Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem szent tehén a Lófara

Szeged - Belvárosfelújítás kezdődik, tér lesz a Tisza Lajos körút Reök-palota előtti része. A többéves tervezőmunkára – így a huszárszobor áthelyezésére – rábólintott a tervtanács. Az emlékmű-restaurálást bíráló szakbizottságban közreműködő szegedi építész ellen etikai eljárást indított a tervező csapat.
Újabb támadások érik a Tisza Lajos körút Lófaraként ismert szegletének átépítési tervét. A lapunkban is megszólalók – megírtuk – a 3. honvéd huszárezred emlékművének áthelyezését, a díszkerítés megszüntetését, a zöldfelület felszámolását ellenzik. A napokban a neves építészekből álló tervtanács azzal tett pontot az évek óta zajló komplex tervezőmunka végére, hogy elfogadta a Fekete Sas utca, Kölcsey utca által határolt háromszög „teresítését". Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk: a minden szempontot mérlegelő döntést az önkormányzat tudomásul veszi. A tér megváltozó funkciójáról azt mondta, sétatér lesz, ahol a lovas szobor a feltétlenül szükséges talapzatrestaurálás után a mostaninál hangsúlyosabb, központi helyre kerül. Úgy véli, a generáltervező szegedi kert- és tájépítész, Fekete Zoltán mellett szóló referencia a közmegelégedéssel átépített Szent István tér.

A huszárszobrot néhány méterrel viszik arrébb. Illusztráció
A huszárszobrot néhány méterrel viszik arrébb.
Illusztráció

A nyilvános tervtanácsi ülésen Fekete Zoltán és Nagy Imre építész az új tér új funkciójáról beszélt: a bemutatott művészeti koncepció szerint a most parkoló, úttest, járda, kerítés szabdalta kiskörútrészt átírta az élet. Ezért az átépítéskor a belváros szerves folytatásaként készül a kiskörút, a Kölcsey és a Fekete Sas utca itteni részének díszburkolása. Új, kiemelt talapzatra emelik a megnövekedett téren a huszárszobrot. Valódi teret nyitnak a jogi kar hallgatóinak, a REÖK látogatóinak, a szecessziós palota sarkán nyíló kávéházi terasznak, az első világháborús lovas szobornál emlékezőknek, valamint a szegedieknek és a turistáknak általában. A huszárszobrot néhány méterrel közelítik a Reök-palotához. Az elkerített, elzárt műemlékből megközelíthető szobor lesz. A kovácsoltvas kerítés nem tűnik el, a villamossáv melletti zöldsávot keretezik vele. Zöldfelület mindössze 80 négyzetméterrel lesz kevesebb, mint eddig. Tarnai István, a megyei építészkamara megyei elnöke dicsérte a tervet. Azt mondta, gyönyörű, mert jelentősen megemeli a terület használati értékét. Két európai példát is említett – a római Marcus Aurelius és a padovai Donatello-szobrot –, ahol a történelmi emlékek szintén megközelíthetők, koszorúzhatók.

