem lehet feljutni babakocsival cikknek.
  Persze belvárosi temetőnél van némi igazság, bár én még egyszer sem vártam az átkelésnél fél percnél többet.”
 • 6. flexsnake 2009. július 24. 18:21
  „2. ott néha elég nehéz a rengeteg autó miatt, sőt a piac mellett dorozsma irányába száguldók miatt is, de ez a reggeli órákra korlátozódik, a nap további részében alig van gyalogosforgalom.”
 • 5. flexsnake 2009. július 24. 18:19
  „A nagyárúház mögött felfestett zebra van, az orvosi rendelőnél lámpás a dugótérnél meg körforgalom... nem elég?”
 • 4. Gazficko 2009. július 24. 15:53
  „Strat-n nekem ez jutott az eszembe hogy ha kevesebbet lopnának( ne legyünk már ilyen naivak) akkor lenne pénz erre is.

  Viszont a cimmel kapcsolatban egyet mondhatok: A halottak nem élnek szexuális életet mégis szaporodnak.”
 • 3. Strat-n 2009. július 24. 15:39
  „Kevesebbet lopjatok azt lesz pénz. Feküdjetek ki a közútra azt majd én kezellek ha arra autózom. Közútkezelő... LoL”
 • 2. Zsoltee0716 2009. július 24. 14:37
  „Nagy kamuk ezek(Magyar közút)
  Dorozsmára se akarnak zebrát az Erzsébet utca éa a Vásár tér megállóhoz átjutás érdekében!
  Milyen kamu szöveget vágtak hozzánk:

  Az átkelőhely javasolt helyszíne a kiskundorozsmai nagybani piac mellett, az 5405 és 5428 jelű utak csomópontjának közelében fekszik. Tapasztalataink szerint a nagybani piac nem generál jelentős gyalogos forgalmat, hiszen az oda érkezők többnyire gépjárművel érkeznek kereskedni a piac területére.
  Az előző csomópontban körforgalmú csomópont létesítéséhez kért a korábbi időszakban közútkezelői hozzájárulást a helyi önkormányzat, melyet meg is kapott. A körforgalmú csomópont kiépítésének szándéka tudomásunk szerint ugyanakkor nem került le napirendről, csupán a pénzügyi fedezet biztosítása miatt szenved az átépítés halasztást.

  Megkeresését köszönjük!
  Üdvözlettel:
  Pécsi Norbert Sándor
  kommunikációs menedzser
  Magyar Közút Nonprofit Zrt.
  Kommunikációs igazgatóság
  E-mail: pecsi@kozut.hu
  Gádzsert azért nem lehetet elérni a Juhász Gyula utcába, mert egy rohadt tábla nincsen kirakva mikor van ügyfélfogadás!

  Ugyanez a Belvárosi temetőnél mi generálja azt hogy oda zebra legyen létesítve, az oda érkezők töbnyire autóval közlekednek! Ilyen szöveg jött arra is biztos!

  Maradjunk annyiba hogy a Zrínyi utcába nem hajtanak olyan gyorsan!

  Kedves újságíró jöjjön ki azt nézze meg itt mi van Dorozsmán! Valamelyik munkanap reggeli órákba! Írjon erről is! Mennyivel hajtanak itt az autók kamionok buszok hát olyan 50-60km/h
  Pécsinek a szövege meg egy nagy hazugság undorító az ilyen!”
 • 1. vuk 2009. július 24. 13:45
  „A nagyaruhaz mogott kanyarodik az ut: tehat a kanyarodo autoval szemben a gyalogosnak elsobbsege van zebra hianyaban. Tessek szepen utananezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkónak hívja vietnami keresztfiát

Szeged - A rókusi panellakás nappalijában roskadásig terített asztal. Bui Duh Man születésnapját ünneplik. Tovább olvasom