Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem szégyellik a futást a rendőrök

Szeged - Rutinos ultramaratonistának számít a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozó Papp Károly–Farkas Csilla házaspár. Társaikkal nemrég a huszadik Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratonon vettek részt.
Ötfős futóváltó tagjaként teljesítette a Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratont október 19-e és 23-a között a Papp KárolyFarkas Csilla házaspár. Mindketten a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai: a férfi főkapitány-helyettes, gazdasági igazgató, a felesége titkárnő. Az ötfős váltó tagja volt Deák László, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság két dolgozója, Ványi Attila és Polyák Iván. A CSMRFK-n dolgozó Erdei István is állandó tagja az összeszokott kis csapatnak, de a legutolsó ultramaratonon egy kisebb betegség miatt nem tudott részt venni.

– Az össztáv 317 kilométer volt, egy embernek nagyjából 70 kilométert kellett végigfutnia. A csapatunkban elvárás az ötperces kilométerenkénti átlag, amit teljesíteni is tudunk. A futást azért sok minden befolyásolja: mennyi emelkedő esik egy futóra, mekkora a szél – mondta Papp ezredes. A mostani ultramaratonon 39 váltócsapat indult, a rendőrök a 25.-ek lettek.

Papp Károly rendőr ezredes (jobbról a második) tizenhétszer, felesége tizenhatszor teljesítette a Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratont. Fotó: DM/DV
Papp Károly rendőr ezredes (jobbról a második) tizenhétszer, felesége tizenhatszor teljesítette a Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratont. Fotó: DM/DV

– A helyezés nem igazán számít. Aki lefutja, az mind nyertes. Az első hat helyezett kiemelkedik, ők komoly pénzdíjért futnak. Nekünk ez szórakozás, bár komolyan készülünk a megmérettetésre, amit a CSMRFK vezetése is teljes mellszélességgel támogat – magyarázta a gazdasági igazgató. Papp Károly és Farkas Csilla öt éve házasok, de már húsz éve ismerik egymást: a futás csak közelebb hozta őket egymáshoz. – Amikor meghatározott távot futunk, akkor együtt edzünk, a gyorsító edzéseket viszont külön végezzük, hiszen mindkettőnknek más a dinamikája. Sokan gondolják, hogy a futás unalmas sport. Erre azt mondják szakmai berkekben, hogy ha már unod a futóköröket, fuss szembe, és meglátod, mennyire más a világ, ráadásul a napi gondok után teljesen ellazítja az ember testét és lelkét. Az első maratonjainkon csak azzal törődtünk, hogy tudjuk teljesíteni a távot. Ma már a tájra is tudunk figyelni, hiszen a fejünkben van az egész táv, még azt is tudjuk, hol vannak az úthibák az aszfalton. Még a mostani maratonon is felfedeztünk szépségeket Tata és Budakeszi hegyes terepei között – mesélte Papp Károly.

A házaspár Orosházán lakik, 57 kilométerre munkahelyüktől. – Reggel fél nyolckor indul a munka, futva nagyjából öt óra alatt érnénk be. Nem kivitelezhetetlen, de még nem próbáltuk ki. Az ultramaraton szervezőbizottságának nyugdíjas elnöke korábban a tököli börtönnek volt a parancsnoka. Ő harminc kilométerre lakott a munkahelyétől, és futva ment a munkahelyére – mesélte a házaspár. Papp Károly régen az egykori határőrségnél teljesített szolgálatot. – Tagja voltam a riadócsoportnak, amelynek a feladata az átszökött határsértők elfogása volt. Szántókon, bokrokon, töltésen át futottam utánuk, volt, akit két kézzel meg tudtam így fogni. A legtöbbnek nem volt esélye ellenem: a kivétel egy Anton keresztnevű román férfi volt. Mi váltóban üldöztük, ő egyedül futott, végül elkaptuk, de utol nem tudtuk érni: egy villanyoszlop tetejére mászott fel, onnan sikerült leszednünk őt. Ezzel a futóteljesítménnyel érdemelte ki, hogy a mai napig emlékezzek rá – mosolygott Papp ezredes. A házaspár még számos ultramaratonon szeretne részt venni, Papp Károly tervei szerint százéves korában is nekivág majd a távnak. Családjukban az utánpótlás is adott: lányuk már rendre félmaratoni távokat fut le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délben indul a belvárosban a koldusbiznisz

Szentképet kínáló 14 éves fiú, harmonikás férfi és képeslapokat áruló kéregető jár-kel nap mint nap a Kárász utcán. Tovább olvasom