Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nem szólnak hozzá a közgyűlési előterjesztésekhez a szegediek

Szeged - Senki nem használja ki a lehetőséget, hogy a közgyűlési ülések előtt a város honlapján hozzászólhat az előterjesztésekhez. Másfél millió forintba került kiépíteni.
Bár tavaly november óta lehetőség van rá, nem árasztják el a konstruktív lakossági hozzászólások a közgyűlési előterjesztéseket a városháza honlapján. A társadalmi részvételről szóló törvény kapcsán módosított SZMSZ szerint a közgyűlés előterjesztéseit a szegedvaros.hu honlapon lehet véleményezni az ülést megelőző 14. nap 16 órától az ülés előtti 8. nap 24 óráig.

Ideális esetben ennek köszönhetően megvalósul a társadalmi részvétel, a lakosság véleménye beépül a helyi szabályozásba. A városi rendelet erről szó szerint így szól: „a beérkezett vélemények ismeretében az előterjesztő dönt a rendelet-tervezet esetleges módosításáról, kiegészítéséről". Ez után a véleményeket eltávolítják az oldalról.
A mai az ötödik közgyűlés az SZMSZ tavaly szeptemberi változása óta, de egyetlen közgyűlési előterjesztéshez sem érkezett még egyetlen lakossági hozzászólás sem. Pedig az észrevételeket fogadó informatikai rendszer kiépítése nem volt olcsó, másfél millió forintba került.

Az LMP azt mondja, ők előre tudták, hogy ez lesz. A pártot azért kérdeztük meg a témában, mert az LMP még szélesebbre tárta volna a részvételi demokrácia kapuit: nem csak a kész rendelettervezetbe, hanem a korábbi folyamatokba is beleszólást engedtek volna, sőt szerintük érdemes kidolgozni annak lehetőségét, hogy később a költségvetés tervezésébe is bevonja a város a széles közvéleményt.

Egy tavaly őszi módosító javaslatuk azt is előrevetítette, hogy a rendszer a jelenlegi formájában nem lesz sikeres, például azért, mert a megszövegezett rendelettervezetek túl bonyolultak, ezért a „a hivatali zsargon indokolatlan és túlburjánzó használata a részvétel gátja" lehet.

Nem tudni, hogy ezért-e, de tény: senki nem használja ki a beleszólás lehetőségét. Egyes vélemények szerint ennek helyben nincs is értelme, mert nagyon kevés az olyan városi rendelet, amibe a helyiek érdemben bele akarnak vagy tudnak szólni. Ilyen lehet például az állattartás szabályozása, de például a zárszámadás, egy bizottság létrehozása, vagy mondjuk a Sándorfalvi úti Regionális Hulladéklerakó Telep üzemi területének SZÉSZ által szabályozott beépíthetőségének módosítása nem ilyen. Ráadásul – mondják ugyanők – arra valók a képviselők, hogy a lakossági igényeket meghallgassák, és képviseljék a közgyűlésben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. aquila0126 2012. május 04. 07:15
  „Kíváncsi lennék, hogy a DM tudott-e róla. Nos itt a lehetőség a csorbát kiköszörülni. Tegyenek be egy linket, az aktuális időpontban. Biztosra vehetik, hogy lesz hozzászólás!”
 • 21. baba60 2012. május 03. 18:45
  „Ha tudtuk volna, az jó lett volna. Na, de majd most, lesz hozzászólás, azám.”
 • 20. Koszta 2012. május 03. 12:24
  „Igazából meg lehet találni, HA tud róla az ember... csak ugye nemigen tudtuk... hogy létezik.
  A szegedvaros.hu oldalon a fejlécnél az első menüpont a "közgyűlések"
  Ide kell kattintani, azaz belépni.
  Utána láthatjuk felsorolás jelleggel a közgyűléseket, dátum szerint.
  Pl. - Közgyűlés (2012. május 3.) -
  Ezekre szintén lehet kattintani és az így megjelnő következő lapon már látható a felirat, miszerint
  - Állampolgári észrevételek, javaslatok megtétele a napirendi pontokhoz ide kattintva lehetséges. -
  Valahova ide visz az oldal:
  https://forum-eservices.szeged.eu/?q=forum/1
  Ám a hozzászóláshoz, Javaslathoz be kell jelentkezni (regisztrálni kell)”
 • 19. macs 2012. május 03. 12:05
  „17. igazságkereső,
  én úgy tudom, hogy a menetrendet a cégek állítják össze, a bizottság csak jóváhagyja. Szerintem az a legnagyobb gond, hogy Szeri úr és Tóth úr nem beszél egymással. :-)
  Talán többre mennénk, mármint mi polgárok, ha a pápaválasztás mintájára a két felet bezárnánk egy szobába, és csak akkor jöhetnének ki, ha elkészültek egy egyeztetett menetrenddel. :-)”
 • 18. v.imre 2012. május 03. 10:19
  „13.varbert 2012.05.03. 05:05

