Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Nem szigetként működne az ELI

Szeged - A szegedi lézeres kutatóközpontot megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. vezetésével és tizenhét partner részvételével elindult az RI2integrate - A kiemelt kutatás-fejlesztési infrastruktúrák helyi beágyazottságának támogatása a Duna Régióban című program.
A magyar, román, cseh, osztrák, horvát, szlovén, szerb és szlovák partnerek célja, hogy elősegítsék a kutatási infrastruktúrákban, köztük az ELI-ben rejlő helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeket. Bereczkei Dávid, az ELI projektmenedzsere az 1,9 millió eurós programot úgy fordította le magyarra, hogy a 2019-ben teljes kapacitását elérő lézeres központ ne egymaga, szigetként álljon a régióban, hanem vonja be az egyetemi hallgatókat és a környékbeli vállalkozásokat is. Utóbbiak alatt nemcsak arra gondolt, hogy a konyha üzemeltetését kiadják, a szervizelést vagy az őrzést kiszervezik, hanem például látogatóközponttal is közelebb kerülnek majd a környékbeliekhez.

A csütörtöki szegedi sajtótájékoztató másik résztvevője, Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, szeretnék, ha egy-egy fejlesztési eredmény minél hamarabb hasznosulna a gyakorlatban. Például az egyetemeknél vagy a közintézményeknél, és ebben olyan példaértékű megoldásokat szeretnének kidolgozni, amiket a partnerországokban is hasznosíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi Traviatája a New York-i Metropolitanből

Verdi Traviatája a New York-i Metropolitanből
A San Franciscó-i Opera és a nápolyi Teatro San Carlo zeneigazgatója, Nicola Luisotti vezényli Verdi egyik legnépszerűbb remekművét, a Traviatát ma a New York-i Metropolitan Operában - az előadást 19 órától közvetíti élőben a Belvárosi mozi. Tovább olvasom