Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Nem szokatlan a márciusi hótakaró

Szeged - Nem szokatlan a márciusi hótakaró, 2003-ban 10 olyan napot jegyeztek fel, amikor fehérek voltak a szegedi utcák. A hegyekben kevesebb a hó, mint a sokéves átlag - nem számítanak rekord mértékű árvízre a szakemberek.
Néhány évvel ezelőtt, 2003 márciusában összesen 10 napig borította hótakaró Szegedet, korábban 1962-ben volt 15 hótakarós márciusi nap a megyeszékhelyen – tudta meg a delmagyar.hu Aszalos Istvántól. A dél-alföldi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, az adatbázisukban csak 1951-től vannak adatok a hótakarós napokra vonatkozóan. Nem annyira szokatlan tehát a márciusi tél, mint ahogyan azt sokan gondolják. Az elmúlt 60 évből 30-ban fordult elő, hogy még márciusban is fehérek voltak az utcák – persze ezek nem szabályosan váltakoztak. 1998 és 2002 között például nem volt hó márciusban, akkor még februárban is alig esett, és 2006–2007-ben sem volt ebben az időszakban hótakaró Szegeden.

Legalább egy centi vastagnak kell lennie a fehér lepelnek ahhoz, hogy hótakarónak hívják. Ezen a télen péntekig összesen 36 hótakarós napot számoltak a szakemberek Szegeden. Általában 29 ilyen nap jellemző, vagyis a mostani tél csapadékosabb volt, mint ahogy megszoktuk. Ehhez a 36 naphoz még hozzászámolják azt a néhányat, amíg el nem olvad a most még összefüggő hótakaró az utcákon. – Előfordul, hogy áprilisban is
Kellemesebb, tavaszias időjárás közeleg

Vasánaptól keddig várhatóan nagyon hideg lesz, mínuszokkal és erős széllel. Szerdától egy szubtrópusi anticiklonnak köszönhetően folyamatosan melegszik az idő, a melegebb légtömeg ls sok napsütés miatt. Minden nap egy-két fokkal többet muatat majd a hőmérő, tavaszias jellegű időszak következik - mondta Aszalos István meteorológus. Az enyhébb időszakban komolyabb csapadék nem várható.

összegyűlik az egy centi vastag hótakaró – magyarázta Aszalos István. 1955-ben 3, 1996-ban 1 ilyen áprilisi napot jegyeztek fel a mérőállomás munkatársai. A tél ugyanis nem egyik napról a másikra tűnik el, hanem a kellemesebb hőmérsékletű, enyhébb napokat megszakíthatja egy-egy hidegebb, mínuszokkal és átmeneti hózáporokkal érkező éjszaka.

Idén február végén, március elején érkezett meg hozzánk a február elején-közepén jellemzőbb csapadék, s bár az ország nagy részén már elolvadt a hó, és kisütött a nap, az ország 20 százalékában, jellemzően a délkeleti területeken megmaradt és lassan olvad, mintha ez a terület lenne most az "ország hűtőszekrénye" – mondta a meteorológus.

Szokatlan módon a hegyekben nincs most annyi hó, mint általában, a fehér csapadék inkább a sík vidékeken maradt meg. A vízgyűjtőkben nem gyűlt össze sok, a február végi adatok szerint körülbelül 2,4 köbkilométernyi hó áll a Tisza vízgyűjtő területén. Ez a 2,4 köbkilométer alig több, mint a sokéves átlag fele - a sokéves átlag február végén 4,5 köbkilométer volt.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója a delmagyar.hu-nak elmondta: a jelenlegi adatok szerint komolyabb, rekord mennyiségű árvízre nem számítanak, de kisebb-nagyobb árvízre igen.

Olvasóink írták

 • 7. theseus 2011. március 06. 11:31
  „Egy jó hír: jövő hétvégére már 15-16 fokot jósolnak a met.hu-n!
  Ezt a pár nap telet már kibírjuk, egyébként tényleg nem rendkívüli ez az időjárás március elején.

  6. balihoho: A nyár eleji zöldár más, mint a kora tavaszi, hóolvadás utáni. Olyan hosszútávú előrejelzés még nincs.”
 • 6. balihoho 2011. március 06. 08:21
  „Nem várható jelentős nagy árvíz. Ezzel én óvatos lennék. A múlt év áprilisában társadalmi munkában szedtük a szemetet Mártély holtágnál. Akkor azt mondta egy szakember, hogy már nem lesz nagy ár, mert a hegyekben nincs számottevő hó! De jött a májusi monszun és lőn nagy árvíz! Akkora hogy megemlegettük!”
 • 5. achilleus 2011. március 05. 10:05
  „2010. március:
  "Átmeneti enyhüléssel ugyan naptárilag beköszöntött a tavasz, ám március elején egyre fagyosabb, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A nemzetközi nőnapot követően így újabb havazás kezdődött, visszatértek a télies hőmérsékletek, nemzeti ünnepünkön az ország nagy részét még hó borította; ám a néphit szerint a jó időét felelős Sándor, József, Benedek valóban meghozta a meleget. A hónap vége felé pedig megjelentek az első zivatarok, egy gyorsan mozgó hidegfrontból a Dunántúlon még jégesőket is jelentettek."
  http://www.idokep.hu/hirek/ez-tortent-2010-ben

  3. Nátrix73 2011.03.04. 18:56
  Az emlékezet néha megcsalja az embert. 2009 Karácsonyán zivatar volt, villámlással égzengéssel, előtte, december elején pedig hatalmas hó. http://www.idokep.hu/hirek/kaosz-az-idojarasban

  3. Nátrix73 2011.03.04. 18:56
  4. Joda 2011.03.04. 20:51
  Ami az évszakok "elcsúszását" illeti, az előbb citált cikk ebből a szempontból is érdekes. Néha nekem is van ilyen érzésem, "csak" azt nem tudom, hogy ez az "elcsúszás" mióta figyelhető meg. (Arra elég jól emlékszem, hogy a nyolcvanas években szinte mindig februárban jött az "igazi" hó, sokszor február végén. (Legalábbis itt az Alföldön.) Talán a hatvanas, a hetvenes évekvoltak úgymond klasszikusak (már, amiről vannak személyes tapasztalataim.)”
 • 4. Joda 2011. március 04. 20:51
  „3. Nátrix73 2011.03.04. 18:56

  Pont ezt beszélgettük a férjemmel is, hogy mintha egy hónappal el lennének csúszva az évszakok...”
 • 3. Nátrix73 2011. március 04. 18:56
  „Az egyébként másnak is feltűnt, hogy kb. egy éve minden évszak csúszik egy hónapot? Tavaly áprilisban (sőt még májusban is) szinte végig esett az eső és elég hűvös volt, a nyárnak meg valamikor októberben lett vége. Az első hó meg, ha jól emlékszem, kb karácsonyra futott be... Lehet, hogy pár év múlva update-elni kell a hagyományos évszakbeosztást?”
 • 2. gedeon 2011. március 04. 18:17
  „"A dél-alföldi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, az adatbázisukban csak 1951-től vannak adatok a hótakarós napokra vonatkozóan."

  Intézménynév.”
 • 1. TELSTAR 2011. március 04. 17:54
  „Unom a havat...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30-60 ezerből élnek a munkanélküliek

Nem könnyű eligazodni azokban a jogszabályokban, amelyek elmagyarázzák, hogyan állapítják meg az álláskeresők járadékát. Tovább olvasom