Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem szennyvíz ömlött a Tiszába

Szeged - Nem szennyvíz ömlött a Tiszába Hattyasnál, mint azt olvasóink lapunknak jelezték, hanem a szivattyútelep a holtág termálvizekkel is terhelt szakaszából emelt át vizet a folyóba.
Több olvasónk is jelezte a napokban, hogy a 168-as folyamkilométernél, Hattyastelep alatt több órán át ömlött a szennyvíz a Tiszába. A telefonáló szerint a területen, ahová számítása szerint legalább tíz köbméter szennyvíz ömlött ki percenként, bűzlik az egész folyó. Olvasóink fényképet is küldtek.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékesét. Kozák Péter, az Ativizig igazgatója elmondta, a közelmúltban lehullott csapadék miatt az Ativizig kezelésébe tartozó gyálai Holt-Tisza vízszintje megemelkedett.

– Az Országos Meteorológiai Szolgálat által jelzett jelentős mennyiségű csapadék és a vízszint további emelkedése miatt a holtág környezetében kisebb elöntések alakulhattak volna ki. A megelőzés érdekében kedden a hattyasi szivattyútelepet beüzemeltük. A telep a holtág termálvizekkel is terhelt szakaszából emelte át a vizet a Tiszába. A bejelentő által tapasztalt kellemetlen szag sajnálatosan a gyálai Holt-Tisza északi szakaszára jellemző – magyarázta az igazgató.

A látszat csal: a szakemberek szerint ez nem szennyvíz. Fotó: DM
A látszat csal: a szakemberek szerint ez nem szennyvíz. Fotó: DM

A szakember szerint a Tisza vízminőségére a termálvíz a jelentős mértékű hígítás miatt nincs hatással. – Amennyiben az előrejelzések jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek, a jövőben is a szivattyútelep segítségével csökkentik a holtág vízszintjét – tette hozzá az Ativizig igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szürkehályog-műtét: 6 hét

Az országban átlagosan egy évet kell jelenleg várni szürkehályog-műtétre – Szegeden maximum 6… Tovább olvasom