Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Nem szívesen végrendelkezünk

Szokás végrendelkezni, de az elmúlást nem illik szóba hozni. Bonyolult családi helyzetek könnyebben rendezhetők, ha valaki még életében gondoskodik a szeretteiről. Extrém esetben a végakaratról nyilatkozni szóban is lehet, de a legbiztonságosabb közjegyzőnél letétbe helyezni a dokumentumot.
– A tehetős emberek gyakran írásba foglalják végakaratukat. Így gondoskodnak a családjukról, s gyakran jótékony célra fordítják vagyonuk egy részét. A végrendelkezés azonban nem a gazdagok kiváltsága – jelentette ki Juhász György szegedi ügyvéd.

Két tipikus esetben tesznek az emberek végrendeletet: ha nincs közeli hozzátartozójuk, és egy számukra fontos ismerősükre szeretnék hagyni minden vagyonukat, illetve ha élettársi viszonyban élnek. Az emberek többsége azonban csak akkor gondolkodik el a végrendelkezésről, ha valamilyen élethelyzet rákényszeríti. Például ha valakinek több házasságból is született gyermeke.
– Találkoztam olyan férfival, aki boldog családban él, de nem vette feleségül kedvesét, és párja kisfiát sem fogadta hivatalosan örökbe, annak ellenére, hogy sajátjaként neveli. Ha netán történne vele valami, minden vagyona a testvérére szállna, akivel viszont nem jó a viszonya. A gyermek semmit sem örökölne – említett Juhász György egy olyan esetet, amikor bizony nem ártana a végrendelet.

Az otthon gépelt végakarat két tanú kézjegyével érvényes Fotó: Segesvári Csaba
Az otthon gépelt végakarat két tanú kézjegyével érvényes Fotó: Segesvári Csaba

Extrém esetben szóban is közölhető a végakarat. Például egy súlyos baleset helyszínén előfordulhat, hogy a sérültnek csak néhány perce van hátra az életből, s ha végrendelkezni szeretne, megteheti – tanúk jelenlétében.
– Az otthon gépelt végakarat akkor érvényes, ha azt két tanú is ellátja kézjegyével, s ha az oldalakat beszámozzák. Az ilyen és ehhez hasonló apróságok miatt nem árt közjegyző vagy ügyvéd segítségét kérni az irat elkészítéséhez. Aztán érdemes központi nyilvántartásba vétetni, vagy közjegyzőnél letétbe helyezni – sorolta a szakember, mitől lesz megtámadhatatlan az egyoldalú nyilatkozat, amely egyébként bármikor visszavonható.

Ám hiába van végrendelet, amelyben a szülő az egyik gyermekét jelöli ki kedvezményezettnek, mert a másik gyermek sem zárható ki az örökségből: az egyébként öröklött vagyon felét kapja meg, ez az úgynevezett köteles rész. Az örökségből csak kivételes esetekben zárhatja ki az apa a fiát: például akkor, ha valamilyen súlyos bűncselekményt követett el ellene.

Változott illetéktörvény

Az egyenes ági leszármazottak számára 20 millió forintos értékhatárig eltörölték az örökösödéi illetéket. Ez a gyermek, a házastárs és a szülő részére illetékmentessé teszi az öröklött vagyonnak azt a részét, amelynek tiszta (terhekkel csökkentett) értéke nem több 20 millió forintnál. A számításnál a teljes vagyonból előbb a lakás lesz illetékmentes, és ha marad még a 20 millió forintból, akkor az egyéb vagyon is. Az illetéktörvény módosítása január elsejétől lépett életbe.

Szegediek az utolsó iratról:

Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója: – Nem jutott eszembe, hogy végrendeletet írjak, nincs vagyonom, és egyébként is mindent a gyermekeim örökölnek. Remélem, megtartják a könyveimet is!

Domonkos András, a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgatója: – Nincs végrendeletem, és egyáltalán nem gondoltam még rá, hogy ezzel foglalkozzam. Az biztos, hogy az élet bebizonyította e dokumentum létjogosultságát.

Bajúsz Gábor, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója: – Nincs végrendeletem. Egyelőre nem gondolkodom az elmúláson. Szép, hosszú öregkort képzeltem el magamnak. Remélem, lesz időm mindent megbeszélni a szeretteimmel!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre drágább antibébi-tabletták

Szeged - A gyógyszerfejlesztés miatt egyre drágábbak a fogamzásgátló tabletták. Egyes pirulafajták havi adagjáért már több mint 2300 forintot kell fizetni. Tovább olvasom