  A magam tapasztalatából csak meg tudom erősíteni megjegyzésedet. Pár hete vért izzadva sem találtam a város honlapján azt a helyi közlekedés változás előterjesztést, amelynek elérés útját valószínűleg egy ismerősöm, valamelyik képviselő jelezte nekem a hozzászólások fórumán. Talán regisztráltam is, hogy miként, már nem emlékszem. Nem találtam. Közügyben nem szeretem a regisztrációt, különösen úgy, hogy mindenhol kérik. Ki képes arra, hogy megjegyezze, hova, mivel léphet be? Kortünet. Korbetegség. Korfélelem. Igazolja magát!”
 • 17. igazságkereső 2012. május 03. 10:05
  „A szegedi közlekedést sem ártan rendbe tenni, mert a menetrendet olyanok állítják össze- pl.Kalmár úr javaslatait illetően! -kiknek feneke alatt akár hivatali, akár magán személygépkocsi van!- ergo: nem is tudja,hogy mit jelent közlekedni, milyen menetrendet állítsanak össze! A jelenlegi menetrend is olyan, hogy egyszerre megy el 3 különböző számjelzésű trolibusz, utána hosszú kihagyás, a másik jelentős probléma menetrenddel az, hogy mintha hétvégén,tehát szombaton és vasárnap nem utaznának a szegedi polgárok! Lehetne ezen javítani,vagy komoly nehézségbe ütközik?!”
 • 16. skyzo50 2012. május 03. 08:04
  „Bocsánat, rosszul emlékeztem: háromszor írtam, a harmadik esetben (építési osztály) kaptam segítséget.”
 • 15. skyzo50 2012. május 03. 07:55
  „Én eddig kétszer írtam városi hivatalnak a szegedváros.hu-n megadott címen, egyszer sem válaszoltak. Az egyik esetben a körzeti képviselőmhöz fordultam aztán, ő gyorsan válaszolt: azt írta, hogy az a nyilvános irat, amit szeretnék megnézni, online nem kérhető ki, menjek el munkaidőben a Széchenyi térre valamelyik hivatalba, ott megkapom. Köszönöm!”
 • 14. saturnus 2012. május 03. 05:33
  „2.Horthyszobor/ Nem lesz itt semmiféle Horthy szobor.Tűzzel és robbanással játszik az aki olyan háborús bűnöket és emberiesség ellenes cselekedeteket követett el,ki emberek százezrei életét vette el és milliók földön-futását idézte elő gyalázatos uralkodásával és politizálásával. Ilyennek nem lesz szobor!! Jól vésd az eszedbe.”
 • 13. varbert 2012. május 03. 05:05
  „Hát ezzel valami nem kerek.Szoktam olvasgatni a szegedvaros.hu-t .Soha nem találkoztam még a hozzászólás lehetőségét leíró információval. De most sem találtam,pedig direkt azt kerestem.Az üzenetküldés pedig nem működik.Nem találom az előterjesztések szövegét sem.Lehet hogy még egy kicsit dolgozni kell a dolgon?!”
 • 12. malovics 2012. május 02. 23:17
  „Commander, köztisztviselő párt érdekében, képviseletében nem végezhet munkát! Vigyázz!”
 • 11. Commander-V2 2012. május 02. 22:04
  „2: anti Horthy szobor már van, a Rákóczi téren a Don kanyarban meghalt és sorsára hagyott magyar honvédek szobra. Horthy kezéhez az ő vérük is tapad, minek neki szobor? Legyen mit leköpni ha arra jár valamelyik halott unokája, özvegye?”
 • 10. Commander-V2 2012. május 02. 22:02
  „"megszövegezett rendelettervezetek túl bonyolultak" - aki egy magyarul írt jogszabály tervezetet sem ért meg, miért tudna érdemben hozzászólni a róla szóló vitához? Na persze ezt néhány önkritika nélküli jobbikos amúgy is megteszi, de komolyan mondom, mi értelme ennek? Mire valók akkor a képviselők ha nem a képviseletre?”
 • 9. CsImre 2012. május 02. 21:23
  „http://www.szegedvaros.hu/

