Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem szegedi a nézők többsége a Dóm téren

Szeged - Reprezentatív felmérést készíttetett közönségéről a szabadtéri. A jegyvásárlók 55 százaléka nem szegedi; többségük csak a fesztivál miatt jön a városba – kisebbségben vannak közöttük azok, akik legalább egy vendégéjszakát is eltöltenek itt.
A Szegedi Szabadtéri Játékoknak a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatok miatt is évente közvélemény-kutatást kell készíttetnie. Korábban is sok tanulsága volt a felmérésnek, amit 570 fős reprezentatív mintán ezen a nyáron is megismételt a szabadtéri önkénteseiből álló, egyetemi szakemberek vezette csapat. A vizsgálat segít nyomon követni, honnan érkeznek a fesztivál nézői, mennyit költenek.

– Kommunikációs kampányunkhoz és a jegyár meghatározásához is mindig komoly segítséget nyújt a kutatás, amelyből idén kitűnik az is: az internet átvette a vezető szerepet a nézők tájékoztatásában – mondja Bátyai Edina.

– A jegyvásárlók 35 százaléka már a világhálóról szerzi be a fesztivállal kapcsolatos információit. Az idei volt az első szezon, amikor már nemcsak bannerekkel, fórumokkal reagáltunk erre, hanem videolinkeket készítettünk, nyitottunk a közösségi média felé is – hangsúlyozza Bátyai Edina. A fesztivál igazgatója különösen fontosnak tartja, hogy megállt a jegybevételhez kapcsolódó fogyasztás tavaly nyáron tapasztalt csökkenése. Míg 2008-ban minden szabadtéri jegyre költött 100 forinthoz 155 forintos helyi költés társult, 2009-ben ez a mutató 127-re esett, idén nyáron azonban – ha szerény mértékben is – nőtt, 129 forintra. Míg tavaly a 350 milliós jegybevételhez 444,5 millió forintos szegedi fogyasztás társult, idén a 394 milliós jegybevételhez további 508,3 millió forintos helyi költést mértek. Ennek az adatnak az alakulása persze elsősorban nem a fesztivál kínálatától, minőségétől, hanem a fizetőképes kereslet alakulásától függ. A gazdasági válság kirobbanása előtti nyáron, 2008-ban mérték a legmagasabb, 604,5 millió forintos helyi költést. A szegedi önkormányzat idén 220 millió forinttal támogatta a fesztivál megrendezését, a kutatás szerint a befektetés több mint négyszeresen megtérül a városnak, hiszen a jegybevétellel együtt összesen több mint 900 millió forintos költést generál.

Közvélemény-kutatás a szabadtériről: nem szegedi a nézők többsége. DM/DV GRAFIKA
Közvélemény-kutatás a szabadtériről: nem szegedi a nézők többsége.
DM/DV GRAFIKA

A szabadtéri vezérkara idén attól tartott leginkább, hogy a nem szegedi nézők aránya jelentősen csökkenhet, és ezáltal veszíthet a fesztivál idegenforgalmi jelentőségéből. Ez nem következett be: közel 55 százalék a városon kívülről érkező jegyvásárlók aránya, és továbbra is családi programnak számít a szabadtéri. A fesztivál vendégeinek többsége nem sok időt tölt Szegeden: az idelátogatók 55,7 százaléka az előadások után rögtön hazautazik, 20,3 százalék az egyetlen éjszakára szállást foglalók aránya, és a tíz százalékot sem éri el a 3 vagy több vendégéjszakát itt töltők aránya.

– A kutatás megerősítette: helyes volt az az irányvonal, amit az elmúlt években követtünk. A visszatérő nézőink magas száma indokolja, hogy valamiféle bónuszpontos törzskártyát vezessünk be a jövőben a Szeged-kártya mellett – fogalmaz a fesztiváligazgató, aki szeretné a REÖK képzőművészeti kínálatával is jobban erősíteni Szeged idegenforgalmi vonzerejét, és tervei között szerepel a szorosabb együttműködés a vadasparkkal és a Napfényfürdővel is.

Jelesre értékelték a produkciókat

A kutatás szerint elégedettek a nézők az idei produkciók színvonalával. Az ötfokú skálán még a kevésbé népszerű műfajnak számító opera is meglepően magas osztályzatot kapott: a Carment 4,65-re értékelték. A My Fair Lady 4,75-ös, a Dózsa 4,8-as, az Opera-Operett Gála 4,85-ös, a Hair 4,7-es átlagot ért el.

Olvasóink írták

 • 5. spiler 2010. szeptember 22. 13:56
  „érdekesen elkülönül a helyi és vidéki néző...............helyi napi ,utcai,sport, szabadidő ruhában,MIG A VIDÉKI BIZONY ÖLTÖZÉKÉVEL IS MEGTISZTELI AZ ELŐADÓKAT ÉS ELŐADÁSOKAT
  nem csak pénz kérdés,helyi elöbb jut jegyhez,ja és nem muszály az elsö 5 sorba venni,jó a hangositás.”
 • 4. szatyi 2010. szeptember 21. 17:28
  „Salzburgban sem a helyiek töltik meg a nézőteret.”
 • 3. Commander-V2 2010. szeptember 21. 13:49
  „Szerintem túl sokba kerül a városnak, ennyi pénzből el kellene hívni a Rolling Stonest, következő évben Stinget a SZIN-re, sokkal többer érne mint a Csárdáskirálynő százezredik színpadra állítása.”
 • 2. sajtkukac 2010. szeptember 21. 13:40
  „Szerintem a szegediek is mennének, ha lenne rá pénzük. Ja, vagy ne magamból induljak ki, hogy a 3 fős családommal, ha addig "vetemednénk", hogy igényünk lenne bármelyik előadást megnézni, az igencsak megterhelné a családi költségvetést. Nem az egyszerű dolgozónak van ez - sem - kitalálva, nem a beteg, rokkantnyugdíjból tengődőnek van ez - sem - kitalálva, sajnos ez is luxus lett mára.”
 • 1. Liberation 2010. szeptember 21. 12:55
  „Csodálatos hangulata van a szabadtérinek, évről évre jobb!
  Köszönjük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 külföldi diák a szegedi iskolákban

Bár az utóbbi években csökkent a számuk, még mindig sok határon túli diák tanul a szegedi általános és középiskolákban. Tovább olvasom