Vélemények

A szoborrestaurálást véleményező művészeti lektorátusi zsűriben az Ybl-díjas szegedi építész, a megyei kamara alelnöke, Koczor György is közreműködött. Ellenzi a szobor elmozdítását és a zöldfelület megbontását. A tértervezők a tőle egy internetes újságban leközöltek miatt – melyet úgy értelmeztek, hogy a sajátja egyben a szakma véleménye lenne – a kamara etikai bizottságához fordultak. Az alelnök a tervezők levelét még nem látta. A terjedelmi korlátok miatt nem fejtette ki álláspontját. Tegnap az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, Miklós Péter sajtótájékoztatón tiltakozott a szobor áthelyezése ellen.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Titanilla 2009. április 17. 13:31
  „Miért lesz kisebb a zöld terület? Ugyis kevés van belőle. A Szent István tér nagyon szép, csak a piacnak titulált épitmények ronditják el. Ha már felszámolták a piacot ez sem kellett volna, és szerintem nincs is forgalom. Egyébkén ez a piac /kivéve a csencselést/ sosemvolt olcsó, kifejezetten drága piacnak számitott a régi időkben, amikor még tényleg piac volt.”
 • 39. Kerekes 2009. február 10. 00:33
  „Szegény Árpi bácsi! Eddigi megbecsülésemet lassan ledolgozza. A szobor nem kegyeleti hely. De ha az, akkor az összes többi is. Mókás lehet a szúrós rózsák között billegve a koszorút ráhelyezni. Na mindegy. Szerintem a téren rengeteg ember szeretne jönni-menni. Meg tényleg jó lenne egy igényes vendéglátóhely is. Én nem hallottam még éjszakai lokálról. Egyébként meg minden kulturális intézményhez szokott vendéglátás kapcsolódni. Ez itt kimondottan jó is lenne, mert estére különben kihalna a tér. Üljenek kint az emberek, beszélgessenek stb. Ez nem rossz gondolat. Mindehhez viszont területre van szükség. Ahol szabadon kolbászol, üldögél a nép. Nem szabad elfelejteni, hogy a jövőben két gyalogos utca csatlakozik majd ide. A kölcsey és a Fekete sas. Teli üzletekkel stb. A két utca tömegét el kell tudni osztani, kulturáltan. Én nem omlanék össze, ha a fiatalok a szobor talapzatán üldögélve beszélgetnének és várnák az előadást az egyetemen. A szobor meg a tér súlypontjába kerül, ami nem ott van ahol most áll. Mert korábban a körforgalmak miatt lemetszettek egy kicsit a térből. Meg kell nézni. Fa biztos több kellene, de úgy oda vannak a Reök palotáért, hogy biztos nem engedik teleültetni fával, mert eltakarja a homlokzatot, ami a tér legnagyobb dísze egyébként.”
 • 38. egal 2009. február 06. 18:54
  „Igaz,a Bartók Béla tér is förtelmes. A Dugonics tér úgyszintén. Pláne most, az utóbbi időben,amikor senki sincs tekintettel a fűre,keresztül-kasul átvágnak a téren,kitapossák a füvet az emberek. Szemetes is,amióta "tinédzser hordák" gyülekeznek ott esténként, hatalmas szemetet hagynak maguk után. Sok szépíteni való lenne Szegeden,de nyilván mindent egyszerre nem lehet.”
 • 37. szamika 2009. február 06. 11:19
  „Nem a Dugonics teret kellene felújítani,hanem a Bartók téri játszóteret!!!( a beton életveszélyes,és némelyik mászóka is---őskövület)!!! Az már nem a belvároshoz tartozik?mindenre kiterjed a városatyák figyelme,csak arra nem,ahova kellene!!!”
 • 36. szgy 2009. február 06. 10:09
  „A port meg porszívózni kellene, van is erre a célra két autó, legalábbis azt írta épp a DM pár éve. A kicsit megvizezzük, kicsit odábbtoljuk eljárástól nem lesz kevésbé poros a város, az évtizedes por sok helyen már bokáig ér (pl. a Bertalan hídon). És hiányolom a fákat a körútról, a sugárutakról stb. is.”
 • 35. lidi 2009. február 06. 08:33
  „terasz/kávézó/szórakozóhely nyilván azért kell, mert a Reökben nincs, és így az évi 40-60ezer látogató nem tud hol meginni egy feketét... meg a tulaj nyilván valami bérleti díjat is fizetni fog

  meg aztán biztos alkalmi vétel volt ez a kockakő, muszáj felhasználni, még akkor is, ha már így is meg lehet fulladni ebben a poros teknőben. Mert ugye jobb a semmitől sem védett, a nyári 40 fokban szinte égő kőborítás, mint egy pár élő, lélegző, ne adj isten árnyat adó fa, biztos így gondoljál majd a szegediek meg a külföldiek is. És akkor még a közlekedésről tényleg szó sem esett.
  amúgy 80nm nagyon sok, zöldből is.

  persze semmi mást nem kellene csinálni, mint felrakni a netre a tervekez, és lehetőséget adni a véleményezésre. manapság ez már reálisabb, mint lakossáfi fórumot összehívni, mert nincs dobos, aki kidobolja. ha csak nem eleve az a cél, hogy kipipáljuk, lehetőleg résztvevő nélkül

  ami meg a példákat illeti: gondolom, a padovai Gattamelatáról van szó. Hát, meg lehet nézni, tényleg meg lehet közelíteni, de ennek ellenére teljesen védett, tekintve, hogy olyan magas a talapzata, hogy hátrálni kell jó pár métert, hogy egyáltalán lássa az ember. Egész mások az arányok, mint itt.”
 • 34. N.P. 2009. február 06. 06:49
  „Minél több zöld felület van a belvárosban annál jobb. Fetisizálni azonban nem kellene. Sokkal nagyobb problémát jelent a városkörnyéki erdők hiánya.”
 • 33. dova 2009. február 06. 01:01
  „VTV Szeged riport
  http://www.vtvszeged.hu/site/index.php?option=com_content&task=view&id=4466&Itemid=59

  Tarnai István: "Talán nem ismerték részleteiben a tervet. Hogyha én megmutatnám ezt a tervet, amivel én egyetértek, akkor meg tudnám indokolni, hogy miért alakult ki ez az álláspontom.(...)"

  később

  Riporter/narrátor:"A Főépítész szerint a lakossági fórumon és a nyilvános tervtanácson megszerezték a tervekhez szükséges támogatást, így hamarosan elkezdődhet a tér és a szobor rekonstrukciója."