  Én nem találom itt a társadalmasítás fület, lehet, hogy csak figyelmetlen vagyok, de valahogy nem érzem a hangsúlyt a dolgon. Igaz, a múltkori éves közmeghallgatáson 4-5 szegedi polgár vett részt, pedig a szegediek a legaktívabbak a megyei jogú városok közül a polgármesterünk szerint. (aki a 4-5 csodálkozó szegedi polgárt gyorsan leelempésezte és kiosztotta, biztos ami biztos alapon) Kb. hasonlóan hangsúlyos ez a rendszer.... Mit kell regisztrálni a hozzászóláshoz? Külön regisztrálni kell, vagy az ügyfélkapus regisztráció jó? Másfél millióból akár könnyen kezelhető is lehetne a dolog, ha ez lett volna a cél.”
 • 8. CsImre 2012. május 02. 21:14
  „A cinikus és üres konzultáció kikezdi a részvételi demokráciát. Erről a lehetőségről szerintem az ég világon senki nem tud, és tök véletlenül a mi pénzünkből szerkesztett propagandalapok sem viszik túlzásba a propagálásukat, szemben az ilyen-olyan projektekkel.

  Idézzünk klasszikust, mert annyira ide illik, hogy csak na:

  "Magának is joga volt hozzá, hogy javaslatokat tegyen, vagy tiltakozást jelentsen, be a kellő időben- jegyezte meg.
  - A kellő időben, mi?! - süvöltötte Arthur.- A kellő időben? Akkor hallottam először az egészről, amikor beállított ide egy munkás tegnap. Megkérdeztem, azért jött-e, hogy megpucolja az ablakot, mire ő azt felelte, hogy nem, hanem azért, hogy szétrombolja a házat. Persze nem ezzel kezdte. Dehogy. Előbb letörölt pár ablakot, s megvágott öt fontra. Csak aztán mondta meg.
  - De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!
  - O, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
  - De hiszen a tervek ki voltak állítva.
  - Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.
  - Ott van a kiállítási részleg.
  - Zseblámpával.
  - Talán leszakadt a villanyvezeték.
  - Meg a lépcső.
  - Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
  - Ó, hogyne- felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap! "”
 • 7. Tocsonai 2012. május 02. 19:46
  „Valaki berakná a linket? Mert nem találom. ???? :(”
 • 6. csakegyalampolgar 2012. május 02. 19:45
  „https://forum-eservices.szeged.eu/?q=forum/1

  nagyon szívesen hozzászólnánk, ha lehetne... de ez így demokratikus! gondolom!”
 • 5. csakegyalampolgar 2012. május 02. 19:44
  „Nem is lehet hozzászólni, az oldal, ahová a hozzászólást lehet írni tiltott!!!”
 • 4. honorus 2012. május 02. 19:37
  „Azért ez vicces hogy a cikk a közgyűlés ülése elött 1 nappal jelenik meg. Véletlenül se korábban, kiváncsi vagyok, hogy ezek után majd csak ősszel lesz közgyűlés?? Hátha addigra elfelejti a polgár???”
 • 3. Koszta 2012. május 02. 18:59
  „Csatlakozom... Én se hallottam eleddig róla...
  Milyen volt ennek a kommunikációja?
  Többek közt egy link, avagy cikk akár ide a DM oldalra is elfért volna... korábban... és még most se késő... Lenne bőven "kommentelő"...
  Mert kizártnak tartom, hogy pl. a felsoroltak közül az "állattartás szabályozásába" ne akart volna senki beleszólni...
  ---
  Szerintem inkább az lehet, hogy a törvényalkotó megelégedett a törvény megalkotásával... Majd kényelmesen hátradőlt... Eddig szokott tartani... Hogy kommunikálni is kell a dolgokat, az kampányidőszakon és a korteskedésen túl is, az nemigen megy még felénk...
  Nincs érdeklődés?
  Nincs információ!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó, résztletekben

100 ezer forint alatti SZJA-t legfeljebb 4 részletben fizethetjük meg. Tovább olvasom