  Hallott valaki ezek bármelyikéről?
  Vajon hány szegedi lakos vettek részt rajtuk?
  Milyen támogatásról is van szó?

  Ha kerékpárosokat próbálunk képviselni (ingyen), mindig megszólnak, hogy mit akarunk mi 6-an(?)?
  Ebben az esetben is jó volna tudni, hogy mennyi az annyi.
  Pl. a Közlekedési Koncepció lakossági fórumán kb. négyen voltunk nem városházi alkalmazottak + a két előadó.”
 • 32. dova 2009. február 06. 00:38
  „#30
  Igazad van flexsnake.
  Bár ez csak kb. annyira OFF mint a cikk címe, vagy annak egyes állításai.”
 • 31. dova 2009. február 06. 00:31
  „Vagy egy-két másik is:
  A Mester :) egy korai alkotása.
  Az autóvezetők se ágáljanak a forgalom a sétány alatt zavartalan és még a töltés (védmű) is meg lett erősítve.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/205/B2047765.jpg

  Egy kevésbé méregzöld alkotás a közelből:
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/207/B2065540.jpg

  Jajj! Még belegondolni is....
  Lehet hogy többen strasszéznának=vásárolnának ezeken az utcákon is?!
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/207/B2064524.jpg
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/207/B2062891.jpg
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/207/B2062576.jpg”
 • 30. flexsnake 2009. február 06. 00:06
  „Legalább 1 normális szórakozóhely lenne. Kocsmák zenegépekkel és valami elfogadható árú kajálda sem ártana.
  Dova azon a képen hol a szobor? Sehol.”
 • 29. dova 2009. február 05. 23:55
  „Nem tudom miért, de nekem ez a látványterv élethűbbnek tűnik, bár a városházi vezetők erre kevésbé izgulnak, mert ezt csak egy civil készítette és még milliókat sem kellett fizetniük érte.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/211/B2100415.jpg”
 • 28. Egysenki 2009. február 05. 23:33
  „És valljuk be magunknak, aki üzemeltetni fogja, a mostani Pub-ja előtt is hányás hegyek vannak egyes éjszakák után. Aminek a neve ÉTTEREM. A Virág-Terasz és a Palánk fagyizó közt sétálva láthatóak a nyomok.
  Jól fog mutatni az ÚJ téren...”
 • 27. Cat 2009. február 05. 23:07
  „Az éjszakai szórakozóhely valóban nem odaillő - csak az előbb még kávézóról írtál. Ami szerintem belefér(ne).”
 • 26. Logaritmus 2009. február 05. 23:02
  „Cat: igen, kárt tesz benne mert egy múzeum eszmeisége nem egyezik egy éjszakai lokáléval...a REÖK aljában egy gyakorlatilag késő éjjel is nyitva tartó diszkós szórakozóhely lesz, kb mint a Retro, Corso Café. Nem kell az ilyesmi oda!”
 • 25. atomboy 2009. február 05. 22:57
  „Hat, inkabb meg egz Szent Istvan ter legyen, mint egy Klauzar ter. Keveselem a zoldteruletet, eleg nagy balga otlet rikitani. Dovaval es Logaritmussal egyetertek. Es E! -vel szinten egyetertek, mi lesz a kerekparos forgalommal?”
 • 24. lelketlen 2009. február 05. 22:42
  „no ámberek.abban talán megegyezhetünk,hogy egy tér alapvető funkciója,hogy tér legyen.ha ezt nem tudja teljesíteni akkor bármi lehet csak nem tér.esetleg kuglóf is.”
 • 23. nyomdasz63 2009. február 05. 22:41
  „2-3 hónapig ne nézzünk egyetlen "felújított" területet sem, majd hirtelen egymás után az összeset hasonlítsuk >ugyanaz a sablonos fantáziátlan kialakítás mindegyiknél .”
 • 22. Cat 2009. február 05. 22:19
  „A zöldterületettel kapcsolatban egyetértek dovával.”
 • 21. Cat 2009. február 05. 22:17
  „"A piac gyakorlatilag fel lett számolva, maga a tér régi jellege teljesen eltűnt."
  Undorítóan festett az a piac. Ezzel nem a virágárus nénikéket minősítem.
  De hogyan hozol össze egyazon térre két funkciót? A piacjelleg mindenképpen agyonvágja az esztétikai élményt.

  Logaritmus
  "Minek egy múzeum aljában ilyesmit engedélyezni? A híres műemlék felügyelet miért engedi?"
  Miért ne? Kárt tesz benne?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átmeneti segély a panelprogramhoz

Szeged - Átmeneti segélyt ad a panelprogramban nyertes lakóközösségek rászoruló tagjainak a szegedi… Tovább olvasom